Παραδοσιακές Γεύσεις > Ψαρικά > Στακοφίσι Μπιάνκο

Στακοφίσι Μπιάνκο (Κέρκυρα) βενετικό pesse stocco

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 στακοφίσι
1 1/2 ποτηράκι λάδι,
αλάτι, πιπέρι μαύρο
1 κεφάλι σκόρδο 
1/2 κιλό πατάτες
χυμό 1 λεμονιού.

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Παίρνουμε το στακοφίσι και ζητάμε να μας το κόψουν σε μερίδες (το κόβουμε σε μερίδες με πριόνι). Το βάζουμε 2-3 μέρες και μουσκεύει σε νερό που το αλλάζουμε συνεχώς.

 

Στο τελευταίο νερό προσθέτουμε λίγο αλάτι. Το καθαρίζουμε και δένουμε τις μερίδες με ράμμα (σσ κλωστή) για να μη διαλυθεί.

 

Σε νταβά (κατσαρόλα) βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό, το σκόρδο, πιπέρι μαύρο και το στακοφίσι και το βράζουμε για 1 ½ - 2 ώρες περίπου σε σιγανή φωτιά.

 

Βγάζουμε το στακοφύσι και τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τις πατάτες, μια στρώση κι από πάνω το στακοφύσι. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει το φαγητό. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να βράσουν οι πατάτες και χυλώσει το σούγο του (η σάλτσα). Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε το λεμόνι.

 

(Σημείωση: Το στακοφίσι είναι αποξηραμένος μπακαλιάρος)

 

 

 

 

Πηγή: Συνταγή της κ. Άννας Ρωμαίου Μιχαλά, Κερκυραϊκή Διασπορά

http://www.corfumail.net > Γεύσεις > Μαγειρική > Στακοφύσι Μπιάνκο

 

 

 

* Στην Κέρκυρα έχει την τιμητική του το χειμώνα αλλά και στις μεγάλες γιορτές όταν καταλύεται το ψάρι.

 

 

 

 

 


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ?

Το στακοφίσι (stock fish) είναι γνωστό από την εποχή των Βενετσιάνων νωρίς τον μεσαίωνα (pesse stocco), μόνο το όνομα είναι δανεισμένο από την Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για "ξερό" (αποθηκευμένο και ξεραμένο) μπακαλιάρο. Για να φαγωθεί τον αφήνουν σε ανανεούμενο θαλασσινό νερό.

Ο μπακαλιάρος στεγνώνει στον ήλιο και τον άνεμο πάνω σε ξύλινες βάσεις. Η τεχνική αυτή μαρτυρείται σε έγγραφα της εποχής του Καρλομάγνου (9ος αιώνας). Η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Μεσόγειο. [1], [2]

 

στακοφίσι

 

Το στακοφίσι ή στακοφίσο φαίνεται πως εισήχθη στην Κέρκυρα από την εποχή της Βενετοκρατίας (1386-1797), καθώς ήταν γνωστό στην Βενετία. Ωστόσο στην Κέρκυρα φαίνεται πως διαδόθηκε κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1815-1864). Στις εισαγωγές του Ιονίου Κράτους για το έτος 1862 εισήχθησαν 1.213.771 λίτρες "Μπακαλάς και Στοκοφίσο" [3]

 

Για την προέλευση της ονομασίας ερίζουν διάφορες απόψεις. Κατά μία άποψη προέρχεται από το Νορβηγικό stokkfish κατά άλλη από το Αγγλικό stockfish.Τέλος κατά άλλη άποψη προέρχεται από το Ολλανδικό stokvis (έτσι ονομάζονταν οι ξύλινες βάσεις στις οποίες τοποθετείται για να αποξηρανθεί). [4]

 

Πηγές:

1. Δήμος Κέρκυρας www.corfu.gr/web/guest/fishes

 

2. Δίχτυα από παλιά δαντέλα anemondixtia.blogspot.gr/2011

/12/blog-post.html

 

3. Κορφιάτικες Ιστορίες corfuhistory.blogspot.gr/2009/

/01/1862.html

 

4. Stockfish

en.wikipedia.org/wiki/Stockfish