Η επιρροή της Ανατολής(σελ. 1/3)


Χάρτης εποχής εκδόθηκε στην Κολωνία το 1580. Απεικονίζει την Κων/πολη μαζί με πορτραίτα Τούρκων σουλτάνων

Η μακρά περίοδος της Τουρκοκρατίας ξεκινά με την άλωση της Κωσταντινούπολης το 1453. Μετά την άλωση της Κωσταντινούπολης συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάκτηση και των υπόλοιπων ελληνικών χωρών. Το 1456 καταλύθηκε το δουκάτο των Αθηνών, το 1460 το δεσποτάτο του Μιστρά, το 1461 η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Η εξάπλωση των Οθωμανών στον χώρο ήταν σταδιακή και προοδευτικά κατέκτησαν όλη την έκταση της σημερινής Ελλάδας, εκτός των Ιονίων νήσων.

 

Στη θέση ενός λαού με μεγάλη εκπολιτιστική δύναμη έρχεται τώρα ένας άλλος λαός, βάρβαρος και απολίτιστος, που δεν ήταν σε θέση να αφομοιώσει και να συνεχίσει τον πολιτισμό που βρήκε. Έτσι, ολόκληρη η περιοχή της Εγγύς Ανατολής μαζί και η Ελλάδα βυθίστηκαν σε μεσαιωνική βαρβαρότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες στην Ρόδο και στην Κρήτη πολέμησαν στο πλευρό των Ενετών κατά των Τούρκων. Το πλήγμα ήταν βαρύ, όμως ο Ελληνισμός δεν έσβησε. Εξακολούθησε να ζει κάτω από την ισχυρή επίδραση του Βυζαντίου και να ελπίζει σε ανάσταση και αναγέννηση του Έθνους. Η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική αυτοκρατορία με την Επανάσταση του 1821.

 

Τα 400 χρόνια Τουρκικής παρουσίας ήταν φυσικό να αφήσουν την σφραγίδα τους σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής των υπόδουλων Ελλήνων. Ανάμεσα στους τομείς που φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι και αυτός της μαγειρικής με πλήθος οσμώσεων μεταξύ της ελληνικής και μουσουλμανικής διατροφικής κουλτούρας να ανιχνεύονται έως τις μέρες μας. Μάλιστα η παρουσία του ανατολίτικου στοιχείου στην ελληνική κουζίνα γίνεται ακόμη πιο έντονη με τον ερχομό των μικρασιατών προσφύγων. Πηγή: 1)Αφιέρωμα "Κουζίνα & Πολιτισμός", Επτά Ημέρες Εφημερίδα Καθημερινή 19-4-1998 2)ΤΕΕ ΥΠΕΠΘ 2000 σελ.118

 

Το κομμάτι της έρευνας που ακολουθεί έχει σαν στόχο του να αποδείξει την σημαντική επίδραση που δέχτηκε η ελληνική κουζίνα από την ανατολή. Η μελέτη εστιάζεται στην συγκέντρωση παραδοσιακών συνταγών διερεύνηση της ονοματολογίας τους με σκοπό να βρεθούν οι ρίζες των ονομάτων. Από την ρίζα του κάθε ονόματος οδηγούμαστε στην προέλευση της ονομασίας και άρα στην προέλευση του ίδιου του φαγητού. H έρευνα εντόπισε πληθώρα συνταγών οι ονομασίες των οποίων έχουν τις ρίζες τους στην Ανατολή, με τις περισσότερες μάλιστα απ' αυτές να μην έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Στις σελίδες που ακολουθούν θα παρακολουθήσουμε τις συνταγές που διερευνήθηκαν και τα αποτελέσματα της ετυμολογικής έρευνας.