Η επιρροή της Δύσης στην Ελληνική Κουζίνα(σελ. 5/5)


Καλαμαράκια ινούμιντο από το βενετικό "inumido" που σημαίνει φαγητό μαγειρεμένο στο ζουμί του

 

Καλαμαράκια ινούμιντο (Επτάνησα): Ινούμιντο είναι άλλος ένας όρος που συνοδεύει πολλές επτανησιακές συνταγές. Ως συνθετικό της ονομασίας ενός φαγητού δηλώνει ότι το φαγητό είναι μεγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας (κοκκινιστό). Η λέξη ινούμιντο έχει ιταλικές ρίζες. Προέρχεται από το βενετικό in umido που σημαίνει φαγητό που μαγειρεύεται "στο ζουμί του". Στα Επτάνησα συναντάμε και άλλες συνταγές με τον όρο ινούμιντο στην ονομασία τους, όπως κρέας ή κοτόπουλο ινούμιντο, χταπόδι ινούμιντο, σουπιές ινούμιντο και άλλες. Ο όρος ινούμιντο φαίνεται με την πάροδο των χρόνων να αντικαταστάθηκε από τον τουρκικής προέλευσης όρο "γιαχνί" που έχει παραπλήσια σημασία. Πηγή: Στην κουζίνα με τους Βενετσιάνους - www.corfuhistory.eu

 

 

Πολπέτες (Επτάνησα): Νοστιμότατα τηγανιτά κεφτεδάκια, στα οποία ο κιμάς κλείνεται στο εσωτερικό ζύμης η οποία είναι φταγμένη από πουρέ πατάτας και αυγό. Η λέξη πολπέτα έχει ιταλικές ρίζες και προέρχεται από τη λέξη polpette που σημαίνει κεφτεδάκια. Οι κλασσικές πολπέτες γίνονται με μοσχαρίσιο κιμά ή μοσχαρίσιο κρέας. Παραλλαγή αυτών είναι οι γνωστές κροκέτες (crocchette - γαλλικός όρος) οι οποίες αντί για κρέας μπορεί να περιέχουν ψάρι ή λαχανικά. Πηγή: Κερκυραϊκό Γλωσσάρι - users.otenet.gr/~nsoupion/lexiko.htm

 

 

Χοιρινό Ρόστο, Νάξος: χοιρινό ψητό στην κατσαρόλα σερβιρισμένο με μακαρόνια. Λέγεται και «Κυκλαδίτικο ρόστο» καθώς φτιάχνεται επίσης στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. Η λέξη ρόστο έχει τις ρίζες της στην ιταλική arrosto που σημαίνει ψητό. Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια. Αρχικά τα μακαρόνια σερβίρονταν σαν πρώτο πιάτο με την κόκκινη σάλτσα ντομάτα. Μετά σερβιριζόταν το κρέας κομμένο σε φέτες, που συνήθως ήταν ένα φτηνό κομμάτι χοιρινού αντί για στήθος, με πατάτες, καρότα και μανιτάρια. Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα θα συναντήσει κανείς και στην Κεφαλλονιά. Στην Κύπρο που ήταν κι αυτή υπό ενετική κατοχή φτιάχνουν ρόστο με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.

 

 

Πολέντα: λέγεται ο χυλός από το βρασμένο καλαμποκάλευρο. Πρόκειται για ένα φαγητό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  ο χυλός δημητριακών λεγόταν puls ή pulmentum. Σε μεταγενέστερους χρόνους ονομάστηκε polenta  απ’ όπου προέκυψε και  το ελληνικό πολέντα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα νησιά του Ιονίου, στην Πάτρα και στην Κρήτη σε όλες εκείνες δηλ. τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν επίδραση από τους Ενετούς. Πριν την εισαγωγή του καλαμποκιού από τον νέο κόσμο τον 16ο αιώνα η πολέντα γινόταν με αλεύρι κάστανου, κεχρί, όλυρα ή ρεβίθια. Πηγή: Polenta - Wikipedia