Η επιρροή της Δύσης στην Ελληνική Κουζίνα(σελ. 4/5)


Σαβόρε από το ιταλικό "saor" που σημαίνει σάλτσα

 

Σαβόρο ή Σαβούρο, Κέρκυρα: Σάλτσα με βάση το ξύδι. Με την σάλτσα αυτή εμποτίζουμε μικρά τηγανισμένα ψαράκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Τα εμποτισμένα ψαράκια σερβίρονται κρύα και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην Βυζαντινή εποχή οι σάλτσες λέγονταν περιχύματα ή "σαβούραι". Ο όρος σαβούρο είναι βενετικός προέρχεται από το λατινικό saor που σημαίνει σάλτσα. Η ονομασία του φαγητού είναι σαφής παραφθορά του βενετσιάνικου "pesce en saor" και παραπέμπει στον Μεσαίωνα, την εποχή που μεγάλο μέρος της νησιωτικής κυρίως Ελλάδας βρισκόταν σε ενετική κατοχή. Στα λατινικά "pesce en saor" σημαίνει ψάρι σε σάλτσα - μαριναρισμένο. Το σαβόρο είναι μια σάλτσα η οποία μοιάζει με τουρσί και στην οποία οι Κερκυραίοι συνήθιζαν να συντηρούν τα ψάρια, στις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία. Το ξύδι που είναι η βάση του σαβόρο, είναι συντηρητικό ενώ το δεντρολίβανο έχει απολυμαντικές ιδιότητες. Το σαβούρο ήταν η βασική τροφή των Βενετσιάνων ναυτικών γιατί μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ καιρό και έτσι τα πληρώματα δεν πάθαιναν σκορβούτο από έλλειψη βιταμίνης. Πηγή: Ψάρι μαρινάτο, βενετσιάνικο, Ηλεκτρονική Έκδοση Eφημερίδας Ελευθεροτυπίας 22:49 Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011, http://www.enet.gr

 

 

Χοιρινό Συκώτι Σαβόρε, Κρήτη: Πρόκειται για ένα ορεκτικό που έχει ως βάση του την σάλτσα σαβόρο που περιγράψαμε στην προηγούμενη συνταγή. Το συναντάμε στα Επτάνησα αλλά και στην Κρήτη μια άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου που βρέθηκε υπό ενετική κατοχή. Το συκώτι κόβεται σε χοντρές φέτες και τηγανίζεται. Οι τηγανισμένες φέτες τοποθετούνται σε στρώσεις μέσα σε ένα πήλινο δοχείο και περιχύνονται με την κρύα σάλτσα. Η σάλτσα λειτουργεί ως συντηρητικό με αποτέλεσμα το συκώτι να διατηρείται πολλές μέρες. Στα Επτάνησα χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο αντί για χοιρινό συκώτι.

 

 

Κολοκύθα Σαβόρε, Κρήτη: Άλλη μια παραδοσιακή Κρητική συνταγή που έχει κι αυτή ως βάση της την σάλτσα σαβόρε. Η κολοκύθα αφού κοπεί σε μικρα κομμάτια και τηγανιστεί περιχύνεται με την σάλτσα. Η σάλτσα όπως προαναφέρθηκε εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα νόστιμη, λειτουργεί και σαν συντηρητικό λόγω του ξυδιού. Την χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση διάφορων τηγανιτών φαγητών όπως ψαριών, συκωτιού κλπ. στις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία. Στην Κρήτη πιο συχνά κάνουν σαβόρε τα ψάρια, το συκώτι, την κόκκινη κολοκύθα και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς.