Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η γενιά του Διαδικτύου

 

Ενας φίλος μου έστειλε ένα γραπτό μήνυμα που είχε λάβει ο γιος του στο κινητό από φίλο του. Το μήνυμα έγραφε: ba dn pz m tpt m evrise x*es h mana m p grsa ttia wra/ 8 er8ei k h fro? Μετάφραση: «Μπα δεν παίζει με τίποτα. Με έβρισε χθες η μαμά μου που γύρισα τέτοια ώρα. Θα έλθει και η Φρόσω;». Ηταν η πρώτη φορά που κατάλαβα πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας μιας νέας γενιάς που έχει μεγαλώσει μπροστά στο κομπιούτερ και με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο. Είναι μια γενιά που, όπως άκουσα τον συνιδρυτή της Google να λέει σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο, είναι πιθανό να εργασθεί όλη της τη ζωή χωρίς ποτέ να έρχεται σε επαφή με κανέναν. Ολα θα γίνονται μέσα από το Διαδίκτυο και πίσω από μια οθόνη στο σπίτι ή σε ένα κουβούκλιο σε κάποιο γραφείο.

Είναι πια σαφές πως έχουμε μια νέα γενιά που σκέπτεται και επικοινωνεί πολύ διαφορετικά. Μια γενιά που δεν έχει καθόλου υπομονή για διάβασμα ή γράψιμο και με κύκλο προσοχής που δεν ξεπερνά τα λίγα δευτερόλεπτα. Ενα μεγάλο μέρος της γνώσης της προέρχεται από το Διαδίκτυο. Και αυτό έχει τα καλά και τα κακά του. Το θετικό είναι πως τα νέα παιδιά έχουν απίστευτη πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση, μπορούν εύκολα να «ταξιδέψουν» σε πολλές γωνιές του κόσμου ή να διαβάσουν ένα σύγγραμμα που δεν υπάρχει σε καμία ελληνική βιβλιοθήκη. Σκεφθείτε πόσο προχωρημένη θα ήταν η γενιά του ’50 που μελετούσε και ίδρωνε στα ελληνικά πανεπιστήμια αν είχε τις σημερινές δυνατότητες! Το κακό είναι αυτό που συχνά λέει στις ομιλίες του ο Τομ Φρίντμαν, ότι δηλαδή το κομπιούτερ δεν έχει φίλτρο ευθυκρισίας. Στο Διαδίκτυο μπορείς να διαβάσεις τα πλέον απίστευτα κουτσομπολιά, θεωρίες συνωμοσίας και ανακρίβειες. «Το είδα στο Ιντερνετ», δεν σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί κανείς δεν ελέγχει το περιεχόμενό του και κανείς δεν κάνει καν επιλογές.

Ο Κίσινγκερ υποστήριζε πρόσφατα ότι ο διαφορετικός τρόπος και ρυθμός σκέψης και επικοινωνίας θα αλλάξει πολύ και τον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις. Οτι δηλαδή δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια της περισυλλογής, της προσωπικής επικοινωνίας και συζήτησης που έχουμε συνηθίσει. Και ανέφερε σαν παράδειγμα τη δυσκολία που έχει ο ίδιος να επικοινωνήσει με τα εγγόνια του γιατί δεν είναι απλώς ότι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, αλλά μιλάνε εντελώς διαφορετική γλώσσα και το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που ο ίδιος ένιωθε από τους παππούδες του.

Ισως όλες αυτές οι μελλοντολογικές προβλέψεις να είναι υπερβολικές. Στο κάτω κάτω και η δική μας γενιά δεν έμαθε να γράφει επιστολές όπως έκαναν οι παλιότεροι αποτυπώνοντας με τρόπο ανάγλυφο ταξιδιωτικές εμπειρίες ή φορτισμένα συναισθήματα. Και ακόμη, η δική μας γενιά μεγάλωσε με την τηλεόραση, την έντονη διαφήμιση και τους γρήγορους ρυθμούς που αντικατέστησαν τον μεσημεριανό ύπνο και τη βόλτα με κουβέντα στην πλατεία.

Παρόλα αυτά περιμένω με ενδιαφέρον το πώς θα μεγαλώσει η γενιά των σημερινών πιτσιρικάδων, αν για παράδειγμα θα διαβάζουν εφημερίδες ή απλά θα βυθίζονται στο Διαδίκτυο, αν θα ανοίγουν κανένα βιβλίο ή αν θα μιλάνε την ίδια γλώσσα με εμάς. Προς το παρόν pr n t klbo k d tus pano ή αλλιώτικα προσπαθώ να τους καταλάβω και δεν τους πιάνω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *