Φωτογράφος

imagesCA3G65YBΟρισμός 

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία παραγωγής οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις φως και γραφή.

Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενικής με την ζωγραφική.

Φωτογράφος λοιπόν είναι ο παραγωγός?δημιουργός εικόνας (φωτογραφίας) με το φως (φυσικό ή τεχνητό), θερμοκρασία ? υπέρυθρο φωτισμό ή ηλεκτρικό φορτίο ? ψηφιακό.

  Μορφές Άσκησης επαγγέλματος

Ο επαγγελματίας φωτογράφος δημιουργεί πρωτότυπες εικόνες ή αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση φωτογραφικού έργου με οποιοδήποτε μέσο, μόνος του ή κατόπιν ανάθεσης και αναλόγως ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα :

funny-photographers-02-Δημιουργεί εικόνα φωτο-ειδησεογραφικού υλικού που καλύπτει ένα φάσμα τομέων όπως αθλητικό, πολεμικό, πολιτικό και πολιτιστικό στα πλαίσια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.(Φωτορεπόρτερ).
-Δημιουργεί φωτογραφικά πορτρέτα. -Επιμελείται το σχεδιασμό στη διαφημιστική φωτογραφία

imagesCA99XB8D-Σχεδιάζει και συντονίζει τη λήψη γεγονότων κοινωνικών εκδηλώσεων όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις.
-Φωτογραφίζει από αέρος περιοχές για πρακτικούς ή τουριστικούς λόγους (όπως εκτάσεις για ανοικοδόμηση ή βιομηχανίες).
funny-photographers-03Καταδύεται ή συντονίζει ομάδα δυτών προκειμένου για λήψη υποβρύχιων φωτογραφιών ή για καταγραφή εικόνων βυθού σε επιστημονικό κυρίως πλαίσιο.
-Κάνει λήψη, επεξεργάζεται παράγει φωτογραφίες με ψηφιακά μέσα και παραδίδει σε οποιαδήποτε μορφή αρχείου όπως είναι οι αποθηκευτικοί δίσκοι κάθε τύπου.
-Αναλαμβάνει εμφανίσεις, εκτυπώσεις φωτογραφικού υλικού με ή μη επεξεργασία σε εργαστήριο τρίτου ή δικό του, χειριζόμενος μηχανήματα και χρησιμοποιώντας χημικά υλικά και διαφορετικά εκτυπωτικά μέσα.

imagesCAJGSOLCΑπασχόληση

Ο Φωτογράφος μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο φορέα σε διάφορους οργανισμούς που διαθέτουν φωτογραφικό τμήμα .
Κυρίως όμως, απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εργάζεται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στον Κινηματογράφο στην Τηλεόραση και στη Διαφήμιση. Ακόμα, εργάζεται ως συνεργάτης φωτογράφων ή φωτογραφικών καταστημάτων.
Τέλος, μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του διδάσκοντος στη φωτογραφική τέχνη-τεχνική στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 Εφόδια ? ικανότητες

Η άσκηση του επαγγέλματος του φωτογράφου είναι ελεύθερη σε οποιονδήποτε. Δεν χρειάζεται δηλαδή, να υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό εκπαίδευσης.

-Υπάρχουν οι αυτοδίδακτοι φωτογράφοι και αυτοί που «σπούδασαν» το επάγγελμα αυτό. Στην πρώτη περίπτωση, η απόκτηση φωτογραφικής εμπειρίας και γνώσης είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα.

φωτο-Ο επαγγελματίας φωτογράφος πρέπει να διαθέτει ευρύτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τις ανθρώπινες σχέσεις με τον τρόπο που αυτές παρουσιάζονται στην εξωτερική τους μορφή και προβολή.

– Ακόμα, απαραίτητο στοιχείο είναι η αφαιρετική ικανότητα και η ύπαρξη κριτικού βλέμματος προκειμένου να μπορεί να χειρίζεται το φωτογραφικό υλικό με ποικίλους τρόπους αλλά και σύμφωνα με την αντίστοιχη δεοντολογία που επιβάλλει ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και την προσωπική του ζωή.

– Η τάση για δημιουργικότητα που στοιχειοθετεί προϋπόθεση για την καλλιτεχνική διάσταση του επαγγέλματος.

–  Η συνεχής ενημέρωση και παρακολούθηση των καλλιτεχνικών και τεχνολογικών εξελίξεων ώστε να είναι καταρτισμένος στο χώρο δουλειάς του για να μπορεί να διατυπώνει άποψη.
– Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί η ανάγκη για κοινωνικότητα από τη στιγμή που συχνά βρίσκεται σε εκδηλώσεις ή παρίσταται σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε τόπους κοινωνικών συναθροίσεων και η επικοινωνία, μιας και μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι ανθρώπινο υλικό.
-Επιπρόσθετα, οφείλει να είναι παρατηρητικός και να διαθέτει καλαισθησία.
funny-photographers-15-Να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε αλλαγές περιβάλλοντος και προγράμματος.
-Τέλος, ως επαγγελματίας, πρέπει να είναι συνεπής και εχέμυθος προκειμένου να προστατεύει τη χρήση του υλικού που παράγει εφόσον αυτό αποτελεί προσωπικό δεδομένο και πνευματική ιδιοκτησία του ιδίου.

Σπουδές

Σπουδές μπορεί να κάνει ο ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα στα ακόλουθα Τμήματα:

– Φωτογραφίας και Οπτικών Μέσων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας
– Τμήμα πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα
– Τμήματα Φωτογραφίας των δημόσιων και ιδιωτικών ινστιτούτων  Ι.Ε.Κ.
– Ιδιωτικές Σχολές-Ακαδημίες Φωτογραφίας και Ελεύθερα Εργαστήρια Σπουδών

Ακόμη

– Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
– Ανοιχτή εκπαίδευση ( παρουσία μόνο 2 απογεύματα εβδομαδιαίως )
– Ιδιαίτερα μαθήματα
– Σεμινάρια

Ακόμα μπορεί να σπουδάσει φωτογραφία σε πανεπιστημιακές σχολές στο εξωτερικό.