Προγραμματιστής

Περιγραφή επαγγέλματος:

th4CW9QJA6   Ένας προγραμματιστής, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμματιστής,  ή μηχανικός λογισμικού είναι ένα πρόσωπο που γράφει το λογισμικό του υπολογιστή.Ο όρος προγραμματιστής μπορεί να αναφέρεται σε έναν ειδικό τομέα  του προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή σε έναν γενικού περιεχομένου που γράφει κώδικα για πολλά είδη λογισμικού. Κάποιος που ασκεί  φανερά μια επίσημη προσέγγιση του προγραμματισμού μπορεί επίσης να είναι γνωστός ως αναλυτής προγραμματιστής. Κάθε προγραμματιστής απαραίτητα χρησιμοποιεί μία γλώσσα προγραμματισμού για να “δημιουργήσει”, δεν γίνεται να υπάρξει πρόγραμμα αλλιώς, γιατί κάθε δημιουργία στηρίζεται σε μία th8RBTD70Dγλώσσα προγραμματισμού ( π.χ. C, C++, C #, Java, Lisp, Python, κλπ). Επίσης ο όρος προγραμματιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθούμε σε έναν προγραμματιστή λογισμικού, προγραμματιστή Web, προγραμματιστή κινητών εφαρμογών, ενσωματωμένο προγραμματιστή λογισμικού, μηχανικό λογισμικού,  επιστήμονα υπολογιστών, ή αναλυτή λογισμικού .

thUJFZL0MTΚύριοι στόχοι ενός προγραμματιστή είναι η δημιουργία    προγραμμάτων συνήθως χρήσιμων για τον ίδιο, για πώληση, ψυχαγωγία(παιχνίδια) ή ακόμα για επιδιόρθωση ηλεκτρονικών προβλημάτων. Όμως ένας προγραμματιστής δεν δημιουργεί μόνο προγράμματα αλλά ασχολείται και με το web design ιστοσελίδων, την ηλεκτρονική σύνταξη κ.α.

 Τυπικά προσόντα ? Σπουδές:

th5QQ97XSH   Τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας προγραμματιστής μπορεί να τις “προμηθευτεί” από Πανεπιστημιακά τμήματα  Επιστήμης Υπολογιστών. Το μεταπτυχιακό γίνεται σε ανάλογο τμήμα και παρόλο που δεν είναι απαραίτητο για την άσκηση του επαγγέλματος του προγραμματιστή του προσδίδει επιπλέον γνώσεις και ευκαιρίες για πρόσληψη σε εργασία.

Χώροι επαγγελματικής απορρόφησης:

Ένας προγραμματιστής μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του σε ιδιωτικές εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες, να ιδρύσει δικιά του εταιρεία ή απλώς να δημιουργεί προγράμματα για πώληση ή και δωρεάν (π.χ. προγραμματιστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών).

Απαραίτητες επαγγελματικές ικανότητες-δεξιότητες:

Ο Προγραμματιστής πρέπει να είναι ιδιαίτερα οργανωτικός και επινοητικός. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα τον βοηθήσουν στη σύλληψη της ιδέας του προγράμματος που θα συνδυάζει τις δυνατότητες του υπολογιστή με την εξυπηρέτηση των αναγκών του πελάτη κατά τον πλέον λειτουργικό και οικονομικό τρόπο. Επιπλέον θα πρέπει να διαθέτει υψηλού επιπέδου συνδυαστική και αναλυτική σκέψη, καθώς αυξημένη υπολογιστική και μαθηματική ικανότητα.

Έτσι, θα είναι σε θέση να δημιουργεί το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και να υλοποιεί τις ιδέες του. Η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι προ απαιτούμενη, εφόσον όλη του η εργασία διεκπεραιώνεται μέσω αυτού.

Στοιχεία προσωπικότητας:

Ο επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει υπομονή, σχολαστικότητα και επιμονή στη λεπτομέρεια για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στη λεπτομερή φύση της δουλειάς του, αλλά και στα απαιτητικά της ωράρια. Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, καθώς η στενή επαφή και η τακτική συνεννόηση  με τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας στην οποία εργάζεται, αλλά και με τους πελάτες, είναι κύριο μέρος της δουλειάς του, προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως οι ανάγκες και ο επιθυμητός τρόπος κάλυψής τους.

Εργασιακές συνθήκες:

 Ο Προγραμματιστής εργάζεται σε περιβάλλον γραφείου.programmer

Ενδέχεται να εργάζεται από απόσταση κάνοντας χρήση του διαδικτύου (τήλε-εργασία), ειδικά στην περίπτωση που παρέχει τεχνική υποστήριξη και οδηγίες στους χρήστες. Η εργασία του είναι κυρίως ομαδική, εκτός αν κληθεί να υλοποιήσει απλές εφαρμογές οπότε εργάζεται ατομικά. Οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες για να επισκεφθεί τους πελάτες του και να πραγματοποιήσει την εγκατάσταση του προγράμματος που έχει δημιουργήσει.

thNIU9HF3IΗ εργασία είναι έντονα πνευματική και πολύπλοκη, σε συνδυασμό δε με την πιεστική τήρηση προθεσμιών μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος. Το γεγονός ότι γίνεται πολύωρη χρήση υπολογιστών, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην όραση, την πλάτη και    τα χέρια.