Ο ναός βρίσκεται πάνω από το Κέντρο Υγείας Νεμέας στην περιοχή που είναι γνωστή με το όνομα Αλωνάκι. Μέχρι το 1920 εδώ βρισκόταν το Κοιμητήριο της πόλης πριν μεταφερθεί στο χώρο του σημερινού Γυμνασίου Νεμέας. Γύρω του υπάρχει μικρό άλσος από πεύκα και κυπαρίσσια, το οποίο φυτεύτηκε επί προεδρίας Παρμενίωνος Δημητρίου. Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με εισφορές πιστών χριστιανών στους οποίους πρωτοστατούσαν οι οικογένειες Χρήστου και Γεωργίου Πέππα. Είναι πετρόκτιστος σε ρυθμό βασιλικής. Οι διαστάσεις του είναι: μήκος 14 μ., πλάτος 7,40 μ. και ύψος 4μ.
Το τέμπλο, το δεσποτικό, το προσκυνητάρι και το ψαλτήρι είναι ξύλινα από τα εγκαίνια του ναού. Πίσω από τις εικόνες του τέμπλου τα παιδιά, που υπηρετούσαν ως παπαδάκια στο ναό τη διάρκεια της λειτουργίας, έγραψαν τα ονόματά τους. Έτσι έχουμε «υπογραφές» από το 1910 έως το 1915.
Είναι ο τέως μητροπολιτικός ναός της ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κτισμένος ΝΑ του Α΄ Δημοτικού Σχολείου σε μια θέση με δύσκολη πρόσβαση και για το οχήματα μα και για τους πεζούς δε πληρούσε τις προϋποθέσεις του κύριου ναού της ενορίας. Για να μπεις στο ναό πρέπει να ανέβεις τα 17 πέτρινα σκαλοπάτια του. Έχει κατασκευαστεί στα μισά του 19ου αιώνα και είναι πετρόκτιστος σε ρυθμό βασιλικής. Το 1937 έγινε επέκταση του ναού 5 μ. κατά μήκος. Το ίδιο έτος συμπληρώθηκε και με ξύλινο γυναικωνίτη. Το μήκος του είναι 16 μ., το πλάτος του 6,20 μ. και το ύψος του φτάνει το 8 μ. Λειτουργούσε κανονικά ως το 1957.
Το παλαιό τέμπλο του κάηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε από τα καντήλια. Το νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο έγινε με ενέργειες του αιδεσιμότατου πατέρα Αθανάσιου Αλτανόπουλου και του εκκλησιαστικού του συμβουλίου. Από την φωτιά διασώθηκε η μεγάλη εικόνα του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου και φυλάσσεται σε προθήκη.
Το 1900 ο Χρήστος και η Ευφροσύνη Γεωμπρέ δώρισαν το οικόπεδο 430 τ.μ. επί της οδού Καποδιστρίου που κατείχαν στην ενορία για την ανέγερση ναού. Το 1927 κατασκευάστηκε τοιχίο για να στηριχτεί ο ναός και να ευθυγραμμιστεί το οικόπεδο. Έτσι το 1996 ολοκληρώθηκε ο ναός του αγίου που είναι μοναδικός στην περιοχή γιατί είναι σε ρυθμό ροτόντας με γαλάζιο τρούλο και άσπρους τοίχους. Δίνει με τον τρόπο αυτό μια νησιώτικη πινελιά στη Νεμέα. Η ακτίνα του ναού φτάνει τα 3,5 μ. και το ύψος του τα 7 μ. Στο οικόπεδο υπάρχει υπόστεγο και ανεξάρτητο καμπαναριό με δυο καμπάνες αφιερωμένες από τον Π. Παπανικολάου.
Ο ναός αφιερώθηκε στον άγιο Χαράλαμπο καθώς στην πόλη μας έχουμε την ευτυχία να φυλάσσονται ιερά λείψανα του αγίου. Ιερά λείψανα που είχαν στην κατοχή τους οι ιερείς Σωτήριος, Γεώργιος και Σωτήριος Νάκης - παππούς, γιος και εγγονός- που διετέλεσαν ιερείς της ενορίας αυτής από το 1917 έως το 1967. Ο τελευταίος που υπήρξε και ιεροδιδάσκαλος στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Νεμέας.
Βρισκόμαστε νότια της Νεμέας και στα μέσα του βουνού του Πολυφέγγους. Ανηφορίζοντας ένα στενό μονοπάτι που ξεκινά από τη Μονή του Αγίου Αθανασίου φτάσαμε στο εκκλησάκι λαχανιασμένοι. Όταν σηκώσαμε τα μάτια μας καταλάβαμε γιατί ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Αλή Χαν) υπέδειξε το σημείο αυτό για την ανέγερση του ναού. Ο αμπελώνας της Νεμέας απλώνεται μπρος στα πόδια σου. Νιώθεις πως αν απλώσεις το χέρι σου θα πιάσεις το χώμα. Ο άγιος Τρύφωνας, προστάτης των γεωργών, βλέπει από εδώ τους πάντες.
Βρισκόμαστε νότια της Νεμέας και στα μέσα του βουνού του Πολυφέγγους. Ανηφορίζοντας ένα στενό μονοπάτι που ξεκινά από τη Μονή του Αγίου Αθανασίου φτάσαμε στο εκκλησάκι λαχανιασμένοι. Όταν σηκώσαμε τα μάτια μας καταλάβαμε γιατί ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Αλή Χαν) υπέδειξε το σημείο αυτό για την ανέγερση του ναού. Ο αμπελώνας της Νεμέας απλώνεται μπρος στα πόδια σου. Νιώθεις πως αν απλώσεις το χέρι σου θα πιάσεις το χώμα. Ο άγιος Τρύφωνας, προστάτης των γεωργών, βλέπει από εδώ τους πάντες.
Μέσα στα όρια της Μονής του Αγίου Αθανασίου και επάνω στο παλαιό πέτρινο αλώνι της ακτίνας 10 μ. το 1973 το ζεύγος Μιχαήλ και Αλεξάνδρα Μπουχούτσου προχώρησαν στην πραγματοποίηση του τρίτου και τελευταίου τάματός τους. Έφτιαξαν ένα εκκλησάκι σε ρυθμό βασιλικής με μήκος 5 μ., πλάτος 3,50 μ. και ύψος 4 μ.
Το εκκλησάκι αυτό είναι πολύ απλό ολόλευκο και διαθέτει ένα χαμηλό χώρισμα ανάμεσα στο Ιερό και τον κυρίως ναό. Μπορεί να ήταν τελευταίο από τα αφιερώματα μα οι κτήτορες έβαλαν όλο το μεράκι τους για να το κάνουν το ομορφότερο.
Στα 500 περίπου μέτρα από τον κόμβο που ενώνει τη Νεμέα με την εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης βρίσκεται το κτήμα του Γεωργίου Μπουχούτσου, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μας πληροφορήσει για τα εκκλησάκια που έκτισαν οι γονείς του.
Ο Μιχαήλ και η Αλεξάνδρα Μπουχούτσου έκαναν τάμα για την υγεία της οικογένειάς τους να φτιάξουν τρία εκκλησάκια στη Νεμέα. Παρότι ήταν φτωχοί άνθρωποι ξεκίνησαν το 1956 με προσωπική εργασία και έφτιαξαν το πρώτο απ’ αυτά, το οποίο αφιέρωσαν στους άγιους Ανάργυρους.
Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι διαστάσεων 5 Χ 4 Χ 3 με δίριχτη σκεπή. Στο πάντοτε φρεσκοασπρισμένο αυτό ναό μας άρεσε η ανοξείδωτη σκαλιστή εικόνα των αγίων στο προσκυνητάρι. Μια δεύτερη εικόνα των αγίων στο ιερό είναι αφιέρωμα του θεολόγου και ιστοριογράφου της περιοχής Κ. Κουσουλού. Στους τοίχους βρίσκονται ανηρτημένες πολλές άλλες εικόνες αγίων, αφιερώματα πιστών. Στο μικρό προαύλιο υπάρχουν κρεβατίνα, μουριές και πάνω σε μια σιδηροκατασκευή ένα καμπαναριό.
Το εκκλησάκι του Αγίου Μόδεστου βρίσκεται στην οδό Φλιούντος 74.
Κτίστηκε με ενέργειες της Ανδριανής Γεωργούση και με άδεια του Επιχωρίου Μητροπολίτη Κορινθίας κ. Μιχαήλ το 1948. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η Ανδριανή Γεωργούση παρακάλεσε τον Άγιο να προστατεύσει την οικογένειά της ώστε να παραμείνουν ζωντανοί. Με την απελευθέρωση έχοντας πενιχρά οικονομικά ξεκίνησε έναν προσωπικό αγώνα γυρίζοντας από τόπο σε τόπο με το γαϊδουράκι της για να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους. Αγράμματη η ίδια μετέφερε πέτρες από την αρχαία πόλη του Φλιούντα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να φυλακιστεί. Τέλος το 1949 κατάφερε να εγκαινιάσει το εκκλησάκι.
Το διαστάσεων 5 Χ 6,50 Χ 3μ. ναό επιμελείται σήμερα η οικογένεια Παναγιώτη Γεωργούση φροντίζοντας την ευπρέπεια του περιβάλλοντος χώρου και τη διατήρηση της καθαριότητας και ευταξίας εντός του ναού.
Οι περίοικοι τελούν στο εκκλησάκι αυτό τα μνημόσυνα των δικών τους και χρησιμοποιούν το χωνευτήρι του για το άδειασμα του νερού της κολυμπήθρας μετά από τις βαπτίσεις.
Στο τέλος της οδού Προφήτη Ηλία, ανεβαίνοντας έναν τσιμεντένιο δρόμο για 500 μ., βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα εκκλησάκια του δήμου μας.
Παλαιότερα ήταν μετόχι του Μητροπολίτη Κορινθίας. Σε Πατριαρχικό Συνοδικό Σιγίλιο του 1794 με υπογραφή του Γερασίμου, Αρχιεπισκόπου και Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρεται πως ο ναός κτίστηκε το 1730 υπό του Μητροπολίτου Κορινθίας Γρηγορίου με τη συναίνεση των προκρίτων και των χριστιανών της επαρχίας στην κώμη του Αγίου Γεωργίου - όπως λεγόταν η Νεμέα την τουρκοκρατία. Με διάταγμα του 1905 ο ναός υπάγεται στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ο ναός ρυθμού βασιλικής είναι πέτρινος και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Το τέμπλο του είναι πέτρινο και αγιογραφημένο. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η μη ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος. Ο φωτισμός του ναού μόνο με κεριά δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα στον προσκυνητή καθώς προσεύχεται με τις ίδιες συνθήκες όπως και οι πρώτοι πιστοί του ναού.
Το πιο γνωστό απ’ όλα το ξωκλήσια της Νεμέας. Βρίσκεται δυτικά της πόλης και πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς Λεόντιο, Πετρί και Ψάρι. Είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο. Το ιερό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, ονομαζόμενο και Κάτω Αη-Γιώργης, υπήρξε παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού ή Φονιά. Δεμένο με την ιστορία του τόπου, αποτελεί και το σύμβολο της παλιάς ονομασίας της έδρας του δήμου. Δε γνωρίζουμε συγκεκριμένα πότε κτίστηκε. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα. Με διάταγμα του 1905 ο ναός υπάγεται στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου. Την επιμέλεια για την ευπρέπεια του χώρου έχει η Κων/να Καρατζιά
Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, πετρόκτιστος. Το μήκος του είναι 10,50 μ., το πλάτος του 5,50 μ. και το ύψος του 8,50 μ. Διαθέτει πολυγωνικό τρούλο και ένα φροντισμένο άλσος. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται πολεμίστρες δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το δάπεδο του ναού είναι πέτρινο όπως και το τέμπλο του ιερού.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην περιοχή της βρύσης Άρδελης, είναι χτισμένο το 1970 πάνω σε παλαιότερο ξωκλήσι του 1850. Αυτό το γνωρίζουμε από εικόνες που αγιογραφήθηκαν εκείνη την εποχή και διασώζονται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για άλλο ένα εκκλησάκι που έχει αυτό το όνομα καθώς υπάρχει και Άγιος Νικόλαος που υπάγεται στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο ναός αυτός εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας παλιάς γειτονιάς της Νεμέας η οποία σήμερα δεν υφίσταται καθώς τριγύρω υπάρχουν πολλά χαλάσματα.
Ο ρυθμός του είναι βασιλική. Το μήκος του φτάνει τα 12,90 μ., το πλάτος του τα 8,10 μ. και το ύψος του τα 5,50 μ. Το τέμπλο του είναι γύψινο με αγιογραφημένες εικόνες. Στο τσιμεντοστρωμένο περίβολο του ναού είναι εμφανής η έλλειψη πράσινου όπως και στο γύρω πρανές του υψώματος.
Βόρεια του ναού μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε ένα σπίτι από τη στέγη του οποίου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συγκέντρωσε και μίλησε στους πολεμιστές του πριν τη μάχη στα Δερβενάκια.
Το μικρό εκκλησάκι της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου βρίσκεται στην οδό Δερβενακίων 122 στην παλαιά είσοδο της Νεμέας και στην ιδιοκτησία του Παναγιώτη Σακελλαριάδη.
Η κυρία Αναστασία Σακελλαριάδη μας έδωσε τις παρακάτω πληροφορίες: Μπροστά στην είσοδο του σπιτιού υπήρχε εικονοστάσι στο όνομα της οσίας. Μία οικογένεια από την Αθήνα είχε ένα παιδί που δεν μπορούσε να περπατήσει. Η θεία του παιδιού από τη Ρόδο είδε στον ύπνο της πως στη Νεμέα υπάρχει εκκλησάκι της οσίας και αν φέρουν το παιδί εδώ αυτό θα θεραπευθεί. Πράγματι η οικογένεια αναζήτησε το εκκλησάκι που κανείς δε γνώριζε την ύπαρξή του καθώς όπως προαναφέραμε υπήρχε μόνο ένα προσκυνητάρι. Συνεχίζοντας την αναζήτησή τους έφτασαν ρωτώντας και εδώ. Μπροστά στο προσκυνητάρι γονάτισαν και προσευχήθηκαν. Άλειψαν το παιδί με λάδι που είχαν μαζί τους και αποχώρησαν. Ύστερα από λίγο καιρό η οικογένεια Σακελλαριάδη πληροφορήθηκε για την ίαση του παιδιού.
Το εκκλησάκι του αγίου Μηνά βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού της Ανάληψης, που δεσπόζει στην είσοδο της Νεμέας από τον κόμβο της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης μαζί με το βουνό του Πολύφεγγου.
Για το χτίσιμο του ναού μεγάλο ρόλο έπαιξε η πρεσβυτέρα του ιερέως Σωτηρίου Νάκη, η οποία καταγόταν από την Κρήτη και ευλαβείτο τον άγιο. Κάποιος χτίστης παρουσιάστηκε μπροστά της και της είπε πως ο άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να φτιάξει το εκκλησάκι. Η πρεσβυτέρα βοήθησε να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα με εράνους των πιστών. Ο δε χτίστης εργάστηκε αμισθί και έτσι το 1948 ο ναός εγκαινιάστηκε.
Ο ναός διαθέτει πρόναο με προσκυνητάρι του αγίου, κυρίως ναό και Ιερό Βήμα. Το τέμπλο του είναι τσιμεντένιο και φέρει εικόνες του αγιογραφικού οίκου Διονυσίου ιερομόναχου από τη Νέα Σκήτη της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους. Οι διαστάσεις του είναι 12,70 Χ 5,20 Χ 4,50.
Βρίσκεται στην περιοχή Τουρκόβρυση. Για να φτάσουμε εκεί παίρνουμε την παράλληλο της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης για περίπου 4 χμ. από τον κόμβο Νεμέας. Περνώντας το χωματόδρομο και βαδίζοντας για περίπου 500 μ. σε ανηφόρα φτάσαμε.
Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1932 πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού, ίχνη από το πάτωμα του οποίου σώζονται, και ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 2004 από την οικογένεια Γεωργίου Ασημακόπουλου.
Είναι ρυθμού βασιλικής με πλάτος 6,60 μ., μήκος 9,40 μ. και ύψος 5 μ. Το δάπεδο του ναού είναι μαρμάρινο με σχέδια. Αρκετά από τα κομμάτια του δαπέδου προέρχονται από το βυζαντινό προϋπάρχοντα ναό. Το ψαλτήρι είναι απλό ξύλινο. Οι τέσσερις εικόνες του τέμπλου είναι παλιές αγιογραφίες προπολεμικές.
Στα όρια του προαυλίου υπάρχει ξερολιθιά η οποία χρησιμοποιείται και για κάθισμα των προσκυνητών. Το προαύλιο δε βρίσκεται πάνω σε παλιό αλώνι. Ίχνη του βλέπει κανείς , αν κοιτάξει προσεκτικά. Δυτικά σώζονται τα θεμέλια της παλιάς τοξωτής εισόδου του προαυλίου.
Στην περιοχή της Τουρκόβρυσης συναντάμε και την Παναγία τη Φανερωμένη σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον κόμβο της Νεμέας.
Σύμφωνα με την παράδοση η ίδια η Παναγία φανερώθηκε στο Σταύρο Ζορμπαλά, ο οποίος ήταν κωφάλαλος, και του υπέδειξε να σκάψει στην περιοχή αυτή και στο χτήμα των αδελφών Μπεκιάρη και Χρήστου Κουγιούρη για να βρει τα θεμέλια παλιάς εκκλησίας. Επειδή δεν υπάκουσε, η Παναγία φανερώθηκε και δεύτερη φορά φοβίζοντάς τον και λέγοντάς του να ζητήσει και τη βοήθεια του Γεωργίου Χαχάμη. Οι δυο τους άρχισαν το σκάψιμο ώσπου ανακάλυψαν πράγματι τα θεμέλια ενός ναού. Οι κάτοικοι της Νεμέας συνέβαλαν για να χτιστεί εκ νέου του εκκλησάκι. Ενώ οι εργασίες τελείωναν, η Παναγία επανεμφανίστηκε στο Σταύρο Ζορμπαλά και «φανέρωσε» την επιθυμία της να εορτάζει το εκκλησάκι κάθε 23 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα έχουμε τα εννιάμερα από την Κοίμηση της Παναγίας μας.
Οι εργασίες τελείωσαν το 1948 με τεχνίτη το Γεώργιο Κωστούρο.
Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου είναι η Δ. Γ. Κουτσοδήμος ΑΕΕ. Η έδρα της βρίσκεται στον κόμβο της Νεμέας. Μέσα στο χώρο της επιχείρησης αυτής βρίσκεται ο κάλλιστος ναΐσκος της Αγίας Παρασκευής.
Το βυζαντινού ρυθμού εκκλησάκι διαστάσεων 5,50 Χ 4 Χ 4 εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των ιδιοκτητών, των εκεί εργαζομένων και των επισκεπτών. Εντύπωση μας έκανε ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος του εσωτερικού και το πλήθος των εικόνων - αφιερωμάτων. Στο εξωτερικό του ένας λαμπρός κήπος στολίζει σαν στεφάνι το ναό.
Η οικογένεια Κουτσοδήμου κατάγεται από το Δημοτικό Διαμέρισμα Πετρίου της Νεμέας, το οποίο έχει σαν προστάτιδά το την Αγία Παρασκευή. Για το λόγο αυτό και ο ναΐσκος αυτός αφιερώθηκε στην Αγία.
Στην περιοχή «Αγία Σωτήρα», περνώντας τη γέφυρα του Ασωπού ποταμού, σε παράλληλο δρόμο προς το Πετρί βρίσκεται το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κατασκευάστηκε το 1992 πάνω στα ερείπια παλαιού πετρόχτιστου ναού των Αγίων Θεοδώρων. Λέγεται ότι υπήρχε εδώ νεκροταφείο ενός οικισμού του Πετρίου που σήμερα δεν υπάρχει. Όταν η οικογένεια Φρούσιου αγόρασε την περιοχή, μετονόμασαν το ναό.
Το εκκλησάκι είναι ρυθμού βυζαντινού μετά τρούλου. Η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε παλαιά κολόνα και έχει εγκαίνια (λείψανα μάρτυρα). Κατά την κατασκευή του ναού ένα περιστέρι περιφερόταν πάνω στα υλικά οικοδομής και στους χτίστες καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερη ευλογία του Θεού.
Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλακάκια που σχηματίζουν μαργαρίτα. Το τέμπλο είναι απλό ξύλινο φτιαγμένο από ξυλουργό Δημήτριο Παπαδόπουλο. Οι διαστάσεις του ναού είναι 10 Χ 5,50 Χ 6. Μέγας δωρητής του ναού ήταν ο Γεώργιος Δ. Φρούσιος.
Ο ναός περιβάλλεται από αγροτικούς δρόμους.
Στο δρόμο για το Κούτσι είναι χτισμένο από τον Νικόλαο Ι. Ευσταθίου το 1982 ένα απλό εκκλησάκι που εορτάζει στις 29 Ιουνίου.
Το εκκλησάκι είναι πολύ απλό με διαστάσεις 6,50 Χ 4 Χ 3,80. Οι εικόνες του τέμπλου και στο προσκυνητάρι είναι αγιογραφημένες δια χειρός Γ. Νικολακόπουλου το 1984. Ο ναός βρίσκεται εντός των ορίων της ιδιοκτησίας του Σπυρίδωνος Πανταζόπουλου η οικογένεια του οποίου διατηρεί την ευπρέπεια του χώρου. Γύρω από το ναΐσκο υπάρχει μικρό προαύλιο με κληματαριά. Το κωδωνοστάσιο είναι σιδερένιο και στηρίζει μια μικρή καμπάνα.
Κατά την εορτή των Αγίων τα τζιτζίκια συναγωνίζονται και ξεπερνούν τον ιερέα και τους ιεροψάλτες υμνώντας και συμμετέχοντας και αυτά στη χαρά του ναού.
Στην κορυφή του υψώματος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται χτισμένο με πέτρες το ομώνυμο εκκλησάκι, που με διάταγμα του 1905 ανήκει στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου. Παλαιότερα εόρταζε στις 9 Μαΐου στη μνήμη του Αγίου Νικολάου του εν Βουννένεις.
Την επιμέλεια του ναού είχε παλαιότερα η οικογένεια Παπαγεωργίου (Σέθελου). Συνεχιστής σήμερα είναι ο Νικόλαος Παπαγεωργίου (Σβήστας).
Μπαίνοντας κανείς στο ναό αντικρίζει πως το παλιό ξύλινο ταβάνι χρειάζεται άμεση επιδιόρθωση. Το παλαιό πέτρινο πάτωμα έχει υποστεί καθίζηση σε αρκετά σημεία. Στο ξύλινο εικονοστάσι οι εικόνες χρονολογούνται από το 1962 και 1975. Η κύρια εικόνα του Προφήτη αγιογραφήθηκε το 1931, ενώ μια δεύτερη, αφιέρωμα του Νικολάου Σέθελου, το 1892. Στο εκκλησάκι γίνονται αρκετές βαφτίσεις, όπως μαρτυρά το χωνευτήρι στο εσωτερικό του ιερού.
Το εκκλησάκι έχει μήκος 9,50μ., πλάτος 6 μ. και ύψος3,50 μ. Η σκεπή έχει ανακαινιστεί μετά από δωρεά του Πέτρου Γκάνα εις μνήμη των γονέων του Ανδρέα και Αικατερίνης.Γύρω στον περίβολο υπάρχει πετρόκτιστη μάντρα.
Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένο βόρεια της σημερινής Νεμέας, πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Φλιούντα, ερείπια του οποίου διακρίνονται στους πρόποδες του λόφου. Ανήκει στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου με διάταγμα του 1905.
Κτισμένο στα θεμέλια και μέχρι τη μέση από ογκόλιθους παρμένους από την αρχαία πόλη το εκκλησάκι φανερώνει ότι είναι πολύ παλιό. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς οι παλαιοί χριστιανοί διέλυσαν τις κατασκευές των αρχαίων προγόνων τους για να κατασκευάσουν τους δικούς τους τόπους λατρείας. Το δάπεδο του ναού είναι κι αυτό στρωμένο με τεράστιους ογκόλιθους ενώ και στο ιερό υπάρχουν δύο θαυμάσιες αψίδες κατασκευασμένες από υλικά της αρχαίας πόλης.
Το μήκος του ναού είναι 11,50 μ., το πλάτος του 7,50μ. και το ύψος του 6 μ. Έχει χτιστεί σε δύο φάσεις καθώς έχει υποστεί επέκταση τριών μέτρων κατά μήκος, όπως φαίνεται στους τοίχους του. Το τέμπλο είναι ξύλινο και χρονολογείται από το 1974δωρεά της οικογένειας Βασιλείου Σπανορήγα, που είχε παλιά την επιμέλεια του ναού.
3 χιλιόμετρα από τη Νεμέα στο δρόμο προς τη Δάφνη, στην περιοχή του Φλιούντα, βρίσκεται ένα μικρό και φτωχό εκκλησάκι αφιερωμένο στον άγιο Δημήτριο. Έχει ανεγερθεί από τον Ιωάννη Ευσταθίου το 1924 και επισκευάστηκε από το γιο του Γεώργιο το 1978, όπως αναφέρει μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα. Μπροστά από το ναό υπάρχει υπόστεγο (σιδηροκατασκευή) δωρεά του Κων/νου Κολυβάνη από το Άργος.
Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο απλό σιδερένιο τέμπλο χρονολογούνται από το 1925, ενώ η εικόνα του Προδρόμου είναι έργο του Θεοδοσίου, μοναχού στη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους από το 1956. Στο ναό δεσπόζουν οι τρεις εικόνες του αγίου. Η πρώτη του 1947 είναι αφιέρωμα της οικογένειας Βασιλείου Βακρινάκη. Η δεύτερη έχει αγιογραφηθεί από τη γερόντισσα Παρασκευή το 1972, ενώ αυτή στο προσκυνητάρι είναι του 1978.
Ο ναός έχει μήκος 8 μ., πλάτος 4,50 μ. και ύψος 3,80 μ. Σε μια σιδηροκατασκευή κρέμεται η καμπάνα και ένα παλιό σήμαντρο.
Νοτιοδυτικά της Νεμέας και σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται συνοικισμός «Ηλιοπουλέικα ή Ζεπέικα». Εδώ μένουν αρκετές οικογένειες με αυτό το επώνυμο, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με κτηνοτροφικές εργασίες.
Η οικογένεια Ηλιόπουλου παραχώρησε στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου οικόπεδο 15 Χ 15. Με πρωτοβουλία του εφημέριου αιδεσιμότατου Δημητρίου Μαραγκού και του εκκλησιαστικού συμβουλίου συγκεντρώθηκαν χρήματα από συνδρομές των κατοίκων του συνοικισμού αλλά και άλλων ευλαβών δωρητών και έτσι αποπερατώθηκε ο ναός αυτός το 1981.
Το εκκλησάκι αυτό είναι σήμερα από τα πιο φροντισμένα. Λάμπει ολόλευκο από καθαριότητα. Το πάτωμά του έχει πλακάκια ενώ το τέμπλο του είναι χτισμένο με τούβλα. Πάνω εκεί βρίσκονται εικόνες αγιογραφημένες από το 1982 αφιερωμένες από την πρεσβυτέρα Σοφία Μαραγκού. Στολίζεται δε από όμορφες γύψινες διακοσμήσεις.
Ο ναός είναι φτιαγμένος με σύγχρονα υλικά, τσιμέντο και τούβλα. Έχει διαστάσεις 7 Χ 5 Χ 4,50 μ.
ΝΑ της Νεμέας στο ομώνυμο βουνό και μέσα στη μεγαλύτερη από τις σπηλιές που υπάρχουν στα πλάγια εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργεί το εκκλησάκι της Ανάληψης του Κυρίου. Για να φτάσει κανείς εδώ πρέπει να περπατήσει σε ανηφορικό μονοπάτι που έχουν χαράξει ζώα για περίπου μισή ώρα. Αν δε γνωρίζεις το δρόμο μπορεί να περιπλανηθείς για αρκετή ώρα μάταια.
Δε μπορέσαμε να βρούμε πότε ακριβώς κατασκευάστηκε μα πρέπει να είναι του 18ου ή 19ου αιώνα καθώς μαρτυρούν τα πολύ παλιά κεραμίδια της οροφής του. Ξένοι περιηγητές της εποχής αναφέρουν πως στο χώρο αυτό ασκήτευαν μοναχοί.
Το εκκλησάκι έχει διαστάσεις 3,80 Χ 2 Χ 2,80 μ. Είναι πέτρινο με πολύ απλή ξύλινη πόρτα και κουφώματα ενδεικτικά της παλαιότητάς του. Έξω από το ναό υπάρχει μεγάλη εικόνα διαστάσεων 2 Χ 1,30 που παρουσιάζει την Παναγία ανάμεσα στους Αποστόλους να παρακολουθεί την Ανάληψη του Κυρίου. Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν τα γνωστά μέρη του ναού μα ένα δωματιάκι μικρό και μια κόγχη δεξιά της εισόδου. Στο προσκυνητάρι υπάρχει εικόνα της Ανάληψης.
Το νεώτερο και ομορφότερο ξωκλήσι μας. Βρίσκεται λίγα μέτρα δυτικότερα από τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται μέσα στο ιδιόκτητο οικόπεδο του αιδεσιμότατου πατέρα Ευάγγελου Πανταζή. Ο ίδιος ο αιδεσιμότατος από το 1990 ξεκίνησε προσωπικά την ανέγερση του ναού. Πρόκειται για ένα καθαρά προσωπικό έργο. Καθώς ο ίδιος το οικοδόμησε, το σοβάντισε, το έστρωσε με μάρμαρα μα κυρίως το αγιογραφεί σήμερα. Τον επισκεφθήκαμε την ώρα που εργαζόταν οικοδομώντας και αρχονταρίκι για το ναό και μας είπε πως νιώθει την ανάγκη να εργαστεί για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο ναός είναι σταυροειδής οικοδομημένος με σύγχρονα υλικά. Οι διαστάσεις του ναού είναι 7 Χ 6 Χ 4 μ. Μπροστά στο ναό υπάρχει τσιμεντένιο υπόστεγο βαμμένο στο χρώμα του νυχτερινού αυγουστιάτικου ουρανού με πανσέληνο.
Μπαίνοντας στο ναό νιώθεις πως δεν είσαι μόνος, καθώς οι αγιογραφίες, που σε πλαισιώνουν, σε υποβάλλουν να λατρεύσεις τον Κύριό σου με όλη τη δύναμη της καρδιάς σου. Το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι κοσμημένο με αγιογραφημένες εικόνες.
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας βρίσκεται σε παράδρομο της οδού Δερβενακίων στην παλαιά είσοδο της πόλης. Στη θέση αυτή κτίστηκε το 1922 από το Δημήτριο Λαμπρόπουλο ένας μικρός ναός. Το 1934 γίνεται ενορία των Γνησίων Ορθόδοξων Χριστιανών με πρώτο εφημέριο τον ιερομόναχο Χρυσόστομο Λαυριώτη (εξ Αγίου Όρους). Το 1947 ο πατήρ Χρυσόστομος αναχώρησε από την πόλη καθώς απειλήθηκε η ζωή του κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Τον διαδέχτηκε ο υποτακτικός του ιερομόναχος Παντελεήμων Τσαλούπης στη δεκαετία του 50 και αυτόν το 1969 ο Αρχιμανδρίτης Ησύχιος Καρδάσης, ο οποίος το 1974 ξεκινά να μεγαλώνει το Ναό, καταλήγοντας να τον ανακαινίσει εκ βάθρων και να τον φέρει στη σημερινή μορφή. Από τις αρχές του 1993 αναλαμβάνει ο τότε ιερομόναχος Παγκράτιος Δοχειαρίτης (εξ Αγίου Όρους) και μεριμνά για τα εγκαίνια του ναού στην πανήγυρη της Αγίας Τριάδας το 1993 από το Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Μάξιμο. Το 1994 γίνεται πλέον μετοχιακή μονή της Ιεράς Μονής Αγίων Ταξιαρχών Αρχαίας Νεμέας.