Σχετικά με τα περιεχόμενα της ενότητας:
α) Αρχικά θα γνωρίσουμε τις βασικές έννοιες και τα βασικά μεγέθη που απαιτούνται για την περιγραφή των κινήσεων: Κίνηση, τροχιά, σημειακό αντικείμενο, σύστημα αναφοράς, θέση σε ευθεία, θέση στο επίπεδο, χρονική στιγμή και διάρκεια, μετατόπιση σε ευθεία, διάστημα.
β) Οι κινήσεις στη φύση είναι γενικά πολύπλοκες. Ένα φύλλο που πέφτει εκτελεί ταυτόχρονα μεταφορική κίνηση (πτώση στον αέρα), ταλάντωση και στροφική κίνηση. Για την περιγραφή τέτοιων κινήσεων μελετάμε ξεχωριστά την κάθε κίνηση και με βάση αυτές τη συνολική σύνθετη κίνηση.
Η πρώτη κίνηση που θα γνωρίσουμε είναι η ευθύγραμμη ομαλή κίνηση, δηλαδή η κίνηση με σταθερή ταχύτητα. Είναι μια κίνηση που πολύ δύσκολα συναντάμε στη φύση, αλλά είναι η απλούστερη και αποτελεί μέρος πολλών πολύπλοκων κινήσεων.
Για την κίνηση αυτή θα κάνουμε εισαγωγή της έννοιας της ταχύτητας και από την εξίσωση του ορισμού της ταχύτητας θα εξάγουμε την εξίσωση της κίνησης, δηλαδή τη χρονική σχέση της θέσης του κινούμενου σώματος. Παράλληλα θα γνωρίσουμε τα πρώτα διαγράμματα θέσης - χρόνου x(t) και ταχύτητας - χρόνου υ(t), καθώς και τους υπολογισμούς που μπορούν να γίνουν σε αυτά, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία κλίση και εμβαδόν.
γ) Tα αντικείμενα όμως που κινούνται γύρω μας δεν έχουν σταθερή ταχύτητα, δηλαδή οι κινήσεις τους δεν είναι ομαλές, αλλά μεταβαλλόμενες. Αρκεί να δούμε το ταχύμετρο ενός αυτοκινήτου σε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Σ' αυτές τις κινήσεις των αντικειμένων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
i) Τη μέση ταχύτητα, για να περιγράψουμε το πόσο γρήγορα κινούνται σε ένα χρονικό διάστημα της κίνησής τους.
ii) Τη στιγμιαία ταχύτητα, για να περιγράψουμε το πόσο γρήγορα κινούνται σε μια χρονική στιγμή της κίνησής τους.
δ) Η ενότητα των ευθύγραμμων κινήσεων θα τελειώσει με τη μελέτη των ευθύγραμμων ομαλά μεταβαλλόμενων κινήσεων. Στις κινήσεις αυτές έχουμε ομοιόμορφη αύξηση της ταχύτητας (ομαλά επιταχυνόμενες) ή ομοιόμορφη μείωση της ταχύτητας (ομαλά επιβραδυνόμενες) ή αλλιώς ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας (επιτάχυνση) είναι σταθερός.
Έτσι, για τη μελέτη των ευθύγραμμων ομαλά μεταβαλλόμενων κινήσεων θα κάνουμε πρώτα εισαγωγή της έννοιας της επιτάχυνσης και μετά θα εξάγουμε τις εξισώσεις κίνησης, όπως θα λέμε τις χρονικές εξισώσεις της ταχύτητας υ και της θέσης x. Επίσης θα γνωρίσουμε τα σχετικά διαγράμματα επιτάχυνσης - χρόνου α(t), ταχύτητας - χρόνου υ(t) και θέσης - χρόνου x(t) και θα επεκτείνουμε τους υπολογισμούς που μπορούν να γίνουν σε αυτά, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία κλίση και εμβαδόν.