Προβεβλημένα

Ο πράσινος θεσσαλικός λίθος της Χασάμπαλης

 

Πώς μπορεί ένα πέτρωμα να ενώσει λαούς και θρησκείες;

«Τι συνδέει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το Top Capi, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, το Dome of the Rock της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Westminster του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Kairouan της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης;».

Αυτό είναι το ερώτημα που συχνά θέτει στις διαλέξεις του, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοιτασματολογίας- Γεωχημείας του ΑΠΘ, Βασίλειος Μέλφος, ο οποίος έχει ασχοληθεί και αναδείξει με δημοσιεύσεις και διαλέξεις τον πράσινο θεσσαλικό λίθο, πέτρωμα πολύ φημισμένο στα ρωμαϊκά χρόνια, το οποίο στόλισε όλα αυτά τα εκπληκτικά μνημεία, σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στο δρόμο προς το Συκούριο, υψώνεται ο λόφος της Χασάμπαλης με το ύψωμα «Γεντίκι», που χωρίζει την πεδιάδα της Λάρισας από την κλειστή πεδιάδα του Συκουρίου.

Ο πράσινος θεσσαλικός λίθος είναι ένα πέτρωμα που ονομάζεται οφιτασβεστίτης: Λατυποπαγές πέτρωμα που αποτελείται από ασβεστίτη και σερμπεντινίτη. Δημιουργήθηκε πριν από 70-80 εκατ. χρόνια στο βυθό της Τηθύος απ’ όπου και αναδύθηκε.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο πέτρωμα παγκοσμίως.

Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος στα Ανάκτορα Σενμπρούν, Βιέννη

 Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί επίσης στην Αγία Σοφία, στο Επταπύργιο, στη Ροτόντα (βαπτιστήριο), στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη μονή Βλατάδων (Θεσσαλονίκης), σε τρεις μονές του Αγίου Όρους, στο τζαμί Οσμάν Σαχ (Τρικάλων), στους Φιλίππους (Καβάλας), στον Άγιο Αχίλλειο (Λάρισας) και αλλού.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό

 

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια (5ος έως 10ος αι μ.Χ.) ο Θεσσαλικός λίθος γνώρισε την αποθέωση με τις σημαντικότερες και εντυπωσιακότερες εφαρμογές του να τις βρίσκουμε στο πιο μεγαλειώδες μνημείο της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, στο μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό από όλα είναι οι πράσινοι κίονες, με ύψος που φθάνει έως 8,75 m, που κοσμούν αλλά και στηρίζουν αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα. 

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

Το πέτρωμα αυτό ήταν ένα από τα ακριβότερα πετρώματα εκείνη την εποχή λόγω της σπανιότητάς του αλλά και της σκληρότητάς του.

Στα σύγχρονα χρόνια η εξόρυξη συνεχίστηκε από δύο λατομεία του Σκούταρη και του Τσάλμα στα οποία εργάστηκαν ως λατόμοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών, οι οποίοι μαρτυρούν την επίπονη προσπάθεια που απαιτείται για την εξόρυξη του λίθου.

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία – πηγές:

·         «Ο Πράσινος θεσσαλικός λίθος και τα λατομεία της Χασάμπαλης» – Βασίλειος Μέλφος εκδόσεις Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, 2009

 

·         https://www.archaiologia.gr/blog/2012/05/21/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%83%CE%B5%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC/

 

·         https://www.elculture.gr/blog/article/mathainoume-ta-panta-gia-ton-prasino-thessaliko-litho-kai-ti-chrisi-tou-sta-megalytera-mnimeia-tis-pagkosmias-klironomias-se-mia-online-synantisi/

   
   

 

Πλούσιο υλικό: Μάθετε ιστορία με διαδραστικούς χάρτες και βίντεο | AlfaVita – Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο

alfavita.gr – Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο

Πηγή: Πλούσιο υλικό: Μάθετε ιστορία με διαδραστικούς χάρτες και βίντεο | AlfaVita – Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο

Επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν το μουσείο εθνικής αντίστασης που άνοιξε πρόθυμα τις πύλες του στους μαθητές του σχολείου μας

Διαβάστε περισσότερα “Επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης”

Επίσκεψη στο Μουσείο σιτηρών και αλεύρων

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 η τάξη μας επισκέφθηκε το Μουσείο σιτηρών και αλεύρων για να γνωρίσει από κοντά τόσο το κτίριο του Μύλου του Παπά που είναι ένα αξιόλογο  μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας,όσο και να γνωρίσει βιωματικά τόσο τον

Μουσείο σίτου

Επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο

Η εμπειρία μας από την επίσκεψη στο  Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ήταν μοναδική. Ένα μουσείο κόσμημα για την πόλη μας με εκθέματα ευρημάτων της περιοχής μας από την Παλαιολιθική και νεολιθική εποχή μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Φυσικά εμάς μας ενδιέφεραν πιο πολύ τα ευρήματα των αρχαίων χρόνων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είδαμε και τα υπόλοιπα. Η επίσκεψή μας ήταν απολαυστική, ειδικά όταν την συνδυάσαμε με επίσκεψη στο Αλκαζάρ για να παίξουμε όλοι μαζί.

 

Περίμετρος και Εμβαδόν

Ήδη στα Μαθηματικά μπήκαμε στη Γεωμετρία. Δείτε ένα κατατοπιστικό βιντεάκι διάρκειας μόλις 1.45΄ σχετικά με την Περίμετρο και το Εμβαδόν των γεωμετρικών σχημάτων και τον τρόπο που τα βρίσκουμε.

Κοπή Βασιλόπιτας

 

Κόψαμε κι εμείς την πίτα μας όπως και οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου μας.
Τυχερή αυτή τη χρονιά η Πηνελόπη που βρήκε το φλουρί και κέρδισε ένα υπέροχο βιβλίο προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας. Ο τίτλος του: “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”
Και του χρόνου!