Η ακόλουθη δραστηριότητα ιστοεξερεύνησης αφορά τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις ασθένειες που προκαλούν στον άνθρωπο. Έχει σχεδιαστεί με βάση τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών του Γυμνασίου.  

Το συγκεκριμένο WebQuest « Ασθένειες: Οι ασθένειες και οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση τους » δίνεται στους μαθητές της Β΄ ή Γ΄ Γυμνασίου στο εργαστήριο της πληροφορικής και μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα διδακτικό δίωρο.

Την πρώτη διδακτική ώρα οι μαθητές διαβάζουν και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται με τον εκπαιδευτικό να έχει υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας ο καθηγητής μπορεί να παρεμβαίνει με διευκρινιστικά σχόλια για την επίδραση των μικροοργανισμών στην υγεία του ανθρώπου και να απαντά σε απορίες των μαθητών.

Το σχολικό εγχειρίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό μέσο άντλησης πληροφοριών, προκειμένου να απαντήσουν οι μαθητές στις ερωτήσεις που τίθενται στο φύλλο εργασίας. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες των τριών ατόμων.

Στη δεύτερη διδακτική ώρα οι μαθητές έχουν αντλήσει ήδη αρκετές πληροφορίες, τις οποίες μπορούν να συστηματοποιήσουν στην παρουσίαση που καλούνται να δημιουργήσουν.

Βασικός στόχος στην παρούσα φάση είναι η δημιουργία ενός πολυτροπικού κειμένου που θα παρουσιάζει τις γνώσεις που αποκόμισαν από την διαδικτυακή εξερεύνηση.

Έτσι μπορούν να παρουσιαστούν στην τάξη οι εργασίες και να αποτελέσουν έναυσμα για συζήτηση για την επίδραση των μικροοργανισμών στην υγεία του ανθρώπου.

Η αξιολόγηση στο συγκεκριμένο WebQuest μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους μαθητές ως μια μορφή αυτοαξιολόγησης, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά και σε αυτή τη φάση του μαθήματος.

Το σενάριο ιστοεξερεύνησης είναι αναρτημένο στο OpenWebQuest:

http://eprl.korinthos.uop.gr/openwebquest/view/index.php?wq=2300

WebQuest-Παθογόνοι μικροοργανισμοί και ασθένειες