Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Ψηφιακό Αρχείο Ιδρύματος Ελευθέριου Κ. Βενιζέλου

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ενιαίου εικονικού αρχείου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη νεότερη ελληνική ιστορία, ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης τα έργα:

  • «Επιστημονική Τεκμηρίωση και Ψηφιοποίηση Προσωπικού Αρχείου Ελευθερίου Βενιζέλου – Ηλεκτρονική έκδοση με θέμα “Η Κρητική Πολιτεία του Ελευθερίου Βενιζέλου”» (Μέτρο 1.3, Ε.Π. “Κοινωνία της Πληροφορίας”, Πρόσκληση 65): πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και προβολή τριών από τις αρχειακές μονάδες του προσωπικού αρχείου του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκονται στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) και στο Μουσείο Μπενάκη. Ως προς την έκταση το έργο καλύπτει 35.893 τεκμήρια (περίπου 130.000 λήψεις) και συγκεκριμένα ολόκληρα τα αρχεία Βενιζέλου του Ιδρύματος και του ΕΛΙΑ και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, που διαθέτει και το μεγαλύτερο όγκο του υλικού. Πρόκειται για υλικό ιδιαίτερα σημαντικής ιστορικής αξίας, που κατηγοριοποιείται σε συλλογές εγγράφων, γραφιστικού, φωτογραφικού και χαρτογραφικού υλικού, που αναφέρονται σε σημαντικές πτυχές του έργου, της εποχής και της ζωής του Έλληνα πολιτικού, καλύπτοντας την περίοδο 1880-1936.
  • «Επιστημονική Τεκμηρίωση και Ψηφιοποίηση Προσωπικού Αρχείου Ελευθερίου Βενιζέλου – Ανάδειξη και Προβολή Ψηφιακού Περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου» (Μέτρο 1.3, Ε.Π. “Κοινωνία της Πληροφορίας”, Πρόσκληση 172): πρόκειται για την επιστημονική τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη του προσωπικού αρχείου του Ελευθερίου Βενιζέλου, που βρίσκεται στην κατοχή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» [συλλογές εγγράφων και φωτογραφικού υλικού, ενδεικτικά: Συλλογή Ελευθερίου Βενιζέλου (δικογραφία δίκης 1933), Συλλογή Κλεάρχου Μαρκαντωνάκη, Συλλογή Βασ. Καλαϊτζή – Μουντάκη «Μικρασιατική Εκστρατεία & Καταστροφή»] και του Μουσείου Μπενάκη (128 φάκελοι, συλλογή εγγράφων της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και της Προσωρινής Κυβέρνησης Θεσσαλονίκης). Το υλικό αποτελείται συνολικά από 8.447 τεκμήρια (25.737 λήψεις) και καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1960.

Για να μεταβείτε στο ψηφιακό αρχείο πατήστε εδώ.

Πηγή:Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (http://www.venizelosarchives.gr/)


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022