Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Μια παράσταση για εφήβους "Τα παπόυτσια του Τιμ Κράουτς" μέσα στο χώρο του σχολείου

Λυκόφως

Εφηβική Σκηνή

  

www.efiviko.gr                                    Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

 

 

Τα παπούτσια

του Τιμ Κράουτς

Με την Γωγώ Μπρέμπου & ένα τσέλο μέσα στον χώρο του σχολείου

 

Η νέα πρόταση της Εφηβικής Σκηνής Λυκόφως, μετά τα Chatroom, Ρισπέκτ, Ρωμαίος+Ιουλιέττα, είναι ο βραβευμένος το 2007 με το “Brian Way Award” μονόλογος για εφήβους του άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς Τα παπούτσια που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2013 σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας και της περιφέρειας. «Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που παίζεται από έναν ηθοποιό και τριάντα ζευγάρια παπούτσια. Το έργο εξερευνά την δύναμη των λογοτύπων και το πόσο δύσκολο είναι να αντισταθείς», λέει ο Κράουτς.

Γραμμένο το 2006, το έργο Τα παπούτσια (Shopping for Shoes) δημιουργήθηκε έπειτα από ανάθεση του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, περιόδευσε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και έφτασε έως τη Γερμανία και την Αυστραλία.

Η Σιβόν αγαπάει τον Σον. Ο Σον αγαπάει τα παπούτσια. Η Σιβόν μισεί τις μάρκες και τους πολιτικούς. Πιστεύει πως το να τρως κρέας είναι έγκλημα και φορά οικολογικά σανδάλια. Ο Σον πιστεύει μόνο στα παπούτσια και μισεί τα σανδάλια. Μέσα από μια τυχαία συνάντηση, με έναν βρώμικο σκύλο, όμως, ο Σον και η Σιβόν ανακαλύπτουν πως έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία από όσα νομίζουν.

 

Μετάφραση Στράτος Σωπύλης/Σκηνοθεσία Κατερίνα Μπερδέκα/Σκηνικά-Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος/Τσέλο Τάσος Μισιρλής/Υπεύθυνη Θεατροπαιδαγωγικού Εφη

Βλαχογιάννη

Ερμηνεύει η Γωγώ Μπρέμπου

 

Σύνοψη

Κανονικά θα ’πρεπε να αρχίσουμε με το «Μια φορά κι έναν καιρό». Αλλά ο καιρός είναι τώρα. Κι αυτή είναι η πρώτη φορά.

Η Σιβόν ΜακΚλάσκυ, 8ης τάξης, ειναι ένα κορίτσι στην εφηβεία. Ακούει Norah Jones, είναι γλυκειά, ατσούμπαλη, αδιαφορεί για τα ρούχα και τα λούσα, μαζεύει υπογραφές εναντίον διαφόρων πολυεθνικών και γενικά νοιάζεται τόσο για τους άλλους που ούτε ψείρα δεν μπορεί να βλάψει.

Ο Σων Χόλμς, επίσης της 8ης, είναι ένα αγόρι στην εφηβεία. Ακούει 50cent, είναι στυλάτος, περιποιημένος και νοιάζεται τόσο πολύ για τα... παπούτσια του που έχει έναν καθρέφτη -ειδική παραγγελία- ύψους ενός μέτρου για να τα θαυμάζει όταν τα φοράει.

Η Σιβόν έχει μάτια μόνο για τον Σων, αλλά αυτός έχει μάτια μόνο για τον εαυτό του (τα πόδια του συγκεκριμένα). Η Σιβόν πιστεύει στη χορτοφαγία και όχι στα παπούτσια. Ο Σων πιστεύει στα παπούτσια. Νιώθει πως τον κάνουν ιδιαίτερο, αρχηγό, άτομο, περίπτωση. Έχει ίδια παπούτσια με τον Justin Timberlake, τον Nelly, τον Eminem... Η Σιβόν το μόνο που θέλει είναι ο Σων, αλλά εκείνος δεν της έχει ρίξει ποτέ μια ματιά. Έως τη μέρα που άθελά της τον κάνει να λερώσει ένα ξεχωριστό ζευγάρι παπούτσια από την άψογη συλλογή του.

Κι αυτή είναι η πρώτη φορά...

 

Η Παράσταση

Τα παπούτσια είναι ένα θεατρικό έργο γραμμένο ειδικά για εφήβους και θίγει θέματα που αφορούν άμεσα τον έφηβο. Τη φιλία, τη σχέση με τους γονείς, τη στάση απέναντι στην κοινωνία που του παραδίδεται από την προηγούμενη γενιά, την αρχή της ωρίμανσης με όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται, τη θέση του εφήβου απέναντι στην πολιτική, την οικολογική καταστροφή, αλλά και την διαχείριση της εικόνας του απέναντι στους άλλους. Χρειάζεται πραγματικά να είναι ντυμένος με γνωστές μάρκες για να είναι αρεστός; Σε μια εποχή που στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ο πρότερος υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής έχει καταρρεύσει ποια είναι τα πραγματικά στηρίγματα του νέου; Πώς μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες αναπροσαρμόζονται οι αξίες και ποιες τελικά είναι αυτές;

Μια ηθοποιός ερμηνεύει όλους τους ρόλους με την βοήθεια των παπουτσιών…κι ένας τσελίστας συνοδεύει, συνδιαλέγεται με την ηθοποιό και τα παιδιά στην πιο προσφιλή τους γλώσσα: την μουσική. Στόχος είναι ο έφηβος να νοιώθει πως αυτό που συμβαίνει επάνω στη σκηνή τον αφορά πραγματικά, μιλάει τη γλώσσα του, τραγουδάει τη μουσική του και κινείται ή χορεύει όπως ο ίδιος.

 

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα

Πάγια τακτική της εφηβικής σκηνής της εταιρείας Λυκόφως είναι η δημιουργία θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων:

α) Έντυπο υλικό το οποίο διανέμεται στους εκπαιδευτικούς, με θέματα και δράσεις που προετοιμάζουν τους εφήβους πριν δουν την παράσταση, αλλά και για μετά την παρακολούθησή της, το οποίο γίνεται όχημα για να συνεχιστεί η επεξεργασία των ζητημάτων που προκύπτουν από την θεματολογία της παράστασης, στην αίθουσα του σχολείου.

β)Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα όπου οι έφηβοι συμμετέχουν ενεργά, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης με οδηγό τη συνεργάτη μας θεατρολόγο Έφη Βλαχογιάννη αλλά και τη βοήθεια της ηθοποιού και του μουσικού. Η εμπειρία των πέντε ετών στην θεατρική επικοινωνία μας με τους εφήβους μας έδειξε ότι όσο σημαντική είναι η ίδια η παράσταση τόσο σημαντικό είναι και το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που την ακολουθεί κυρίως γιατί ο έφηβος γίνεται συμμέτοχος της θεατρικής πράξης. Χωρίς το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα η θεατρική παράσταση είναι ανολοκλήρωτη. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο φέτος το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα διαρκεί όσο και η παράσταση και χρησιμοποιεί κείμενα από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου και του Λυκείου για να φωτίσει μέσα σ΄αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα που θίγονται στην παράσταση.

 

Tιμή εισιτηρίου:5ευρώ

                             Ελάχιστος αριθμός θεατών για την παρακολούθηση της παράστασης: 90 μαθητές

Υπεύθυνη επικοινωνίας με τα σχολεία: Αθηνά Μπερδέκα τηλ: 210-7226347,6944960790                             

 Πηγή: ΔΔΕ Ευρυτανίας


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022