Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2013-2014 για Σχολικές Ομάδες στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας


Εκπαιδευτικά Προγράμματα στη Νέα Έκθεση

  • «Γεια σου κύριε Φόβε!»

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο;  Ο φόβος μας προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε;

Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα, να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να βρουν το δικό τους δημιουργικό τρόπο να τους αντιμετωπίσουν. Επιπλέον επεξεργαζόμενα τους φόβους τους τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους.

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά η δημιουργική προσέγγιση του μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.
 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:

  • νηπιαγωγείο,  Α’ και Β’  δημοτικού
  • Γ΄, Δ΄, Ε΄ , ΣΤ΄ δημοτικού
  • Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου
  • φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια
  • τα προγράμματα στην έκθεση  πραγματοποιούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους/νες εμψυχωτές/τριες του μουσείου
  • είναι διάρκειας 60’ έως 90’
  • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • με ώρες έναρξης που μπορείτε να επιλέξετε 9π.μ., 11π.μ. ή 1μ.μ.
  • ελάχιστος αριθμός 15 παιδιά και μέγιστος αριθμός 48 παιδιά (τα οποία χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες) σε κάθε επίσκεψη
  • εισιτήριο: 7 ευρώ. Κάθε εισιτήριο περιλαμβάνει φπα,  ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά.  Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στα Σχολεία

Το Μουσείο Συναισθημάτων ταξιδεύει με κινητά διαδραστικά εκθέματα και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία:

« Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων.

Τα αντικείμενα του εκθέματος αποτελούν τα ερεθίσματα για να αναγνωρίσουν, να ονοματίσουν και να ξεχωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα, να αντιληφθούν την αξία όλων των συναισθημάτων (ευχάριστων και δυσάρεστων), να αναγνωρίσουν τη σωματική τους έκφραση και να σκεφτούν πιθανές αιτίες που τα προκαλούν και αντιδράσεις που βοηθούν.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο θησαυρός των συναισθημάτων»



«Τα Συναισθήματα μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την  αξία του εσωτερικού κόσμου των συναισθημάτων  μέσα από το μαγικό κόσμο των παραμυθιών.  Μέσα στο  ασφαλές περιβάλλον του παραμυθιού που θα φτιάξουν, μέσα από τη δύναμη των συμβόλων και της ζωγραφικής  ανακαλύπτουν πως όλα τα συναισθήματα  είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για τη ζωή μας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

 

«Ο Φόβος μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Γνωρίζοντας πως κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα παραμύθι επεξεργαζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο το Μουσείο Συναισθημάτων δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να  δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι και να επεξεργαστούν με ασφάλεια το συναίσθημα του φόβου μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού και τη ζωγραφική. Στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών ότι θελήσουν μπορεί να συμβεί και ο ήρωας τους πάντα βρίσκει τρόπο να τα καταφέρνει!
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

                                                                                  

  •  τα προγράμματα στα σχολεία πραγματοποιούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους/νες  εμψυχωτές/τριες του μουσείου
  • είναι διάρκειας 60’ έως 90’
  • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • για να μπορέσει το μουσείο να επισκεφτεί το σχολείο είναι απαραίτητη η ελάχιστη συμμετοχή 30 παιδιών τα οποία χωρίζονται σε δυο ομάδες των 15 και πραγματοποιούνται δυο προγράμματα διαδοχικά ενώ η μέγιστη συμμετοχή είναι 50 παιδιά τα οποία δημιουργούν δυο ομάδες των 25 για κάθε πρόγραμμα
  • εισιτήριο για τα προγράμματα στα σχολεία της Αττικής: 6 ευρώ Κάθε εισιτήριο περιλαμβάνει φπα,  ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά.  Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.

 

Διαδικασία κράτησης σχολικών επισκέψεων

Η διαδικασία της κράτησης για εκπαιδευτική επίσκεψη γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματεία του μουσείου στο τηλ. 210 92 18 329
Ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει την ευθύνη για την κράτηση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή ημερομηνιών για πραγματοποίηση εκπαιδευτικής/ων επίσκεψης/ων θα πρέπει να παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  • Τα στοιχεία σχολείου, φαξ ή e-mail και τηλέφωνο
  • Το όνομά του και κινητό τηλέφωνο
  • Αριθμό και τάξη παιδιών που θέλει να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη
  • Την ώρα που έχει επιλέξει για την επίσκεψη (9π.μ. ή 11π.μ. ή 1μ.μ.)

Στη συνέχεια το μουσείο στέλνει στο φαξ ή το e-mail του σχολείου αίτηση επιβεβαίωσης και οδηγίες για την επίσκεψη και ο δάσκαλος θα πρέπει να στείλει την αίτηση συμπληρωμένη 10 ημέρες πριν την επίσκεψη. Ακυρώσεις δεν γίνονται εύκολα δεκτές κατόπιν του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου καθότι δεν αφήνουν δυνατότητα σε άλλα σχολεία να προλάβουν να οργανώσουν επίσκεψη στο άνοιγμα της ημερομηνίας.

Πηγή: www.mce.gr


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022