Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Διάλεξη: «Τοπίου Προσχήματα».Σχολιάζοντας την πολιτιστική προβολή της νεότερης δυτικής τοπιοτεχνίας, σε σχέση με τις τοπιακές αναφορές και τους «διγενείς» κήπους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00

Κήπος και Παράδεισος

Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Μωραΐτη, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.,  με θέμα «Τοπίου Προσχήματα».Σχολιάζοντας την πολιτιστική προβολή της νεότερης δυτικής τοπιοτεχνίας, σε σχέση με τις τοπιακές αναφορές και τους «διγενείς» κήπους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων που διοργανώνεται από τον Σύλλογο των Φίλων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου του Μουσείου για το έτος 2013 «Κήπος και Παράδεισος. Μεταφορά και Πραγματικότητα».

Η διάλεξη παρουσιάζει το αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο αρχιτεκτόνων του Κωνσταντίνου Μωραΐτη και του Γιώργου Νικόπουλου που επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα τους ανάστροφα – κινούμενοι από τις νεότερες και πλησιέστερες σε εμάς εποχές προς τις παλαιότερες.

Αν οι πολιτισμοί που συνέθεσαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, διερωτώνται οι εισηγητές, διέθεταν και γενικότερη τοπιακή θεώρηση και ειδικότερες τοπιακές ή κηποτεχνικές διαμορφώσεις, τότε τι αιτιολογεί την καθυστερημένη και σχετικά περιορισμένη διερεύνησή τους σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα;

Τι αιτιολογεί την εμμονή των νεότερων ερευνητών, σύμφωνα με την οποία η τοπιακή θεώρηση και ο τοπιακός σχεδιασμός αποτελούν ουσιαστικές κατακτήσεις της νεότερης δυτικής πολιτιστικής ωρίμανσης;

Τι την αιτιολογεί παραγνωρίζοντας τη σημασία της προηγούμενης εμπειρίας, των προηγούμενων τοπιακών «προ» - σχημάτων;

Τι ανατρέπει αυτήν την έντονα δυτικότροπη προσέγγιση;

Πώς μπορούμε να την κρίνουμε στο φως τόσο εκτεταμένων και πολλαπλής εφαρμογής τοπιακών παρεμβάσεων, όπως αυτές για παράδειγμα που αναδύονται από τα άσματα του Βασίλειου Διγενή Ακρίτη;

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης είναι αρχιτέκτονας, Καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. και ο Γιώργος Νικόπουλος αρχιτέκτονας, μεταπτυχιακός σπουδαστής της ίδιας Σχολής. 
 
Εξειδικευμένοι και οι δυο στον κτηριακό σχεδιασμό στράφηκαν προς την περιοχή του τοπιακού ενδιαφέροντος, από σχεδιαστικές κατ’αρχάς διαθέσεις. Ανακάλυψαν έτσι την κεντρική θέση την οποία οι τοπιακές θεωρήσεις κατέχουν στον νεότερο δυτικό πολιτισμό και υποχρεώθηκαν σταδιακά, ο πρώτος ως διδάσκων ο δεύτερος ως μεταπτυχιακός ερευνητής, στην ιστορική και θεωρητική διερεύνησή τους. 
 
Στη διάλεξη που παρουσιάζεται μεταφέρεται, εκτός ακαδημαϊκού χώρου, η προσπάθεια διερεύνησης που ξεκίνησε στο πλαίσιο μαθημάτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης διδάσκει, εκτός από μαθήματα κτηριακού σχεδιασμού, το προπτυχιακό μάθημα του σχεδιασμού Υπαίθριων Δημόσιων Χώρων όπως και το μεταπτυχιακό μάθημα «Ιστορίας και Θεωρίας του Τοπίου», με αντικείμενο την ανάπτυξη των θεωρήσεων του τοπίου από την Αναγέννηση και μετά.

 

Πηγή: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (www.byzantinemuseum.gr)


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022