..Οδηγός Πλοήγησης..
Αφιέρωμα στον Σμυρνιό συνθέτη Σταύρο Παντελίδη
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 05:51
- Γράφτηκε από τον/την Όλγα Παΐζη
- Εμφανίσεις: 358
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Κυριακή 14 Απριλίου, 11:30π.μ.
Αφιέρωμα στον Σμυρνιό συνθέτη Σταύρο Παντελίδη
Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στον παλιό Σμυρνιό συνθέτη Σταύρο Παντελίδη, έναν από τους θεμελιωτές του σμυρναίικου-ρεμπέτικου τραγουδιού στη δεκαετία του 1930. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο εγγονός του συνθέτη και ερευνητής της ζωής και του έργου του κος Βασίλης Πετρόχειλος.
Θα ακουστούν γνωστά αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του συνθέτη καθώς και σμυρναίικα παραδοσιακά τραγούδια από το μουσικό σύνολο «Δήθεν» που αποτελείται από τους:
Γιάννη Καραμάνηκιθάρα, λαούτο, τραγούδι
Βιβή Βουτσελά τραγούδι
Ορέστη Μαυρόπουλο βιολί
Σταυρούλα Σπανού σαντούρι
Νίκο Μουργελά κανονάκι
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Σταύρος Παντελίδης (1891-1956) ένας Σμυρνιός συνθέτης του Ρεμπέτικου
Γεννήθηκε στην καρδιά της Σμύρνης, όπου σπούδασε μουσική και πριν την Καταστροφή έγραφε και έπαιζε ασταμάτητα στα μουσικά της στέκια. Μετά το 1922, ξεριζωμένος πρόσφυγας στην Αθήνα, συνέχισε ως μουσικός να συνθέτει και να γραμμοφωνεί τραγούδια, μέχρι τον μερικό παραγκωνισμό του από τη λογοκρισία και το καθεστώς του Μεταξά. Όμως και μετά το 1936, συνέχισε να συνεργάζεται και να βοηθά με τις γερές του γνώσεις άλλους μουσικούς, προσφέροντας μέχρι το τέλος της ζωής του στην ελληνική μουσική δημιουργία και στην αθέατη πλευρά της ρεμπέτικης ιστορίας. Τραγούδια του έχουν ηχογραφηθεί με τις φωνές της Ρόζας Εσκενάζυ, Ρίτας Αμπατζή, Γιώργου Κάβουρα, Στελλάκη Περπινιάδη, Ιωάννας Γεωργακοπούλου, Γεωργίας Μητάκη, Μαρίκας Φραντζεσκοπούλου, Στέλιου Καζαντζίδη κ.ά.
Αυτός ο σπουδαίος Μικρασιάτης συνθέτης του κλασικού ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, εκτός από τα γνωστά ηχογραφημένα τραγούδια του, άφησε κι έναν σημαντικό αριθμό από χειρόγραφες παρτιτούρες και ανέκδοτα τραγούδια. Η μελέτη τους μαρτυρά το έντεχνο και πηγαίο ταλέντο του, το οποίο ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα του άξιζε, παίρνοντας τη θέση που του ανήκει δίπλα στους άλλους σημαντικούς δημιουργούς της σμυρναίικης σχολής. Αξίζει λοιπόν να τον γνωρίσουμε καλύτερα!
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα, Αθήνα 105 56
Τηλ.-Fax: 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129
Πηγή: Μικρασιάτης