Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



ΕΑΠ: Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας με θέμα «Εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας και Δια Βίου Μάθηση»



Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διοργανώνει το ανωτέρω Πρόγραμμα με πρωτοποριακό υλικό και μεθόδους και γνώμονα τη διαπιστωμένη ανάγκη των εκπαιδευτικών για αποτελεσματική υποστήριξη στο έργο τους. Το Πρόγραμμα προσφέρεται με τις προδιαγραφές της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Έμφαση θα δοθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα της Διαφοροποιημένης Μάθησης.

Στόχοι
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί να αναπτυχθούν οι γνώσεις και ικανότητες των καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας που σχετίζονται με:
α) τον σχεδιασμό, την προετοιμασία και διεξαγωγή της διαφοροποιημένης μάθησης [Στόχος της διαφοροποιημένης μάθησης είναι η διαμόρφωση των μεθόδων διδασκαλίας και των μαθησιακών δραστηριοτήτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφοροποιημένες μαθησιακές ανάγκες, στα ενδιαφέροντα και στον ιδιαίτερο τρόπο μάθησης καθενός μαθητή].
β) την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται στην τάξη,
γ) τη χρήση καινοτομικών πρακτικών, όπως είναι η εκπαίδευση μέσα από την τέχνη και η ανάπτυξη των οριζοντίων (βασικών) ικανοτήτων των μαθητών.
Επιπλέον, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μεθόδους και πρακτικές από το πεδίο της Δια Βίου Μάθησης/ Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα μπορούν αφενός να αντλούν και αναπροσαρμόζουν ιδέες χρήσιμες για το εκπαιδευτικό τους έργο, αφετέρου να δραστηριοποιούνται, εάν επιθυμούν, και σε φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων (Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Δήμων, ΣΔΕ, ΚΕΚ, φορείς αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, ΜΚΟ, κ.ο.κ.). Εξάλλου, η Βεβαίωση Παρακολούθησης του Προγράμματος προσφέρει μόρια στους σχετικούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση εκπαιδευτών (βλ. λ.χ. την προκήρυξη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για εκπαιδευτές στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Δήμων).

Διάρκεια από 1η Μαρτίου 2013 έως 16η Ιουνίου 2013: 125 ώρες (16 ώρες συναντήσεις που παρακολουθούνται δια ζώσης ή on-line κυρίως Σαββατοκύριακα και 109 ώρες μελέτη υλικού, καθώς και εκπόνηση δραστηριοτήτων και εργασίας).

Σε ποιους απευθύνεται:
-Καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας
-Αποφοίτους Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Υπεύθυνοι του Προγράμματος
Οι δύο υπεύθυνοι (Νίκος Σηφάκις, Αλέξης Κόκκος) είναι καθηγητές του ΕΑΠ, καταξιωμένοι και με διεθνή εμπειρία εκπαιδευτές εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων. Σε κάθε Τμήμα Μάθησης βασικός υπεύθυνος είναι ο Νίκος Σηφάκις. Ο Αλέξης Κόκκος είναι Επιστημονικός Συντονιστής και υπεύθυνος για την Ενότητα «Η Δυναμική των Σχέσεων στο Σχολείο».

Θέματα
1. Προϋποθέσεις Αποτελεσματικής Δια Βίου Μάθησης
2. Διαφοροποιημένη Μάθηση
3. Ανάπτυξη των οριζοντίων ικανοτήτων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη κ.ά.)
4. Η Δυναμική των Σχέσεων στο Σχολείο (αντιμετώπιση προβλημάτων και κρίσεων, ενίσχυση του θετικού μαθησιακού κλίματος)
5. Ανάπτυξη Στοχαστικών Ικανοτήτων μέσα από την Τέχνη (αξιοποίηση έργων από όλες τις μορφές τέχνης και διασύνδεσή τους με τη διδακτέα ύλη με στόχο την πολυδιάστατη και δημιουργική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων)
6. Αξιοποίηση της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (απλοί και πρακτικοί τρόποι με τους οποίους το εκπαιδευτικό έργο υποβοηθείται με τη χρήση της τεχνολογίας)
7. Η κρίση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού (τρόποι αντιμετώπισής της)

Εκπαιδευτική Μεθοδολογία-Τρόπος Διεξαγωγής
- Οι συμμετέχοντες συγκροτούν Τμήμα Μάθησης 18-22 ατόμων.
- Λαμβάνουν ηλεκτρονικά και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό, που είναι ειδικά διαμορφωμένο με τη μέθοδο της μάθησης από απόσταση. Το υλικό, 300 περίπου σελίδων, περιέχει κείμενα, πολλά παραδείγματα, πρακτικές εφαρμογές και ασκήσεις, βιντεοσκοπημένα ή απομαγνητοφωνημένα περιστατικά διδασκαλίας, καθώς και αποσπάσματα ταινιών, εικαστικά έργα και ποιήματα.
- Οι συμμετέχοντες υποστηρίζονται συνεχώς από τους διδάσκοντες/υπευθύνους του Προγράμματος και επικοινωνούν τακτικά με αυτούς.
- Κάθε συμμετέχων συμμετέχει δια ζώσης (στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ στην Αθήνα) ή on-line σε συμβουλευτικές συναντήσεις στη διάρκεια του Προγράμματος. Για τη συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις χρειάζεται απλώς σύνδεση στο διαδίκτυο. Παρότι οι συναντήσεις δεν είναι υποχρεωτικές, εκτιμάται ότι είναι ουσιώδες στοιχείο του Προγράμματος, γιατί βοηθούν ώστε να εμπεδώνουν οι συμμετέχοντες τα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και να συνεργάζονται και αλληλοτροφοδοτούνται μεταξύ τους και με τους υπευθύνους.
- Οι συμμετέχοντες εκπονούν Δραστηριότητες (μικρές ασκήσεις) σε τακτά χρονικά διαστήματα, τις αποστέλλουν στους υπευθύνους και λαμβάνουν ανατροφοδότηση. Στο τέλος του Προγράμματος εκπονούν εργασία και λαμβάνουν ανατροφοδότηση.

Βεβαίωση Παρακολούθησης
Στους συμμετέχοντες που συμπληρώνουν το Πρόγραμμα (εκπόνηση τουλάχιστον των μισών Δραστηριοτήτων στη διάρκεια του Προγράμματος και επιτυχής εκπόνηση της τελικής εργασίας) χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 280 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων και καταβολής διδάκτρων: 26/02/13
Έναρξη Παρακολούθησης: 01/03/13
Ολοκλήρωση παρακολούθησης: 15/06/13


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Λ. Καλδάνη στο 210-7257214 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για εγγραφές

Πηγή: ΕΑΠ


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022