Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Σεμινάριο: Ρατσισμός και Διακρίσεις: ψυχοκοινωνικά αίτια και εκπαιδευτική αντιμετώπιση

Σάββατο | 30 Μαρτίου 2013
Θεσσαλονίκη

Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκτούν ολοένα και περισσότερη σημασία και αναγνώριση παρατηρούνται διάφορα ψυχοκοινωνικά φαινόμενα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που προκύπτουν παγκοσμίως δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες, δυσπραγία αλλά και ανακατατάξεις στους πληθυσμούς και τα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Ο ανθρώπινος ψυχισμός κλονίζεται, με αποτέλεσμα να επιστρατεύει μέσα συμπεριφοράς που του δίνουν μια επίπλαστη ασφάλεια και τόνωση της πληγωμένης του αυτοεκτίμησης. Έτσι, αναπτύσσονται φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς και στάσεων, τα οποία μπορεί να επιφέρουν επικίνδυνες προεκτάσεις και επιπτώσεις στον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ωστόσο οι διακρίσεις των ανθρώπων σύμφωνα με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά τους δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Πάντα στην ανθρωπότητα εμφανίζονταν έντονες ανισότητες και δημιουργήθηκαν κατά καιρούς μεγάλες αδικίες αλλά και καταπατήσεις απλών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αντιληπτή η αδικία και υπάρχει περισσότερη επίγνωση και συνειδητοποίηση από ποτέ. Επίσης στη σημερινή εποχή προτείνονται πλέον αντιπροτάσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που προέρχονται από ρατσιστικές πεποιθήσεις, ανισότητες, προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις.
Το σεμινάριο αυτό εστιάζει στην αναλυτική περιγραφή του φαινομένου του ρατσισμού και των διακρίσεων από μια ψυχοπαιδαγωγική σκοπιά. Επίσης παρουσιάζει εκτενώς τα πολύπλοκα ψυχολογικά και κοινωνικά αίτια που οδηγούν συνήθως σε συμπεριφορές διάκρισης, ώστε να είναι ακόμα πιο εύστοχη η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου επικεντρώνεται στους τρόπους πρόληψης μέσα από την αγωγή και την εκπαίδευση (οικογένεια και σχολείο) αλλά και στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζονται περιστατικά που υποδηλώνουν ρατσισμό και τάση για διακρίσεις. Στόχος του σεμιναρίου είναι να καταδειχτεί ότι είναι εφικτό μέσω της παιδείας να εντοπίζονται έγκαιρα επικίνδυνες εν δυνάμει τάσεις και να υποστηρίζεται μια ανθρωπιστική αγωγή που σέβεται το συνάνθρωπο και αποδέχεται τη διαφορετικότητα του ανθρώπου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σε φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων και σε γονείς.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή: EMPLOY


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022