Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Ημερίδα «Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, Εθνικές Πολιτικές και καλές πρακτικές από τη σχολική πράξη σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων»

Ημερίδα με Διεθνή Συμμετοχή
«Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, Εθνικές Πολιτικές και καλές πρακτικές για την ανάπτυξη ικανοτήτων των μαθητών»
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
Εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή»
Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη Αττικής
Η καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων για τη δια βίου μάθηση από τους νέους είναι ένας από τους στόχους του πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Τα περισσότερα μέλη κράτη έχουν διαμορφώσει ή κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας αναλυτικών προγραμμάτων, τα οποία δεν αποσκοπούν μόνο στην κατάκτηση γνώσης αλλά στην καλλιέργεια ικανοτήτων, με έμφαση στην κατάκτηση μαθησιακών στόχων. Παρόλα αυτά, στην καθημερινή σχολική πράξη υπάρχει δυσκολία στον τρόπο υλοποίησης της συγκεκριμένης πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, κύριος στόχος του έργου TRANSIt είναι η καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων των μαθητών μέσω της υποστήριξης των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των ικανοτήτων αυτών. Παράλληλα, η χρήση του ψηφιακού περιεχομένου και των καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων αναδιαμορφώνει τόσο την καθημερινή λειτουργία του σχολείου όσο και τον τρόπο διδασκαλίας.
Η ημερίδα «Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, Εθνικές Πολιτικές και καλές πρακτικές από τη σχολική πράξη σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων» διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία “ΤRANSIt” με στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά την ανάπτυξη και τη διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων των μαθητών και από την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία “Open Discovery Space”, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει βασικές υποδομές που θα επιτρέψουν την εισαγωγή της χρήσης του ψηφιακού υλικού στην καθημερινή σχολική πράξη.
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για μεθόδους και πρακτικές καινοτόμου αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών πηγών στη διδασκαλία μέσα στο πλαίσιο τόσο των εθνικών σχεδιασμών όσο και των ευρωπαϊκών τάσεων, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων για τη δια βίου μάθηση.
Θα παρουσιαστεί η Ευρωπαϊκή, πολυγλωσσική εκπαιδευτική πύλη κοινωνικής δικτύωσης του Open Discovery Space, το σχετικό υλικό κατάρτισης καθώς και η ψηφιακή κοινότητα συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών/ενδιαφερόμενων, η οποία έχει δημιουργηθεί με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εκπαιδευτικών σεναρίων για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Παραδείγματα καινοτόμων δράσεων, όπως αυτές έχουν εφαρμοστεί στη σχολική πράξη, θα παρουσιαστούν επίσης από εκπαιδευτικούς. Σημαντικό μέρος της ημερίδας αποτελούν τα πρακτικά εργαστήρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη, θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και θα υπάρχει υπηρεσία διερμηνείας. Παρακαλούμε λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων δηλώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 29 Oκτωβρίου στην ιστοσελίδα www.transit-project.eu/conference

Πρόγραμμα της Ημερίδας
Α’ Μέρος: Εκδήλωση Ενημέρωσης
09:45 Προσέλευση
10:00 Χαιρετισμός, Κατερίνα Ρίβιου, Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής
10:10 Παρουσίαση της Εθνικής Πολιτικής για την ανάπτυξη ικανοτήτων
Παν. Αγγελόπουλος, Προϊστ. Γραφείου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Υπουργείο
Παιδείας και Θρησκευμάτων (αναμένεται επιβεβαίωση)
10:40 Δεξιότητες Εκπαιδευτικών
Καθ. Δημήτριος Σάμψων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
11:00 Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Μάθησης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Επικ. Καθ. Μιχάλης Παρασκευάς, ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας
11:20 Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, Εθνικές Πολιτικές και καλές πρακτικές από τη σχολική
πράξη σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων (Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία,
Ιρλανδία, Γαλλία)
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (στα αγγλικά)
12:00 Διάλειμμα
12:15 Αναπτύσσοντας ικανότητες συναισθηματικής και οργανωσιακής νοημοσύνης για την
ενίσχυση της καινοτομίας στο σχολείο
Ελένη Χελιώτη, Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής
12:30 Κίνητρα και Επαγγελματική Ικανοποίηση Εκπαιδευτικών που υλοποιούν Ερευνητικές
Εργασίες
Γιάννης Τζωρτζάκης, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε., Ηράκλειο Κρήτης
12:40 Open Badges - Facilitating the Acquisition and Recognition of Key Competences
Serge Ravet, ADPIOS
13:00 Παρουσιάσεις καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων από εκπαιδευτικούς
13:30 Συμμετέχοντας με το σχολείο μου στο Open Discovery Space: Προοπτικές και
δυνατότητες επιμόρφωσης
Δρ Σοφοκλής Σωτηρίου, Ελληνογερμανική Αγωγή
14:00 Γεύμα
Β΄ Μέρος: Παράλληλα εργαστήρια κατάρτισης
15:00- 17:00

 Σχεδίαση & Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη
ικανοτήτων – Κατερίνα Ρίβιου, Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής
Αγωγής
 Inquiry-Based Learning to foster student transversal key competencies and digital
badges to certify them - Silvia Alcaraz-Domínguez, Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης
 TRANSIt Open Badges (Discovery, Implementation, Strategy) - Serge Ravet
(ΑDPIOS), Neil O’ Sullivan (ULS)
 Fostering the acquisition of key competences with project-based and inquiry based
learning activities (environmental education, learning in a museum, responsible
research) - Monika Moises, Marion Obermuller, Υπουργείο Παιδείας Αυστρίας
 Ερευνητικές Εργασίες - Γιάννης Τζωρτζάκης, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε, Ηράκλειο
Κρήτης
Σχετικά με την πρωτοβουλία TRANSIt
Κύριος στόχος του έργου TRANSIt: TRANSversal key competences for lifelong learning: TraIning teachers in competence based education (www.transit-project.eu) είναι: α) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών γύρω από τις βασικές ικανότητες για τη δια βίου μάθηση και β) η καλλιέργεια των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των ικανοτήτων των μαθητών με χρήση αυθεντικών» μεθόδων, όπως για παράδειγμα τον ηλεκτρονικό φάκελο μαθητή (e-portfolio), την αυτό-αξιολόγηση, την ομότιμη αξιολόγηση, τη χρήση κλίμακας διαβαθμισμένων κριτηρίων αξιολόγησης (rubrics). Απώτερο στόχο αποτελεί η υλοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στην καθημερινή σχολική πράξη.
Μέσω μιας σειράς δράσεων (βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια, επιμορφώσεις) και καινοτόμων πρακτικών το έργο στοχεύει: α) στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σχετικά με το πώς μπορούν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, β) την αξιοποίηση/ αξιολόγηση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, και γ) την ανταλλαγή περιεχομένου και στρατηγικών μέσω της συμμετοχής και αλληλεπίδρασης σε δίκτυα εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη.
Οι μέθοδοι του έργου στηρίζονται σε μια ολιστική προσέγγιση της διαδικασίας μάθησης, την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, βρίσκοντας εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών. Η προσέγγιση του έργου έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, τις διαπολιτισμικές και πολυγλωσσικές ικανότητες, την κοινωνική ανάπτυξη και τις μεταγνωστικές ικανότητες. Το έργο TRANSIt συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης.
Σχετικά με την πρωτοβουλία Open Discovery Space
Το έργο Open Discovery Space (http://opendiscoveryspace.eu) αποτελεί μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή προσπάθεια με στόχο την ενθάρρυνση και υποστήριξη των σχολείων της Ευρώπης για την αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στη διδασκαλία. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Policy Support Program (PSP) και υλοποιεί τους βασικούς στόχους της «Digital Agenda for Europe - Action 68». Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι 50 φορείς από 25 ευρωπαϊκές χώρες, όπως Πανεπιστήμια, Εταιρείες, Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Κέντρα και πολυάριθμες εκπαιδευτικές κοινότητες από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του Open Discovery Space δημιουργείται μια πολύγλωσση πύλη κοινωνικής δικτύωσης που θα αποτελεί ενιαίο σημείο πρόσβασης για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στους ψηφιακούς εκπαιδευτικούς πόρους πολλών Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων εκπαιδευτικού υλικού. Ειδικότερα, το Open Discovery Space παρέχει μια υπερσύγχρονη μηχανή αναζήτησης εκπαιδευτικού υλικού, η οποία προσαρμόζει τα αποτελέσματα αναζητήσεων στις δυνατότητες και προτιμήσεις των χρηστών και συνδέει το υλικό με τη διδακτέα ύλη κάθε χώρας. Επιπλέον το Open Discovery Space παρέχει στον εκπαιδευτικό τα κατάλληλα εργαλεία, για να δημιουργήσει, να αποθηκεύσει και να μοιραστεί με άλλους τα δικά του εκπαιδευτικά σχέδια και σενάρια, ακόμη και σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Πέρα από εκπαιδευτικό υλικό το Open Discovery Space δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σχολείο να δημιουργήσει γρήγορα, εύκολα και χωρίς κόστος τη δική του σχολική πύλη ή στον κάθε εκπαιδευτικό να αναπτύξει την δική του εκπαιδευτική κοινότητα. Μέσα από αυτές τις σχολικές κοινότητες έχουν ήδη αναπτυχθεί πολλές καινοτόμες δράσεις μεταξύ των σχολείων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
H ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο των έργων TRANSIt & Open Discovery Space, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, No. 528005-LLP-1-2012-1-GR-COMENIUS-CMP & Πρόγραμμα CIP-ICT PSP- 2011-5, Theme 2: Digital Content, Objective, 2.4: eLearning Objective 2.4

 

Πηγή: http://www.transit-project.eu/conference/

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Prosklisi_ΤRANSIt.pdf)Πρόσκληση[ ]249 kB

Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022