Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΕΛΙΑ

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης 2003 της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα κείμενα και η εικονογράφηση βασίζονται κυρίως στην ομώνυμη έκδοση του Ε.Λ.Ι.Α. Ιστορία της ελληνικής γλώσσας.

Στην ιστοσελίδα θα βρείτε στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας: Αρχαιότητα, Ελληνιστική Κοινή, Βυζάντιο, Μετά την Άλωση και Νεότερη εποχή. Για κάθε μία από αυτές τις περιόδους προηγείται ένα εισαγωγικό κείμενο και έπονται κεφάλαια όπου παρουσιάζονται, ενδεικτικά, ζητήματα της κάθε περιόδου. Θα βρείτε επίσης συνδέσμους σε ιστοσελίδες φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν ως αντικείμενο την ελληνική γλώσσα καθώς και ένα χρονολόγιο της ελληνικής ιστορίας που σκοπό έχει να εντάξει την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας στον ιστορικό περίγυρο.

 

Τα εισαγωγικά κείμενα προέρχονται από την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας.
Συγγραφέας των εισαγωγικών κειμένων για την Αρχαιότητα και την Ελληνιστική Κοινή είναι ο  καθηγητής Ιστορίας και Ερμηνευτικής της Κλασικής Φιλολογίας κ. Μ. Ζ. Κοπιδάκης, για το Βυζάντιο η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, για την Μετά την Άλωση εποχή ο καθηγητής Χαράλαμπος Π. Συμεωνίδης και για τη Νεότερη Εποχή ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Peter Mackridge. 

 

Τα ειδικότερα επιμέρους κείμενα της κάθε ενότητας βασίζονται στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και στην ευρύτερη σχετική βιβλιογραφία. Τα κείμενα αυτά, καθώς και το Χρονολόγιο της ελληνικής ιστορίας, έχουν γραφτεί από τους συνεργάτες του Ε.Λ.Ι.Α. Γιώργο Τσακνιά, που ήταν υπεύθυνος και για τον συντονισμό του έργου, Μαρία Κοκολογιάννη και Ιωάννα Μάμαλη. Η μετάφραση των κειμένων στα αγγλικά έγινε από την  "Logos Associates". Υπεύθυνος για την υλοποίηση της ιστοσελίδας είναι ο συνεργάτης του Ε.Λ.Ι.Α.,  Γιώργος Χαρωνίτης.

Για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα και να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Πηγή: Ε.Λ.Ι.Α.


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022