Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



« Πόντος αιώνια πατρίδα» σε 3 dvd

 

odoiporiko-ston-ponto-se-tria-dvd-4-12-oron-1-315x236

Με τίτλο « Πόντος αιώνια πατρίδα», ο εκδοτικός οίκος των αδελφών Κυριακίδη στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφόρησε σε τρία dvd διάρκειας τεσσερισήμισι ωρών, οδοιπορικό στην ποντιακή γη, της δημοσιογράφου Θωμαΐδος Κιζιρίδου, που κατέγραψε με την κάμερα, πόλεις και χωριά του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των σημαντικότερων εστιών του Ευξείνου Πόντου, όπου έδρασε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός από τον 9ο π. Χ αιώνα, έως το 1922.

Στο οδοιπορικό προβάλλονται όλα τα ιστορικά μνημεία της κάθε περιοχής που παρέμειναν στον χρόνο, όπως εκκλησιές, Ιερές μονές και Σχολεία, το ξακουστό φροντιστήριο Τραπεζούντος και το κολλέγιο Ανατόλια της Μερζιφούντας, ακόμα και η βρύση που ξεδίψασε στη Λιβερά, με επεισοδιακό τρόπο τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, η παπαδοκόρη Μαρία, η Γκιουλμπαχάρ, που έγινε αργότερα Σουλτάνα. Καταγράφεται ακόμα η καθημερινότητα των εναπομεινάντων εξισλαμισθέντων Ποντιόφωνων και προξενεί εντύπωση η φράση μια γριούλας, «Εμείς ρωμαίϊκα μιλούμε, τα τούρκικα τα μάθαμε μετά…». Επίσης παρουσιάζονται αποσπάσματα από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε έπειτα από 88 έτη στην Ιερά Μονή παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας, στις 15 Αυγούστου 2010.

Η παρουσίαση του τριπλού dvd θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου « Χρήστος Τσακίρης» του δήμου Παύλου Μελά ( Λαγκαδά 221) με ομιλητές τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Τάσο Κοντογιαννίδη, την καθηγήτρια Μαρία Βεργέτη-Κυριακίδου και την παραγωγό του dvd Θωμαΐδα Κιζιρίδου. Θα ακολουθήσει η προβολή ένα μικρού αποσπάσματος από το οδοιπορικό στον Πόντο, ενώ μεικτό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης και «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Ηλιούπολης θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς.

Πηγή: Μικρασιάτης


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022