Σκέψεις

Ιεραρχία - Σχέσεις εξουσίας

giang_i_kalivaΤο σχετικό απόσπασμα είναι από το βιβλίο The Shack (Η Καλύβα) το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο Αναζητώντας την Αλήθεια.

Μέσα σε μια καλύβα συνομιλούν η Μπαμπάκα (Θεός), ο Ιησούς, η Σάραγιου (Άγιο Πνεύμα) και ο Μακ (άνθρωπος, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας):

Περισσότερα: Ιεραρχία - Σχέσεις εξουσίας

 

Θανάτω θάνατον πατήσας

Ο παππούς μου ήταν φυσικός.
Ήταν και 90 χρονών. Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν πεθάνω».
Το καλύτερο είναι ότι χαμογελούσε όταν το ‘λεγε.

Γνήσια, όχι μ’ αυτό το χαμόγελο-μορφασμό-κάλυμμα τρόμου.

Περισσότερα: Θανάτω θάνατον πατήσας

   

Ο Χόκινγκ συνιστά συνεργασία και ταπεινοφροσύνη

«Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας» - Ενα άρθρο-ποίημα του Στίβεν Χόκινγκ
Το άρθρο του Χόκινγκ, αυτή τη φορά είναι αυστηρώς πολιτικού περιεχομένου. Μιλώντας για έναν πλανήτη που γυρνάει σελίδα, ο Χόκινγκ φροντίζει να μας αποδείξει πως μερικές φορές η «απόλυτη» και «ορθολογική» σκέψη ενός επιστήμονα, ακόμα και αν αυτός ανήκει στα υψηλότερα στρώματα των κοινωνικών ελίτ, μπορεί να γίνει πολύ πιο «ρομαντική» από τη σημερινή μας πολιτική πραγματικότητα.

Περισσότερα: Ο Χόκινγκ συνιστά συνεργασία και ταπεινοφροσύνη

   

Η τελευταία ερώτηση

"Η τελευταία ερώτηση" του Ισαάκ Ασίμωφ.

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα διηγήματα Επιστημονικής Φαντασίας που έχουν γραφτεί ποτέ, το πλέον αγαπημένο και του ίδιου του συγγραφέα. Γράφτηκε το 1956, πολύ πριν την εμφάνιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Attachments:
Download this file (last_question.pdf)last_question.pdf[ ]165 Kb
   

Ο πλανήτης Γη και τα «ελίτ» Πανεπιστήμια

colleges_and_universities_780x520px

Συντάκτης: Ι. Ν. Μαρκόπουλος*

Στο προηγούμενο άρθρο μου («Εφ.Συν.», 18/7/2017) είχα αναρωτηθεί για τον εκ-παιδευτικό ρόλο των «ελίτ» Πανεπιστημίων και τον κριτικό ρόλο της διανόησης μπροστά στην πλανητική καταστροφή που η ανθρώπινη αλαζονεία και αφροσύνη, φορώντας τον μανδύα της τεχνοκρατούμενης νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, οδηγούν την ανθρωπότητα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ μάς προτρέπει να προετοιμαστούμε για να αποικήσουμε τη Σελήνη ή τον Αρη, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η ανθρώπινη φυλή από τη πιθανότητα μιας πλανητικής καταστροφής, από ανθρωπογενείς αιτίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενός πυρηνικού πολέμου ή των επιτευγμάτων της γενετικής μηχανικής, που επικίνδυνα πειραματίζεται με γενετικά τροποποιημένους ιούς.

Περισσότερα: Ο πλανήτης Γη και τα «ελίτ» Πανεπιστήμια