Αρχική > Εισαγωγή στα Δίκτυα Η/Υ > Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύου
Designed by Pepoudi.K
Copyright © 2009 by Πεπούδη Α.
All Rights reserved
E-Mail: pepoudi@sch.gr

Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύου
Για να μπορεί μια πλατφόρμα διαχείρισης δικτύου να εκτελεί τις λειτουργίες που περιγράφηκαν προηγουμένως, θα πρέπει να χρησιμοποιεί κάποια αρχιτεκτονική διαχείρισης. Οι αρχιτεκτονικές διαχείρισης του δικτύου που υπάρχουν είναι η Κεντρική, η Ιεραρχική και η Κατανεμημένη.

Κεντρική Αρχιτεκτονική Διαχείρισης (Centralized)
Πρόκειται για την πιο απλή και κλασική αρχιτεκτονική διαχείρισης. Η πλατφόρμα διαχείρισης βρίσκεται εγκατεστημένη σε ένα κεντρικό σταθμό εργασίας ο οποίος και αναλαμβάνει όλα τα καθήκοντα διαχείρισης του δικτύου. Η αρχιτεκτονική αυτή είναι συμβατή με το μοντέλο διαχειριστή–agents. Η πλατφόρμα διαχείρισης επιτελεί τις παρακάτω λειτουργίες:
1. Αναλαμβάνει την επικοινωνία με όλα τα διαχειριζόμενα στοιχεία μέσω των agents και του πρωτοκόλλου διαχείρισης.

2. Διαχειρίζεται την αποθήκευση των πληροφοριών διαχείρισης του δικτύου. Η αποθήκευση μπορεί να γίνεται κεντρικά σε ένα σημείο ή για λόγους ασφαλείας να είναι κατανεμημένη σε πολλά μηχανήματα, αλλά ο έλεγχος όπως και όλος ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής είναι κεντρικός.

3. Παρέχει μια ενιαία εικόνα του διαχειριζόμενου δικτύου στον υπεύθυνο διαχειριστή μέσω κατάλληλου περιβάλλοντος επικοινωνίας με το χρήστη.

Ιεραρχική Αρχιτεκτονική Διαχείρισης (Hierarchical)
Στην αρχιτεκτονική αυτή χρησιμοποιούνται πολλές πλατφόρμες διαχείρισης. Η μία από αυτές λειτουργεί σαν κεντρικός σταθμός εξυπηρέτησης του δικτύου, ενώ οι άλλες σαν πελάτες και οι οποίες δεν έχουν χωριστό σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων (DBMS), αλλά χρησιμοποιούν το DBMS του κεντρικού σταθμού ενώ ο συντονισμός των λειτουργιών τους γίνεται από το διαχειριστή που βρίσκεται υψηλότερα στην ιεραρχία. Ορισμένες από τις λειτουργίες στο ιεραρχικό σύστημα διαχείρισης εκτελούνται από τον κεντρικό διαχειριστή, ενώ άλλες ανατίθενται στους επιμέρους διαχειριστές. Γενικά ο κεντρικός διαχειριστής συγκεντρώνει μόνο τις σημαντικές πληροφορίες αφήνοντας τις επιμέρους λεπτομέρειες στους διαχειριστές που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Η επικοινωνία μεταξύ του κεντρικού διαχειριστή και των επιμέρους διαχειριστών μπορεί να γίνεται μέσω του ίδιου του δικτύου που διαχειρίζονται είτε και μέσω ανεξάρτητου δικτύου διαχείρισης. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, έχουμε καλύτερη αξιοπιστία αφού ακόμα και σε περίπτωση σοβαρής βλάβης του κανονικού δικτύου, θα έχουμε επικοινωνία των διαχειριστών μεταξύ τους.

Κατανεμημένη Αρχιτεκτονική Διαχείρισης (Distributed)
Αυτή η αρχιτεκτονική αποτελεί ουσιαστικά συνδυασμό της κεντρικής και της ιεραρχικής και χρησιμοποιεί πολλές ομότιμες πλατφόρμες διαχείρισης, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί ένα κεντρικό σύστημα. Μια πλατφόρμα είναι επικεφαλής μιας σειράς από ομότιμα συστήματα διαχείρισης (όπως στην ιεραρχική αρχιτεκτονική διαχείρισης). Ωστόσο κάθε πλατφόρμα μπορεί να έχει το δικό της σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων (DBMS) με στοιχεία που να αφορούν οποιοδήποτε σημείο του δικτύου. Επειδή η διαχείριση κατανέμεται σε τοπικούς διαχειριστές έχει γενικά μικρότερες απαιτήσεις σε υλικό και υπολογιστική ισχύ. Ο καθένας από τους τοπικούς διαχειριστές διαχειρίζεται μόνο τον τομέα της αρμοδιότητας του και δεν έχει το βάρος της παρακολούθησης ολόκληρου του δικτύου (αν χρειαστεί πληροφορίες για περιοχή του δικτύου που δεν του ανήκει μπορεί να τις ζητήσει από τον αντίστοιχο ομότιμο διαχειριστή).


Σύγκριση Αρχιτεκτονικών Διαχείρισης Δικτύου
Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης δικτύου είναι το παραδοσιακό σύστημα διαχείρισης και το οποίο υπονοεί κεντρικό έλεγχο, όπου οι σημαντικοί πόροι βρίσκονται στο κεντρικό σύστημα και οι υπηρεσίες παρέχονται στους απομακρυσμένους χρήστες. Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στο διαχειριστή να έχει πλήρη έλεγχο, να εξισορροπεί τους πόρους σε σχέση με τις ανάγκες και να βελτιστοποιεί τη χρήση των πόρων. Για τα κλασικά συστήματα διαχείρισης δικτύου ένας κεντρικός υπολογιστής έχει το ρόλο του σταθμού διαχείρισης του δικτύου, όμως μπορούν πιθανόν να υπάρχουν ένας ή δύο ακόμη εφεδρικοί σταθμοί διαχείρισης. Τα υπόλοιπα στοιχεία του δικτύου περιέχουν το λογισμικό του agent και μία βάση πληροφοριών διαχείρισης για να παρακολουθούνται και να ελέγχονται από το κεντρικό σταθμό διαχείρισης. Όμως, όταν το δίκτυο είναι μεγάλο σε μέγεθος και έχει μεγάλη κίνηση τότε το κεντρικό σύστημα διαχείρισης δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Στη περίπτωση αυτή μια ιεραρχική ή μια κατανεμημένη αρχιτεκτονική διαχείρισης μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Η ιεραρχική αρχιτεκτονική παρέχει καλύτερο έλεγχο και υψηλότερη απόδοση στη διαχείριση του δικτύου. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι απομονώνει από το επίπεδο του κεντρικού διαχειριστή τα πρωτόκολλα και τους διαχειριστές που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ετερογενή δίκτυα (όπου χρησιμοποιούνται λειτουργικά συστήματα και πρωτόκολλα διαφορετικά μεταξύ τους αλλά διασυνδεδεμένα) γιατί έτσι εμφανίζεται στο χρήστη το περιβάλλον διαχείρισης σαν ομοιογενές ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν είναι. Τέλος, η κατανεμημένη διαχείριση παρέχει επίσης τη δυνατότητα κεντρικού ελέγχου καθώς και τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

1. ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση από την κυκλοφορία διαχείρισης του δικτύου (η κυκλοφορία γίνεται τοπικά)

2. προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση επέκτασης του δικτύου.

Δραστηριότητα

Με όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Ποιες λειτουργίες επιτελεί η πλατφόρμα διαχείρισης στη Κεντρική Αρχιτεκτονική Διαχείρισης (Centralized);

  2. Τι γνωρίζετε για την Κατανεμημένη Αρχιτεκτονική Διαχείρισης (Distributed);

Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να δείτε την δική μας απάντηση. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μενού Επιλογών
Ρόδος, 2009
Μενού Επιλογών

Created by Pepoudi K.
Rodos 2009

Αρχιτεκτονική Δικτύων
Αρχιτεκτονική Δικτύων