Αρχική > Εισαγωγή στα Δίκτυα Η/Υ > Απαιτήσεις  Συστήματος Διαχείρισης Δικτύου
Designed by Pepoudi.K
Copyright © 2009 by Πεπούδη Α.
All Rights reserved
E-Mail: pepoudi@sch.gr

Απαιτήσεις του συστήματος διαχείρισης του δικτύου
Οι πιο σημαντικές λειτουργικές περιοχές στη διαχείριση ενός δικτύου όπως ορίζονται από το Διεθνή Οργανισμό Προτυποποίησης (ISO) είναι οι ακόλουθες:

Διαχείριση σφαλμάτων ή βλαβών (Fault Management)
Για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας ενός σύνθετου δικτύου πρέπει να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία τόσο ολόκληρου του δικτύου όσο και των επιμέρους στοιχείων του. Όταν συμβεί κάποιο σφάλμα είναι αναγκαίο όσο το δυνατόν συντομότερα να:
1. Προσδιορισθεί που βρίσκεται το σφάλμα ή βλάβη.
2. Απομονωθεί το υπόλοιπο του δικτύου έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς παρεμβολές.
3. Αναδιαμορφωθεί το δίκτυο έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση από τη βλάβη σε κάποιο ή κάποια στοιχεία του.
4. Επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί το στοιχείο με τη βλάβη έτσι ώστε να επανέλθει το δίκτυο στην αρχική του κατάσταση.

Διαχείριση Διαμόρφωσης (Configuration Management)
Η διαχείριση διαμόρφωσης ασχολείται κυρίως με την εκκίνηση και την παύση λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρου του δικτύου, με τη συντήρηση, προσθήκη και ενημέρωση των σχέσεων ανάμεσα στα στοιχεία καθώς και την κατάσταση των στοιχείων κατά τη λειτουργία του δικτύου. Η αναδιαμόρφωση ενός δικτύου είναι συχνά αναγκαία για τη βελτίωση της απόδοσης ενός δικτύου, την αναβάθμιση ή ασφάλεια του δικτύου, καθώς και την ανίχνευση λαθών. Αναφορές διαμόρφωσης παράγονται από τους agents είτε σε περιοδική βάση είτε κατόπιν αιτήματος του διαχειριστή. Επειδή συχνά η ίδια συσκευή μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει είτε σαν π.χ. router είτε σαν κόμβος ή και τα δύο, η διαχείριση διαμόρφωσης μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο λογισμικό και να ορίσει το σύνολο των χαρακτηριστικών και τις τιμές τους για τη συσκευή αυτή.

Διαχείριση κοστολόγησης (Accounting Management)
accountingΣε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς υπάρχει χρέωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του δικτύου. Ο διαχειριστής του δικτύου απαιτείται να παρακολουθεί τη χρήση των πόρων του δικτύου από τον τελικό χρήστη ή ομάδα χρηστών για τους παρακάτω λόγους:
1. Ο τελικός χρήστης ή ομάδα χρηστών παραβιάζουν τα δικαιώματα πρόσβασης και επιβαρύνουν το δίκτυο.
2. Ο τελικός χρήστης μπορεί να κάνει μη αποτελεσματική χρήση του δικτύου και ο διαχειριστής μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί η απόδοση.
3. Ο διαχειριστής μπορεί εύκολα να σχεδιάσει την επέκταση του δικτύου.
Θα πρέπει η διαχείριση του δικτύου να μπορεί να ορίσει τις παραμέτρους που θα καταγράφονται στους διάφορους κόμβους, τα χρονικά διαστήματα στα οποία θα αποστέλλονται αυτές οι πληροφορίες σε ανώτερους κόμβους καθώς επίσης και τον αλγόριθμό που θα χρησιμοποιηθεί για την κοστολόγηση. Θα ήταν καλό στο σημείο αυτό να γίνει σαφές ότι η διαχείριση κοστολόγησης δεν σημαίνει αναγκαστικά και χρέωση.

Σχόλιο Μελέτης
Το δίκτυο πρέπει να εξοπλίζεται με μηχανισμούς εντοπισμού και αντιμετώπισης σφαλμάτων μεταφοράς.

Διαχείριση απόδοσης (Performance Management)
Τα περισσότερα δίκτυα δεδομένων αποτελούνται από πολλά και διαφορετικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται δεδομένα και πόρους του δικτύου. Η διαχείριση απόδοσης χωρίζεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας του δικτύου και στον έλεγχο που επιτρέπει ρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης. Μερικά από τα θέματα που ασχολείται η διαχείριση απόδοσης είναι τα εξής:
1. Ποιο είναι το επίπεδο χωρητικότητας χρήσης;
2. Υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία;
3. Μήπως έχει πέσει ο ρυθμός απόδοσης σε μη αποδεκτά επίπεδα;
4. Υπάρχει κάπου συνωστισμός;
5. Έχει αυξηθεί ο χρόνος απόκρισης;

Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων ο διαχειριστής του δικτύου πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στην παρακολούθηση κάποιων επιλεγμένων πόρων του δικτύου για να μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητες οι στατιστικές απόδοσης που βοηθούν στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συντήρηση μεγάλων δικτύων. Μακροχρόνια τέτοιες στατιστικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό της χωρητικότητας του δικτύου φυσικά την επέκταση των γραμμών σε κάποιο τομέα.

Διαχείριση ασφάλειας (Security Management)
Η διαχείριση ασφάλειας ασχολείται με τη διαχείριση πληροφοριών ασφάλειας και αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία, διανομή και αποθήκευση κλειδιών κρυπτογράφησης. Επίσης ασχολείται με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της πρόσβασης σε τμήματα ή και σε όλο το δίκτυο. Η πρόσβαση στο δίκτυο είναι μια πληροφορία που καταγράφεται στους διάφορους κόμβους του δικτύου. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αρχεία καταγραφής (logs) τα οποία είναι από τα βασιμότερα εργαλεία ελέγχου.

Δραστηριότητα

Με όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Με τι ασχολείται η διαχείριση διαμόρφωσης; Διαχείριση ασφάλειας

  2. Με τι ασχολείται η διαχείριση ασφάλειας;

Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να δείτε την δική μας απάντηση. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μενού Επιλογών
Ρόδος, 2009
Μενού Επιλογών

Created by Pepoudi K.
Rodos 2009

Αρχιτεκτονική Δικτύων
Αρχιτεκτονική Δικτύων