School-PE

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Πίσω Κεντρική σελίδα Επάνω Επόμενο

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

Καρκινογόνος η παχυσαρκία
Περισσότερα κιλά, μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου και από καρκίνο
"ΤΑ ΝΕΑ" ,  8 -5 - 2003
 

Τα περιττά κιλά προκαλούν καρκίνο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι θάνατοι από πλήθος καρκίνων- συμπεριλαμβανομένων αυτών του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, των νεφρών, του ήπατος και του προστάτη - σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας», εκπόνησαν ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι οποίοι παρακολούθησαν από το 1982 έως το 1998 περισσότερους από 900.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ήσαν υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν.
Οι μόνοι καρκίνοι για τους οποίους δεν βρέθηκε σχέση με τα περιττά κιλά είναι οι καρκίνοι του πνεύμονος, της ουροδόχου κύστεως, του εγκεφάλου και, βεβαίως, το κακόηθες μελάνωμα (η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος).
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο περισσότερα περιττά κιλά έχει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πεθάνει από καρκίνο. Έτσι, ενώ ένας άνδρας με λίγα περιττά κιλά διατρέχει 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από καρκίνο του ήπατος σε σχέση με έναν άνδρα με υγιές σωματικό βάρος, ο κίνδυνος διπλασιάζεται στους άνδρες με πολλά περιττά κιλά και υπερτετραπλασιάζεται σε όσους έχουν πάρα πολλά περιττά κιλά.
Παρομοίως στις γυναίκες, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού είναι 34% υψηλότερος σε όσες έχουν λίγα περιπά κιλά, 63% υψηλότερος σε όσες έχουν αρκετά, 70% υψηλότερος σε όσες έχουν πολλά και 100% υψηλότερος σε όσες έχουν πάρα πολλά περιττά κιλά.
Συνολικά, οι πιο παχείς άνδρες έχουν 52% και οι πιο παχιές γυναίκες 62% υψηλότερη θνητότητα απ' όλους τους καρκίνους, ενώ τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνονται για το 14% όλων των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 20% στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Οδηγίες για πρόληψη καρκίνου με προσεγμένη διατροφή και άσκηση
Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου


Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εξέδωσε πέρυσι νέες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου με τη βοήθεια της προσεγμένη ς διατροφής και της ασκήσεως. Οι οδηγίες βασίσθηκαν σε μελέτες που κατέδειξαν ποια τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου και ποια την προλαμβάνουν, καθώς και σε ερευνητικές εργασίες που έδειξαν μειωμένη ανάπτυξη ορισμένων συχνών καρκίνων (λ.χ. του μαστού) στους δραστήριους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, η φυσική δραστηριότητα «μπορεί να ελαττώσει την έκθεση του μαστικού ιστού στα οιστρογόνα» και «να περιορίσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και άλλων οργάνων, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της ενέργειας», δηλαδή, τις καύσεις. Γι' αυτό και συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά μετρίας εντάσεως φυσική δραστηριότητα πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, καθώς και (επιπλέον) 45 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.
Επειδή, εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Δύσης προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οδηγίες συνιστούν περιορισμένη κατανάλωση και των τριών, ώστε να ελαττωθεί τόσο η πρόσληψη θερμίδων, όσο και η παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ουσιών που μπορεί να ευνοούν τον καρκίνο.
Επιπλέον, συνιστούν καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, διότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα φυτοχημικά συστατικά που φαίνεται να προστατεύουν από τον καρκίνο.
Τονίζουν ακόμη ότι πρέπει να προτιμώνται τα πλήρη δημητριακά, όπως το μαύρο ψωμί, το καφέ ρύζι και τα. δημητριακά ολικού αλεύρου για πρωινό, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν προστατευτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που απουσιάζουν από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Όσον αφορά τα λίπη οι οδηγίες τονίζουν πως γενικά πρέπει να περιορισθούν, με τον μεγαλύτερο περιορισμό να αφορά τα λίπη των ζωικών προϊόντων, όπως το κόκκινο κρέας. Η πλούσια σε τέτοια (κεκορεσμένα) λίπη διατροφή έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρoυ, τoυ πρoστάτη και του ενδομητρίου.
Αντιθέτως, η κατανάλωση των λιπών (ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) που περιέχουν τα ψάρια, των μονοακόρεστων λιπών που περιέχει το ελαιόλαδο και των οσπρίων φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο.

 

Κορυφή

 

HyperCounter