School-PE

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Πίσω Κεντρική σελίδα Επάνω Επόμενο

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΑΛΗΘΕΙΑ. ΜΥΘΟΣ, ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΚΑΤΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ Η ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ
 
Η αναφορά που σκόπιμα φαίνεται να γίνεται συχνά για τα Συμπληρώματα Διατροφής(ΣΔ) τόσο στον ημερήσιο τύπο όσο και στα κανάλια φαίνεται δεν έχει τέλος. Γίνονται αναφορές με μεγάλη δόση υπερβολής, άλλες ορθες άλλες λιγότερο ορθές, που σκοπό φαίνεται η τουλάχιστο αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει, την σκόπιμη παραπληροφόρηση και κατατρομοκράτηση του κόσμου.
 
Αρχίζουν με τα ΣΔ και εντέχνως η σκόπιμα καταλήγουν στα Αναβολικά Στεροειδή (ΑΣ) με σκοπό την σύγχιση, το μπέρδεμα και την πρόκληση ανυσηχίας ειδικά μεταξύ όσων έχουν παιδιά εφήβους. Κάνουν αναφορά στα ΑΣ σαν να είναι η μάστιγα της εποχής και τα ΣΔ η επερχόμενη καταστροφή τόσο των αθλητών μας όσο και των νέων μας αγνοώντας την τεράστια έκταση του καπνίσματος απο τους μαθητές, αλλά και τα ναρκωτικά που σε κάποιους δυστυχώς είναι μέσα στο σπίτι τους και σε άλλους κτυπούν την πόρτα απειλιτικά προκαλώντας απόγνωση και καταστροφή σε πολλές οικογένειες.
 
Από την θέση μου σαν γυμναστής στα δημόσια σχολεία και ειδικότερα σαν Βοηθός Διευθυντής (ΒΔ) αλλά και άτομο που για δεκαετίες γυμνάζεται, μπορώ να αντιληφθώ, να διαπιστώσω και αναγνωρίσω τους μαθητές που πιθανό να χρησημοποιούν ΑΣ. Κουβεντιάζω μαζί τους, με εμπιστεύονται και με συμβουλεύονται κατ'ιδίαν τόσο για τα ΑΣ όσο και τα ΣΔ, ειδικότερα τότε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που έγινε η μεγάλη αναφορά. Απο δικής μου δε σκοπιάς πήρα αφορμή και συζητήσαμε για όλα και με ανοικτά χαρτιά χωρίς να αφήσουμε άλυτη πιστεύω καμμία απορία.
 
Μας νοιάζει όμως πράγματι περισσότερο αν 10 η 100 άτομα χρησιμοποιούν ΑΣ και 100 η 1000 άτομα χρησιμοποιούν ΣΔ? Απο την δική μου εμπειρία σαν γυμναστής, ΒΔ σε δημόσια σχολεία σαν αθλητής, Διατροφολόγος και με ειδικότητα στα Sports Medine είμαι σε θέση να γνωρίζω καλύτερα απο όλους όσοι αναφέρονται στα πιο πάνω οτι ούτε τα ΑΣ ούτε τα ΣΔ είναι η μεγάλη μάστιγα για τους νέους και τους μαθητές μας. Οι εξερέσεις είναι αμεληταίες. Επιδεικνύεται όμως το ίδιο ενδιαφέρο και για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά?
 
Δεν επιτρέπεται να μιλούμε για ΣΔ και να κάνουμε απο την τηλεόραση αναφορά σε Αμφεταμίνες και σε άτομο πού έχασε οκτώ κιλά σε 10 μέρες παίρνοντας αμφεταμίνες. Τι θα περάσει άραγε απο το μυαλό κάποιου παχύσαρκου πού μετα μανίας προσπαθεί να χάσει βάρος? Δεν θα πιάσει παγανιά τα φαρμακεία και τους γνωστούς του φαρμακοποιούς ψάχνοντας για το θαυματουργό αυτό φάρμακο?
 
Δεν είναι δεοντολόγικά ορθό να κάνουμε αναφορά απο τα κανάλια οτι ο συνδιασμός των αμινοξέων Arginine- Lycine μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό γιατί διεγείρει την αυξητική ορμόνη. Πρώτο η αναφορά είναι λανθασμένη, την αυξητική ορμόνη την διεγείρει σε πολύ μικρές ποσότητες (κυρίως μετά την εφηβεία) ο συνδιασμός Arginine-Ornithine και αυτό ούτε βλαπτει ούτε απαγορεύεται. Την αυξητική ορμόνη διεγείρει επίσης ο συνδιασμός των αμινοξέων tryptophan και BCAA και ούτε αυτο βλάφτει ούτε απαγορεύεται. Δεύτερο κατά τις δύο πρώτες ώρες του ύπνου ο οργανισμός παράγει αυξητική ορμόνη σε πολύ μικρές ποσότητες καί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα αμινοξέα διακρίνονται σε βασικά,εννέα, (αυτά που δεν παράγει ο οργανισμός και πρέπει να τα πάρει απο τις τροφές η τα ΣΔ) και σε μη βασικά, 11(αυτά που παράγει ο οργανισμός, brand chain aminoacid-  κλπ). Τα αμινοξέα ενεργούν μόνα (glutamine, methionine, cystine κλπ) η σε συνδιασμούς/ενώσεις (BCAA- vanile,leucine,isoleucine κλπ).
 
Τέλος δε είναι λανθασμένη η αναφορά σε πρόσφατο άρθρο στον Φιλελεύθερο οτι τα Ergogenic Aids είναι τα ΣΔ. Τα ΣΔ είναι ένα μικρό μέρος της μεγάλης ιστορίας που αναφέρεται στα Ergogenic Aids ( απο τις ελληνικές λέξεις έργο και γένεσις). Τα Ergogenic Aids είναι κάθε φυσιολογίκή, ψυχολογική, μηχανική, φαρμακευτική και διατροφική βοήθεια που μπορεί να αυξήσει την αθλητική απόδοση/ επίδοση και εκτέλεση.
 
Μηχανικά: Ειδικά παπούτσια πχ με καρφιά και ειδική σόλα, ολόσωμη στολή στην κολύμβηση, γάντια και ζώνες για τα βάρη, ποδηλασία κλπ
Ψυχολογικά: Υπνωση. έλεγχος του στρές- stress management.
Φυσιολογικά: Ντοπάρισμα αίματος-blood doping, οξυγόνο, αιθέρας κλπ.
Φαρμακευτικά: Αναβολικα Στεροειδή, αμφεταμίνες, ερυθροποιητίνες, καφεϊνη, GH, DMSO.
Διατροφικά: Πρωτεϊνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες/μέταλλα, νερό, ηλεκτρολύτες κλπ
 
Η πιό κάτω αναφορά μου απευθύνεται στην αξιότιμη Υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Υγείας της βουλής. Πιστεύω ακραδαντα αν τελικά τα Συμπληρώματα Διατροφής καταλήξουν στα φαρμακεία να είστε βέβαιοι οτι οι νέοι και οι αθλητές θα στραφούν στα Αναβολοκά Στεροειδη τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν πολύ πιο εύκολα. Για τα ναρκωτικά δεν θα κάμω καμμία αναφορά. Ας προβληματιστεί ο κάθε ένας απο εμάς οπως ο ίδιος πιστεύει.
 
Τέλος οκτωβρίου παρακολούθησα στην Στουτκάρδη- Γερμανίας το ετήσιο συνέδριο του Body Life. Μεταξύ των αλλων θεμάτων έγινε αναφορά και στα Συμπληρώματα Διατροφής και ειδικότερα αυτά που αφορούν τους νέους απο οπου πήρα και την σχετική φωτογραφία. Σε όλη την Ευρώπη και Αμερική τα ΣΔ πωλούνται σε όλες τις υπεραγορές, γυμναστήρια και καταστήματα υγειηνών τροφών εκτός απο τα φαρμακεία. Ο φαρμακοποπιοός πιστεύω οτι ούτε το καταλληλότερο πρόσωπο είναι να πουλά ΣΔ αλλά ούτε και τις εξειδικευμένες γνώσεις έχει. Πουλά φάρμακα κατόπιν εντολής του γιατρού διότι έχει και τις γνώσεις και τις σπουδές για να το κάμει.  
 
Βιβλιογραφία:Fitness and Sports Medicine - David Nieman
                      Nutrition for Fitness and Sports - Melvin Williams
                      Sports Supplements: Jose Antonio, Jeffrey Stout
                      Ergogenesis: Frederic Hatfield
                      Exercise Physiology: Williams McArdle, F. Katch
                      Τhe Vital Vitamin, mineral, aminoacids,food supplements
                      and herbal medicne: Winter Griffith
 
 
 
 
 
Ανδρέας Παπαδόπουλος
Γυμναστής, ΒΔ. στο Λύκειο Ακρόπολης Λ/σιας
Διατροφολόγος, Φυσιοθεραπευτής
PhD. Sports Medicine and Fitness
 
     
 
 

HyperCounter