Από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

 

29136846 10213759549096608 6423238374168985600 n

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως), 11 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος.

            Τους θαυμασίους ύμνους της ημέρας και της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου απέδωσαν οι Ιεροψάλτες του Ναού, κ. Σεραφείμ Κυρίτσης Πρωτοψάλτης και Καθηγητής και κ. Κωνσταντίνος Μπαρτσώκας Λαμπαδάριος.

            Εις το τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου και κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη ετελέσθη η προσκύνησις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

            Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναλύοντας τα υψηλά νοήματα της περικοπής του Ευαγγελιστού Μάρκου, αναφερόμενος στον Τίμιο Σταυρό.

            Χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί και η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει εις το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας για να τον προσκυνήσουμε και να λάβουμε δύναμη, να διδαχθούμε ότι κι’ εμείς όπως ο Κύριος θα πρέπει να σταυρώσουμε τον παλαιό άνθρωπο για ν’ αναστηθούμε. Να τον προσκυνήσουμε και να πάρουμε παράδειγμα ότι η ζωή ημών των χριστιανών πρέπει να είανι όπως η ζωή του Χριστού.

            Ο Τίμιος Σταυρός προβάλλεται σήμερα για να ενισχυθούμε και να λάβουμε δύναμη, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα της νηστείας, της εγκράτειας και της προσευχής.

            Κάτω από τον Σταυρό του Χριστού στεκόμαστε και δροσιζόμαστε πνευματικά, διότι ο αγώνας έχει πολλά δεινά, έχει πολύ κόπο, έχει μεγάλη προσπάθεια και πολύ ιδρώτα.

            Τις  προϋποθέσεις για ν’ ακολουθήσει κανείς τον Χριστό μας τις είπε το ιερό ευαγγέλιο: Πρώτον, ν’ απαρνηθούμε τον εαυτό μας και να Τον ακολουθήσουμε τηρώντας τις εντολές Του, δεύτερον, να θυσιάσουμε κάθε, προσωπική  κοσμική και παλαιά επιθυμία και τρίτον να μη δειλιάζουμε να δίδουμε την μαρτυρία της πίστεως μας στον Χριστό.

            Ν’ απαρνηθείς τον εαυτό σου σημαίνει να καταργήσεις το εγώ σου και στην θέση του να βάλεις το εμείς. Να σηκώσεις τον Σταυρό σου, τα βάσανά σου και να μην φοβάσαι διότι σε κατευθύνει ο Θεός, ο οποίος μας δίδει σταυρούς που αντέχουμε.

            Απώλεια της ζωής σημαίνει ταπείνωση, θυσία. Όποιος δεν θυσιάσει την ζωή του δεν θα την κερδίσει και όποιος δεν δείξει αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο δεν σώζεται.

            Βλέπω αυτές τις ημέρες και τρέμει η ψυχή μου, μήπως ξεσπάσει πόλεμος με την γείτονα χώρα Τουρκία, η οποία μάλιστα απειλεί τα νησιά μας και κινδυνεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για το οποίο είπε ο Πατριάρχης μας: « Εμείς εδώ έχουμε ρίζες Ιστορικές και δεν εγκαταλείπουμε. Εδώ θα μείνουμε». Αυτό δεν είναι μαρτυρία της πίστεως;

            Να μείνουμε ενωμένοι και πάνω απ’ όλα πιστοί χριστιανοί. Ορισμένοι  θέλουν να μας αλλάξουν επηρεασμένοι από άλλες ιδεολογίες που δεν έχουν καμία σχέση και συγγένεια με την Ελληνική και Ορθόδοξη ταυτότητά μας. Εμείς πρέπει να έχουμε σθένος και ευθαρσώς να δώσουμε την μαρτυρία της πίστεως και της πατρίδος ότι ώρα χρειαστεί.

            Η φετινή Σταυροπροσκύνηση δεν είναι σαν την περσινή και των άλλων χρόνων. Είναι ημέρα του Σταυρού που στο βάθος φαίνεται κι’ ο δικός μας Σταυρός. Ο Σταυρός της πατρίδος μας.

            Να περιφρουρηθούμε με την δύναμη της πίστεως, με την διάθεση θυσίας και με την παρρησία της μαρτυρίας.

            Εδώ στην περιοχή μας είμαστε προνομιούχοι, διότι έχουμε Ηρωικούς τόπους και Ηρωικά πρόσωπα, τα οποία είναι ευλογία και εμψυχώνουν τον λαό.

            Αγαπητοί μου αδελφοί, η Εκκλησία μας με σοφία πάντοτε προσπαθεί να  μας καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένα στάδιο αγώνος και όποιος αγωνιστεί νομίμως θα λάβει το βραβείο της νίκης. Είναι συμπόρευση μετά του Χριστού στα πάθη και την Ανάστασή Του.

            Ας υπακούουμε σ’ αυτό που λέγει η Εκκλησία μας και αυτή η Σαρακοστή μπορεί να έχει θλίψη, (μακάρι να μην έχει), αλλά θα φέρει χαρά, Ανάσταση και δύναμη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε εχθρό».

            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος και πάλι ευχήθηκε εις το πολυπληθές Εκκλησίασμα της Ενορίας και εις τον παριστάμενο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη, η δύναμη του Σταυρού να είναι πάντοτε σκέπη κραταιά στον καθημερινό αγώνα της ζωής μας και στο Έθνος μας, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες και ευρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους. Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλό Πάσχα.

            Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

29177579 10213759548896603 4296936714598875136 n

29177610 10213759549296613 572284669702176768 n

29186508 10213759549136609 2009873329627856896 n

img 0188 19

29178743 10213759549496618 72679475237617664 n

img 0188 19

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου

img 0010 83

Πανηγυρικά εορτάσθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου η ιερά μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου που ευρίσκεται εντός του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού του αγίου Αθανασίου Λαμίας.

            Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και ωμίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος,  ενώ το ιερό αναλόγιο εκόσμησε η Βυζαντινή χορωδία του Ναού με προεξάρχοντα τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για την ζωή και το μαρτύριο του αγίου Ελευθερίου ενός Ιεράρχου που όπως χαρακτηριστικά ετόνισε ο Σεβασμιώτατος «έβαψε κυριολεκτικά την Αρχιερατική του στολή στο αίμα, δια του μαρτυρίου του, ζώντας και εμμένοντας πιστός στην ευαγγελική εντολή της αγάπης του Κυρίου μας.

            Η εορτή αυτή αγαπητοί μου αδελφοί,  μας δίδει κελεύσματα μιμήσεως της ζωής και του μαρτυρίου του αγίου . Να ομολογούμε δηλαδή καθημερινά την πίστη μας στον Ιησού Χριστό μέσα σε μια κοινωνία η οποία ασκεί πόλεμο κατά της πίστεως και της Εκκλησίας. Ο άγιος Ελευθέριος ως επίσκοπος του Ιλλυρικού τότε εστήριζε τους πιστούς της περιοχής του με την ανδρεία και την τόλμη του έναντι στους ειδωλολάτρες και ακόμη και σήμερα συνεχίζει να  στηρίζει σύμπασα την Εκκλησία δια του μαρτυρίου του».

            Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες  Χρόνια Πολλά και  απευθυνόμενος προς όλους έκλεισε το κήρυγμά του με τα εξής λόγια: « Η προσευχή μας στον άγιο να είναι: άγιε Ελευθέριε, ελευθέρωσέ μας από τα πάθη και την αμαρτία για να μπορούμε να ζούμε την εν Χριστώ Ελευθερία! Καλά Χριστούγεννα σε όλους»!

            Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Λιτόπουλος εκφράζοντας τα ειλικρινή συναισθήματα ολόκληρης της Ενορίας, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την τιμητική παρουσία του στο Ναό, ευχόμενος έτη πολλά με υγεία και δύναμη.

            Αμέσως μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε κέρασμα προς τον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες  και τους εορταστάς στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

img 0066 55

img 0049 64

img 0031 61

img 0022 90

img 0017 79

img 0010 83

Από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

 

 

 

FB IMG 1502026552733

Την 28η Οκτωβρίου τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη Εθνική επετείω της 28ης Οκτωβρίου παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας,

Διαβάστε περισσότερα: Από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Κοσμοσυρροή πιστών στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου

img 0053 - copy 0

Διαβάστε περισσότερα: Κοσμοσυρροή πιστών στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου

Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον Γοργοπόταμο 2017

Μέσα στην Χαρά της Αναστάσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη την  Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου, στην Πανηγυρίζουσα Ενορία Ζωοδόχου Πηγής Γοργοποτάμου προκειμένου να ιερουργήσει και να ωμιλήσει επί τη Εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου ως Ζωοδόχο Πηγή.

          Το ιερά αναλόγιο διηκόνησε Βυζαντινή  χορωδία υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου κου Σεραφείμ Κυρίτση.

          Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας  και συγκεκριμένα σε θαύματα τα οποία επιτελεί η Χάρις του Θεού μέσω της Υπεραγίας Θεοτόκου. Συγκεκριμένα διηγήθηκε θαύματα που σχετίζονται με το αγίασμα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και χαρακτηριστηκά ετόνισε:

          «Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εκτός το ότι μας αγιάζει μας προτρέπει να δείχνουμε πίστη στην Χάρη του Θεού, η οποία αγιάζει όχι μόνο τα πνευματικά αλλά και τα υλικά, μέσω των οποίων ο άνθρωπος βρίσκει την ίαση της ψυχής και τους σώματος».

          Τέλος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Πανήγυρη της Ενορίας του Ιστορικού χωριού Γοργοποτάμου και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο της Ενορίας π. Αθανάσιο Παλάγγα δια την τριακονταετία της ιερωσύνης του και του εύχηθηκε να είναι άξιος και υγιής ώστε να συνεχίζει να διακονεί την Εκκλησία μέχρι βαθυτάτου γήρατος.

          Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Γοργοποτάμου κ. Δημήτριος Ζαρίκας , ο  πρώην Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή Κων/νου, κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

          Ακολούθησε κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σε όλους τους εορταστάς.

img 0011 69

img 0012 73

img 0151 18

"Εκ του κλύδωνος της αμαρτίας, Κύριε σώσον με"

Μέσα σε ατμόσφαιρα πένθιμη και ιδιαιτέρως κατανυκτική τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης) την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου ε.ε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της ομωνύμου πολυπληθούς Ενορίας στη Λαμία.
      Στην ιερή ακολουθία χοροστάτησε, έψαλλε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν και συμμετείχαν με ιδιαίτερη ευλάβεια.
            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για το πρόσωπο της ημέρας, την πόρνη γυναίκα, για την οποία η Αγία Κασσιανή συνέθεσε το όμορφο και συνταρακτικό τροπάριο.
            «Η πόρνη γυναίκα είναι παράδειγμα μετανοίας για όλους εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους. Ο φιλεύσπλαχνος  Κύριος την αγκάλιασε με Αγάπη, την συγχώρησε και την  λύτρωσε απ' τα δεσμά της αμαρτίας.
            Στο πρόσωπό της  βρήκε τέλεια εφαρμογή η ανεξάντλητη Αγάπη του Κυρίου μας. Αγάπη, η οποία περιβάλλει κάθε αμαρτωλό μετανοημένο άνθρωπο.
            Η Εκκλησία μας είναι μητέρα Αγάπης, δεν είναι δικατήριο, δεν βλέπει το παρελθόν του ανθρώπου, αλλά βλέπει την πρόθεσή μας για μετάνοια και μας σώζει.
            Αυτό είναι και το μήνυμα της θυσίας του Χριστού και πρέπει πρώτα να το περάσουμε στον εαυτό μας».
            Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια μετά μεγάλης λύπης αναφέρθηκε και στο τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών κατά των Κοπτών Χριστιανών  στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το οποίο συνέβη την Κυριακή των Βαΐων και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών χριστιανών.
            «Τα περιβάλλοντα γεγονότα είναι πολύ δυσοίωνα και δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει. Δεν ξέρουμε τι θα περάσει και στην Πατρίδα μας. Αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα, ζωντάνια πίστεως και ελπίδα στον λυτρωτή μας Ιησού Χριστό.
            Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα ας αφήσει σφραγίδες μέσα μας. Τις χρειαζόμαστε.
            Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας σφίγγει την καρδιά. Έχουμε μάθει ως Έθνος να πεινάμε και έχουμε ζήσει και σε  δύσκολες περιόδους. Η πνευματική κρίση είναι που σκοτώνει τον άνθρωπο. Αυτή πρέπει να προσέξουμε. Θα την ξεπεράσουμε μόνο με ενότητα, αγάπη και πίστη στον Κύριο.
            Να παρακαλέσουμε τον Κύριο να παραβλέψει και τις δικές μας αμαρτίες, όπως παρέβλεψε της πόρνης γυναικός και να μας αξιώσει να Τον συνοδεύσουμε στο πάθος και την Ανάστασή Του».

            Τέλος συνεχάρη την χορωδία του Ιερού Ναού και τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Σεραφείμ Κυρίτση διότι απέδωσαν με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και πιστότητα τους ιερούς ύμνους και ιδιαιτέρως το συγκινητικό τροπάριο της Κασσιανής.

img 0056 46

 

img 0032 49

 

img 0055 46

 

img 0038 47

Αγίου Αθανασίου 2017

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητροπολή μας την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.Επίκεντρο των εορτασμών ο πανηγυρίζων μεγαλοπρεπής  Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέϊκα Λαμίας.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην οποία έψαλλε πολυμελής βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας  ετέλεσε σε κλίμα συγκίνησης και χαράς την εις πρεσβύτερον χειροτονία του αμίσθου ιεροδιακόνου πατρός Αλεξάνδρου Κωστάκη.

Άγιος Ελευθεριος 2016

Από την σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Λαμίας που ιερούργησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Αγ.Ελευθεριος20163

Διαβάστε περισσότερα: Άγιος Ελευθεριος 2016

Αγία Βαρβάρα 2016

Από την Λαμπρή εορτή στην πόλη της Λαμίας στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή, καλλιμάρμαρο Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας το διήμερο 3 & 4 Δεκεμβρίου 2016.

15338765 10209788729748606 1455934490000135922 n

Διαβάστε περισσότερα: Αγία Βαρβάρα 2016

Κυριακή Β΄ των Νηστειών στις Λιβανάτες

Κυριακή Β΄ των Νηστειών στις Λιβανάτες

Διαβάστε περισσότερα: Κυριακή Β΄ των Νηστειών στις Λιβανάτες

Διπλωματικές και πτυχιακές εξετάσεις στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας

eikona1781Την Κυριακή 16 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Γερμανός ο Μελωδός», πραγματοποιήθηκαν οι Διπλωματικές και Πτυχιακές εξετάσεις της Σχολής. Η επιτροπή του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. εξέτασε με τον προβλεπόμενο κανονισμό όλους τους υποψηφίους και τους έκρινε άξιους των Πτυχίων και των Διπλωμάτων τους με το βαθμό «Άριστα».

Την επιτροπή αποτελούσαν οι: Ηλιόπουλος Διονύσιος, Κυριακόπουλος Δημήτριος, Κυρίτσης Σεραφείμ, Ιωακείμ Ανδρέας και Σπυράκη Μαρία. Τον

Διαβάστε περισσότερα: Διπλωματικές και πτυχιακές εξετάσεις στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή της Αγ. Βαρβάρας

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) στον Λίβανο το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης

12669622 10207279291694223 5342681845993237084 n

Πρόσθετες πληροφορίες