"Εκ του κλύδωνος της αμαρτίας, Κύριε σώσον με"

Μέσα σε ατμόσφαιρα πένθιμη και ιδιαιτέρως κατανυκτική τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης) την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου ε.ε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της ομωνύμου πολυπληθούς Ενορίας στη Λαμία.
      Στην ιερή ακολουθία χοροστάτησε, έψαλλε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν και συμμετείχαν με ιδιαίτερη ευλάβεια.
            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για το πρόσωπο της ημέρας, την πόρνη γυναίκα, για την οποία η Αγία Κασσιανή συνέθεσε το όμορφο και συνταρακτικό τροπάριο.
            «Η πόρνη γυναίκα είναι παράδειγμα μετανοίας για όλους εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους. Ο φιλεύσπλαχνος  Κύριος την αγκάλιασε με Αγάπη, την συγχώρησε και την  λύτρωσε απ' τα δεσμά της αμαρτίας.
            Στο πρόσωπό της  βρήκε τέλεια εφαρμογή η ανεξάντλητη Αγάπη του Κυρίου μας. Αγάπη, η οποία περιβάλλει κάθε αμαρτωλό μετανοημένο άνθρωπο.
            Η Εκκλησία μας είναι μητέρα Αγάπης, δεν είναι δικατήριο, δεν βλέπει το παρελθόν του ανθρώπου, αλλά βλέπει την πρόθεσή μας για μετάνοια και μας σώζει.
            Αυτό είναι και το μήνυμα της θυσίας του Χριστού και πρέπει πρώτα να το περάσουμε στον εαυτό μας».
            Ο Σεβασμιώτατος στην συνέχεια μετά μεγάλης λύπης αναφέρθηκε και στο τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών κατά των Κοπτών Χριστιανών  στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το οποίο συνέβη την Κυριακή των Βαΐων και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών χριστιανών.
            «Τα περιβάλλοντα γεγονότα είναι πολύ δυσοίωνα και δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει. Δεν ξέρουμε τι θα περάσει και στην Πατρίδα μας. Αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα, ζωντάνια πίστεως και ελπίδα στον λυτρωτή μας Ιησού Χριστό.
            Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα ας αφήσει σφραγίδες μέσα μας. Τις χρειαζόμαστε.
            Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας σφίγγει την καρδιά. Έχουμε μάθει ως Έθνος να πεινάμε και έχουμε ζήσει και σε  δύσκολες περιόδους. Η πνευματική κρίση είναι που σκοτώνει τον άνθρωπο. Αυτή πρέπει να προσέξουμε. Θα την ξεπεράσουμε μόνο με ενότητα, αγάπη και πίστη στον Κύριο.
            Να παρακαλέσουμε τον Κύριο να παραβλέψει και τις δικές μας αμαρτίες, όπως παρέβλεψε της πόρνης γυναικός και να μας αξιώσει να Τον συνοδεύσουμε στο πάθος και την Ανάστασή Του».

            Τέλος συνεχάρη την χορωδία του Ιερού Ναού και τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Σεραφείμ Κυρίτση διότι απέδωσαν με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και πιστότητα τους ιερούς ύμνους και ιδιαιτέρως το συγκινητικό τροπάριο της Κασσιανής.

img 0056 46

 

img 0032 49

 

img 0055 46

 

img 0038 47

Πρόσθετες πληροφορίες