Φορολογική συνείδηση

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

§Η εξάρτηση και η υποτέλεια:   Το ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις με σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης. Αυτή (η υποτέλεια) ήταν πολιτική και οικονομική.
§Η αργή βιομηχανική ανάπτυξη: Αποτέλεσμα αυτής η εισαγωγή βιομηχανικών προϊόντων (αυτοκίνητα, μηχανές  κτλ) αυτό επιβάρυνε την ελληνική οικονομία η οποία στηρίχθηκε στην ναυτηλία στον τουρισμό και στην μετανάστευση.
§Η αστικοποίηση: Αποτέλεσμα της διώγκωσης του τομέα των υπηρεσιών. Ο μισός πλυθυσμός της Ελλάδας μετακινήθηκε στην Αθήνα, όχι για να εργαστεί σε βιομηχανίες, αλλά να διοριστεί στον δημόσιο τομέα.
§Η κυριαρχία της μικρής ιδιοκτησίας: Οι αγρότες καλλιεργούσαν μικρό αριθμό στρεμμάτων γης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν  τόσο η εμφάνηση ένδειας των οικογενειών όσο και η μετανάστευσή τους (εσωτερική-εξωτερική). Χαμηλή εκβιομηχάνηση της γεωργίας.
§Πελατειακές σχέσεις: Το κράτος εμφανίζεται ως σταθερός εργοδότης. Η πολιτικοί εξαγοράζουν ψήφους διορίζοντας τους πολίτες στο δημόσιο (εμφάνιση πελατειακού συστήματος).
§Παρασιτική νοοτροπία: Απόκτηση εισοδήματος χωρίς να προσφέρει το άτομο το ανάλογο προϊόν ή υπηρεσία. 
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
§Η παρα-οικονομία: Αφανής οικονομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την πλήρη φοροδιαφηγή.Έντονο το αίσθημα της αδικίας στους φορολογικά συνεπείς πολίτες.
§Η υποβάθμιση της πολιτικής:  Η οικονομική εξουσία επηρεάζει και κυριαρχεί της πολιτικής εξουσίας.
§Προβληματική λειτουργία των θεσμών:  Ύπαρξη τυπολατρείας-νομολατρείας. Βιομηχανία νόμων.
§Έλλειψη μακρόπνοου και μακροχρόνιου προγραμματισμού: Ο ένας υπουργός ακυρώνει τους νόμους του προηγούμενου. 
 
—