ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Άστεγοι

επιμέλεια: Δώρα Ραβανίδου 

 

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ:

Γνωρίζετε φίλοι μου το νέο χόμπι του νεοέλληνα; Φωτογράφιση αστέγων! Πώς παλιότερα κάποιοι μάζευαν σπιρτόκουτα; Πώς υπήρχαν οι φιλοτελιστές; Έτσι, σήμερα, ένα σεβαστό κομμάτι των συμπατριωτών μας ξεχύνεται στους δρόμους των ελληνικών πόλεων προς αναζήτηση της φτωχολογιάς. Η διαδικασία είναι απλούστατη. Μόλις εντοπιστεί ο άστεγος, ο «χομπίστας» βγάζει την «κινητούμπα» του και τον φωτογραφίζει. Εν συνεχεία, ανεβάζει θριαμβευτικά τη φώτο στο Ιντερνετ, συνοδεία δακρύβρεχτων σχολίων.

Αν πάλι βαριέστε (ή φοβάστε ή σιχαίνεστε) να τρέχετε στις λεγόμενες «δύσκολες» συνοικίες, no problemo! Βάζετε στο Google τη λέξη «homeless» και αμέσως έχετε μπροστά σας ατελείωτες «γκαλερί» φωτογραφιών απ' όλες τις πόλεις του κόσμου. Ποστάρετε μία από αυτές (καλό θα είναι να μη φαίνεται πίσω από τον άστεγο o Πύργος του Αϊφελ ή το Μπιγκ Μπεν) στο facebook και λέτε πως πάρθηκε πριν από λίγη ώρα στην Ομόνοια.

Μιλάμε για ΤΟ σούπερ χόμπι. Ξεκούραστο, διασκεδαστικό και - προπαντός - τζάμπα! Πιστεύω πως το επόμενο βήμα θα είναι να βγουν χαρτάκια με αστέγους. Θα μπορείς να ανταλλάσσεις τον Πακιστανό της Πλατείας Θεάτρου με τον έλληνα «νεοάστεγο» της Πειραιώς. Όταν δε θα συμπληρώνεις τη σελίδα της Πλατείας Βικτωρίας θα κερδίζεις πλούσια δώρα όπως «μίξερ αληθινό» ή «λούτρινο κουκλάκι».

Εδώ θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτή η αλλοπρόσαλλη «μόδα» θα μπορούσε να κινητοποιήσει κάποιους ανθρώπους. Χλωμό το βλέπω. Αυτοί που νοιάζονται, αυτοί που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους αστέγους το κάνουν (όπως το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια) μακριά από το φως της δημοσιότητας. Από κει και πέρα θα μιλήσω εκ προσωπικής πείρας. Πριν από λίγες ημέρες πήγα με τον Ηλεκτρικό από την Ομόνοια στο Φάληρο. Μπήκαν στο τρένο τρεις άστεγοι ζητώντας χρήματα. Κανείς δεν τους έδωσε δεκάρα τσακιστή. Τουλάχιστον δεν τους φωτογράφισαν...                                        

(Θανάσης Χειμωνάς, Τα Νέα, 1 – 2 – 2012)

 

 

 

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1. Να συντάξεις την περίληψη του κειμένου σε ένα κείμενο 80 – 100 λέξεων. (Προσπάθησε να καταλάβεις το ύφος του συντάκτη του κειμένου. Για παράδειγμα, με ποια διάθεση γράφονται φράσεις, όπως: - Γνωρίζετε φίλοι μου το νέο χόμπι του νεοέλληνα; Φωτογράφιση αστέγων! / Πιστεύω πως το επόμενο βήμα θα είναι να βγουν χαρτάκια με αστέγους)

 

2. Στις μέρες μας, ο αριθμός των αστέγων και των επαιτών έχει αυξηθεί δραματικά, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα, να καταθέσεις τις σκέψεις σου σχετικά με αυτό το φαινόμενο, προσπαθώντας να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: α) ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν κάποιους συνανθρώπους μας σε αυτήν την κατάσταση, β) πώς θα πρότεινες στους συμμαθητές σου να αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους και γ) πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος.  (μπορείς να γράψεις και ό,τι άλλο σχετικό θες).                               

(500 – 600 λέξεις)

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.