ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Έφηβοι και κινητά τηλέφωνα

 

επιμέλεια: Χριστίνα Πετρά

 

Περισσότερα από 100 γραπτά μηνύματα την ημέρα, στέλνουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το ένα τρίτο των εφήβων που διαθέτουν κινητά τηλέφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη από το Pew Internet and American Life Project, που εξετάζει την κουλτούρα και τους τρόπους επικοινωνίας των εφήβων, επισημαίνει πως η χρήση γραπτών μηνυμάτων έχει αυξηθεί δραματικά από το 2008, ξεπερνώντας τις κλήσεις από τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, την άμεση επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (instant messaging) και την ζωντανή συνομιλία.

Το ερευνητικό κέντρο τονίζει πως τα τρία τέταρτα των νέων από 12 ως 17 ετών διαθέτουν κινητά τηλέφωνα και από αυτά τα κορίτσια στέλνουν ή λαμβάνουν 80 γραπτά μηνύματα την ημέρα, ενώ τα αγόρια τριάντα.

"Τα γραπτά μηνύματα έχουν γίνει ο βασικός τρόπος επικοινωνίας στη ζωή των εφήβων σήμερα", αναφέρει η ερευνήτρια Αμάντα Λένχαρτ, η οποία αποδίδει τη μεγάλη αύξηση εν μέρει στα προγράμματα των εταιριών που προσφέρουν απεριόριστα μηνύματα.

   Οι αμερικανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα γραπτά μηνύματα στέλνονται και διαβάζονται "κάτω από τη μύτη" των γονιών και των καθηγητών και σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν να σταλούν από παντού. Τα γραπτά μηνύματα έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων καθώς το 87% δηλώνει πως κοιμάται έχοντας δίπλα του το κινητό του.

Ένας άλλος ερευνητής, ο Σκοτ Κάμπελ, αναφέρει πως από τα μηνύματα μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για την κουλτούρα των εφήβων σήμερα, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι τα αγόρια δεν χρησιμοποιούν σημεία στίξης στα μηνύματά τους σε αντίθεση με τα κορίτσια, που τα θεωρούν βασικό στοιχείο της επικοινωνίας τους.

"Αν ένα κορίτσι βάλει τελεία στο τέλος του μηνύματος (προς ένα άλλο κορίτσι) σημαίνει ότι είναι θυμωμένο", αποκαλύπτει ο Κάμπελ και συμπληρώνει πως είναι πολύ σημαντικά για τους εφήβους τα emoticons (μια μικρή εικόνα που μπορεί να εισαχθεί σε ένα μήνυμα για να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη διάθεση ή συμπεριφορά).

"Υιοθετούν αυτήν την πρακτική, γιατί έχουν μάθει ότι τα κείμενα είναι πιθανόν να ερμηνευτούν λανθασμένα. Είναι κάτι που το κάνουν σκόπιμα, ένα κομμάτι της κουλτούρας τους που στόχο έχει να τους διαφοροποιήσει από τους ενήλικες", επισημαίνει.

Το ποσοστό των εφήβων με κινητά τηλέφωνα που στέλνουν τουλάχιστον ένα μήνυμα την ημέρα αυξήθηκε από 38% το 2008 σε 54% τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με την έρευνα.

Τέλος, το 38% των εφήβων δηλώνουν πως καθημερινά κάνουν ένα τηλεφώνημα από το κινητό τους, το 30% ότι χρησιμοποιούν το σταθερό τηλέφωνα και 24% ότι επικοινωνούν με άμεσα μηνύματα (instant messaging).

Πηγή: http://korkos.blogspot.com

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Α. Να συντάξετε την περίληψη του παραπάνω κειμένου σε 90-100 λέξεις.

Β.1. "Τα γραπτά μηνύματα έχουν γίνει ο βασικός τρόπος επικοινωνίας στη ζωή των εφήβων σήμερα". Να αναπτύξετε το νόημα της παραπάνω φράσης του κειμένου σε μία παράγραφο 70-90 λέξεων, με παραδείγματα.    

Β.2. "κάτω από τη μύτη" ,“Αν ένα κορίτσι βάλει τελεία στο τέλος του μηνύματος (προς ένα άλλο κορίτσι) σημαίνει ότι είναι θυμωμένο". Να εξηγήσετε γιατί καθεμιά από τις παραπάνω φράσεις βρίσκεται σε εισαγωγικά.

Β.3. Να βρεθούν πέντε  σύνθετες λέξεις του κειμένου και να γράψετε μια νέα λέξη με ένα από τα δύο συνθετικά της καθεμιάς.

Β.4. Να γράψετε τα αντώνυμα των υπογραμμισμένων λέξεων του κειμένου.

Γ. Σε ένα κείμενο 300-350 λέξεων να εκθέσετε τις  διαφορετικές απόψεις γονέων-εφήβων, όπου η μία πλευρά υποστηρίζει ότι τα κινητά έχουν εισβάλει στη ζωή μας και είναι αρνητικές οι επιπτώσεις τους στη ζωή μας, ενώ η άλλη πλευρά υπερασπίζεται τη χρήσης της κινητής τηλεφωνίας.

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.