ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Υπάρχει κόσμος όταν είναι σβηστή η τηλεόραση;

συντομευμένο και διασκευασμένο κείμενο

Διόδωρος Κυψελιώτης, Το ΒΗΜΑ, 30/10/2005 Κωδικός άρθρου: B14603A53,1ID: 273359

 

Όταν μετά από πολλές γενιές κάποιος ιστοριοδίφης θα σε ανακαλύψει, ημερολόγιό μου, σε κάποιο παλιατζίδικο και σκεφθεί «μα αυτό μοιάζει με κείμενο» και ανακαλύψει πως αυτά τα σημεία που έχει μπροστά του είναι παλιό σύστημα γραφής, που το έλεγαν «ελληνικά», και προσφύγει σε κάποιον ειδικό γραμματολόγο ειδικευμένο να του το διαβάσει και αυτός καταφέρει να φθάσει ως εδώ - του ανακοινώνω του λόγιου γραμματολόγου, τώρα που διαβάζει, πως όσα αναφέρονται εδώ δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα· και σας προειδοποιώ, ιστοριοδίφη και γραμματολόγε, ας μην προσπαθήσετε να τα συγκρίνετε με άλλες πηγές των αρχών του 21ου αιώνα που αναφέρονται στον τόπο που τότε ονομαζόταν Ελλάδα: δεν θα βγάλετε άκρη.

Δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα διότι ο συγγραφέας αυτών των κειμένων, αγαπητοί ιστοριοδίφη και γραμματολόγε, δεν ανοίγει ποτέ του, μα ποτέ του, το παράθυρο στον πραγματικό κόσμο που λέγεται τηλεόραση· όσα αναφέρει εδώ δεν είναι παρά αμυδρές αντανακλάσεις του πραγματικού κόσμου σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, ιστοσελίδες - και λίγο ραδιόφωνο, το πρωί, όταν επιτελεί το βαρύ καθήκον να ξυρίζεται.

Αλλά όλα συμβαίνουν στην τηλεόραση τούτη την εποχή: διοικητές οργανισμών απολύονται, βουλευτές παραιτούνται, πολιτικοί μαλλιοτραβιούνται, πανέμορφες κυρίες βεργολυγιούνται - στην τηλεόραση. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι πηγές μου. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε δημιουργείται το οντολογικό ερώτημα: υπάρχει κόσμος όταν είναι σβηστή η τηλεόραση; (...)

 

Ο κόσμος ως τηλεοπτικό απείκασμα

Ούτε μπιγκμπάνγκ υπήρξε ούτε «γενηθήτω φως» ούτε άλλα τέτοια παραμύθια για μικρά παιδιά: κάποια στιγμή άρχισε να εκπέμπει η τηλεόραση και όσα γίνονταν στο επίπεδο γυαλί της άρχισαν να αντανακλώνται στις τρεις διαστάσεις του αέρα που το περιέβαλλε και να σχηματίζεται ο κόσμος - αυτή είναι η αλήθεια.

Όλα όσα διαβάζω στην τηλεόραση αναφέρονται· οι συζητήσεις γύρω μου στην τηλεόραση αναφέρονται· η μισή τελευταία αναθεώρηση του συντάγματος στην τηλεόραση αναφέρεται· ο πρώτος νόμος που ανακοίνωσε από τηλεοράσεως η νέα διακυβέρνηση με την  τηλεόραση είχε σχέση. (...) Είμαι απολύτως σίγουρος πλέον πως όλα υπάρχουν στον έξω κόσμο μόνο και μόνο επειδή τα έφτιαξε η τηλεόραση. (...)

Και οι εφημερίδες, επίπεδες αντανακλάσεις της τηλεόρασης είναι και αυτές - μειονεκτούν όμως επειδή δεν έχουν ήχο και κίνηση. Για τούτο όλο και περισσότεροι, αντί να παρηγορούνται με τη φτωχή έντυπη προσομοίωση που αγωνίζεται να γίνει οθόνη, καταφεύγουν στον πραγματικό κόσμο της οθόνης και σταματάνε να τις ξεφυλλίζουν. Αν βρίσκουν σε αυτές dvd, τότε βεβαίως αλλάζει το πράγμα.

 

H γνώση της αλήθειας και οι συνέπειές της

Ας πούμε, το ότι στραμπούλιξα το πόδι μου στο πεζοδρόμιο είναι δημιούργημα της φαντασίας μου, διότι αποκλείεται να υπάρχουν τρύπες στα πεζοδρόμια και περίπτερα πάνω σε διαβάσεις: για να υπάρχουν, θα έπρεπε να τα έχει δείξει η τηλεόραση· αλλά αν τα είχε δείξει, θα είχαν επέμβει οι τηλεοπτικοί δήμαρχοι, άρα δεν θα υπήρχαν. Όπως και να το δεις το πράγμα, αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο και αντιμετωπίζω τον κίνδυνο να κατηγορηθώ πως ισχυρίζομαι ότι υπάρχουν πράγματα που δεν υπάρχουν.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1.       Να συντάξετε περίληψη του κειμένου σε 100 περίπου λέξεις (μπορείτε να αναφέρετε ότι πρόκειται για αποσπάσματα)

Πριν γράψετε την περίληψη φροντίστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

α) ποιο είναι το θέμα του κειμένου;

β) ποια είναι η άποψη της συγγραφέα;

γ) για ποιο λόγο γράφει το κείμενο;

δ) τι είδος κειμένου είναι;

 

2.       Σε ποιο κειμενικό είδος (κειμενικές ποικιλίες) ανήκει το παραπάνω κείμενο;

3.       Τι ύφος δημιουργεί η παρατακτική σύνταξη στην πρώτη παράγραφο;

4.       Η δεύτερη παράγραφος (Δεν έχει καμιά... καθήκον να ξυρίζεται) αναπτύσσεται με αιτιολόγηση. Μπορείτε να τεκμηριώσετε γιατί (να προσέξετε το νόημα της παραγράφου και τη διατύπωση);

5.       Με ποιο τρόπο αναπτύσσεται η πέμπτη παράγραφος (Όλα όσα διαβάζω … τα έφτιαξε η τηλεόραση).

6.       Ποιος είναι ο ρόλος των υπογραμμισμένων διαρθρωτικών λέξεων του κειμένου (Όταν, ώστε, Αν, Ας);

7.       Μπορείτε να εξηγήσετε τους τίτλους του δεύτερου και του τρίτου μέρους του κειμένου; Να τους αντικαταστήσετε με μεταφορικούς τίτλους.

8.       Ποια είναι η άποψη του συγγραφέα για τις εφημερίδες;

9.       «όλα υπάρχουν στον έξω κόσμο μόνο και μόνο επειδή τα έφτιαξε η τηλεόραση». Χρησιμοποιήστε την προηγούμενη φράση σα θεματική περίοδο και γράψτε μία παράγραφο που θα αναπτύσσεται με δικά σας παραδείγματα.

10.    «Και οι εφημερίδες, επίπεδες αντανακλάσεις της τηλεόρασης είναι και αυτές». Χρησιμοποιήστε την προηγούμενη φράση σα θεματική περίοδο και γράψτε μία παράγραφο που θα αναπτύσσεται με αναλογία.

 

 

 

Αποτελέσματα αξιολόγησης του κειμένου, από το http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/foreign/tools/readability/index.html

 

Δείκτες Αναγνωσιμότητας

Αριθμός προτάσεων 17

Αριθμός Λέξεων 468

Αριθμός συλλαβών 1071

Λέξεις ανα πρόταση 27.53

Συλλαβές ανα λέξη 2.29

Δείκτης αναγνωσιμότητας Flesch 43.87 δύσκολο, ΤΕΙ-ΑΕΙ

Δείκτης αναγνωσιμότητας SMOG 15.57 επίπεδο ΤΕΙ - ΑΕΙ

Δείκτης αναγνωσιμότητας FOG 35.22 μέσο

 

 

 

 

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.