ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Απόσπασμα από τη στήλη K9 Life του Γιώργου Φραντζεσκάκη στο περιοδικό Κ της Καθημερινής, Νοέμβριος 2004.

 

Όταν ήμουν φοιτητής, είχα έναν εμπνευσμένο καθηγητή που συνήθιζε να λέει σε όσους πίστευαν ότι με μοναδικό εφόδιο το Νόμο θα μπορέσουν να αλλάξουν τον κόσμο: «Το Δίκαιο και το Δίκιο είναι σχεδόν ομόηχες αλλά επ' ουδενί ταυτόσημες έννοιες. Γι' αυτό και συμπίπτουν σπανίως».

Στα χρόνια που μεσολάβησαν είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο δίκιο είχε. Αλλά, έρχονται μερικές στιγμές που η Δικαιοσύνη στριμώχνεται προ των ευθυνών της, και τότε κάνει το καθήκον της. Αυτή είναι μία από εκείνες τις φορές:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καταδικάσθηκε σήμερα, 12.11.2004. από το Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για παράβαση του Ν. 1197/1981 (Περί Προστασίας των Ζώων) και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 381 παρ. 1 Π. Κ.) ο Γ. Λ. του Κ.. κάτοικος Παλαιού Φαλήρου Αττικής (οδός Σ. αριθμ. 104).

Ο δράστης συνελήφθη επ' αυτοφώρω την 12.07.2004 να δηλητηριάζει την ΝΑΟΜΙ (βελγικό λυκόσκυλο, ηλικίας 3 ετών) με κοτόπουλο εμποτισμένο με την ιδιαιτέρως τοξική ουσία methomyl, η οποία περιέχεται σε πλείστα γεωργικά φάρμακα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Η ουσία αυτή, λόγω της τοξικότητας και δραστικότητάς της και συνεπώς της αποτελεσματικότητάς της, χρησιμοποιείται συνήθως από τους ασυνείδητους που θανατώνουν ανυπεράσπιστα ζώα.

Στο δράστη επεβλήθη συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, η ανώτερη δηλαδή ποινή που προβλέπει ο νόμος».

 

Απ' όσα γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη τέτοια καταδίκη, αν και φόλες ρίχνονται κατά εκατοντάδες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σκοτώνοντας με φρικτό τρόπο κατοικίδια και αδέσποτα ζώα. Όμως, μια σταγόνα δεν φτάνει για τόσους ανθρώπους που διψάνε –όχι για εκδίκηση, προσέξτε το αυτό – αλλά για δικαίωση. Για όσους ελπίζουν ότι μια καταδίκη λειτουργεί αποτρεπτικά στα μυαλά εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν σα δολοφόνοι και να παραμένουν ατιμώρητοι.

 

 

1.      Στο κείμενο διαχωρίζονται ευδιάκριτα το σχόλιο και η είδηση. Να συντάξετε περίληψη εκατό (100) λέξεων όπου σχόλιο και είδηση θα διαπλέκονται.

2.      Να αναπτύξετε το νόημα της παρακάτω φράσης από το κείμενο: «Το Δίκαιο και το Δίκιο είναι σχεδόν ομόηχες αλλά επ' ουδενί ταυτόσημες έννοιες».

3.      Σε μια παράγραφο που θα αναπτύσσεται με σύγκριση αντίθεση να διευκρινίσετε το περιεχόμενο των λέξεων: εκδίκηση και δικαίωση.

4.      Ποιο είναι το νόημα της ποινής σύμφωνα με την παρακάτω φράση του κειμένου; «μια καταδίκη λειτουργεί αποτρεπτικά στα μυαλά εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν σα δολοφόνοι και να παραμένουν ατιμώρητοι».

5.      Για ποιους λόγους νομίζετε ότι έχουμε δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων;

6.      Τα δείχνει η στάση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα;

 

 

 

Θέμα 2004. Ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου να δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο ένα κείμενο με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των συμπολιτών σου για την προστασία των αδέσποτων ζώων (400-500 λέξεις).

 

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.