ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Η υψηλή εγκληματοφοβία και η στάση των ΜΜΕ

Καθημερινή, Kυριακή, 13 Nοεμβρίου 2005

 

Σύμφωνα με έρευνα της VPRC με τίτλο «Η εγκληματικότητα στους νομούς της Ελλάδας και σε χώρες της Ευρώπης», με εξαίρεση τις ανθρωποκτονίες –στις οποίες η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση– η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τα άλλα βίαια εγκλήματα και στην προτελευταία στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (διαρρήξεις και κλοπές αυτοκινήτων).

Ο μέσος όρος συνολικής εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι στα άλλα κράτη - μέλη. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες (μαζί με τους Ισπανούς) παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματοφοβίας. Αιτία για το οξύμωρο; Οι εγκληματολόγοι αποδίδουν μεγάλη ευθύνη στη στάση των ΜΜΕ. Όπως σημειώνει η κ. Μοσχοπούλου, από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αποκαλύπτεται ότι:

1. Η εγκληματικότητα των μεταναστών υπερ-προβάλλεται σε σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται στις εφημερίδες, δύο στους τρεις δράστες εγκλημάτων είναι αλλοδαποί.

2. Η εγκληματικότητα των μεταναστών αναπαρίσταται δυσμενέστερα απ’ ό,τι εκείνη των Ελλήνων. Oι συντάκτες των ειδήσεων αντιμετωπίζουν τους μετανάστες δράστες περισσότερο αρνητικά (58,8%) απ’ ό,τι τους Έλληνες δράστες (45%). Μόλις το 35% των αναφορών είναι ουδέτερο για τους αλλοδαπούς μετανάστες, έναντι του 51% για τους Έλληνες δράστες.

3. Οι ομογενείς αντιμετωπίζονται από τις εφημερίδες με εξίσου αρνητικό τρόπο με τους αλλοδαπούς.

4. Η ενασχόληση των εφημερίδων με την εγκληματικότητα γενικά –και των μεταναστών ιδιαιτέρως– έχει ενταθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Από την αρχή έως το τέλος της δεκαετίας η ενασχόληση του ημερήσιου Tύπου έχει διπλασιασθεί, τη στιγμή που ο αριθμός των εγκληματικών πράξεων –σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική Επετηρίδα της Αστυνομίας– έχει αυξηθεί μόλις κατά 12%.

 

 

1.           Τι δείχνει η απόδοση του αρκτικόλεξου μ.μ.ε με κεφαλαία γράμματα; Γιατί όχι με μικρά;

2.           Η σύνταξη του δημοσιεύματος ακολουθεί ή όχι τη δομή της ανάποδης πυραμίδας;

3.           Ποιο είναι το οξύμωρο σχήμα που εντοπίζει ο δημοσιογράφος;

4.           Πόσο συμφωνείτε με τους τέσσερις λόγους που σημειώνει η κυρία Μ. για την καλλιέργεια της εγκληματοφοβίας;

5.           Ποιον από τους τέσσερις λόγους που σημειώνει η κυρία Μ. για την καλλιέργεια της εγκληματοφοβίας θεωρείται τον πιο σημαντικό; Να εξηγήσετε την επιλογή σας γράφοντας μία παράγραφο 100-120 λέξεων.

6.           Μπορείτε να σκεφτείτε συγκεκριμένα παραδείγματα διατύπωσης στην περιγραφή εγκλημάτων, ώστε να κάνετε πιο παραστατική τη δεύτερη (2η) διαπίστωση;

7.           Πώς καταλαβαίνετε την παρακάτω φράση στην τέταρτη διαπίστωση: «Η ενασχόληση των εφημερίδων με την εγκληματικότητα... έχει ενταθεί». Να γράψετε παράγραφο με 80-100 λέξεις.

 

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.