ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

η οπτική γωνία

ένα παράδειγμα από τον τελικό παγκοσμίου κυπέλου 2006

 

η αποβολή του Ζ. Ζιντάν

 

τι έγινε; (από το σάιτ rezili που δεν υπάρχει πλέον)

 

 

Πως έγινε...


 

 


 


Πως το είδαν οι Ιταλοί 

 

 


Πως το είδαν οι Γάλλοι 

 

 


Πως το είδαν οι Αμερικάνοι


 

 

 Πως το παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι


 

 

 

 

Και έκδοση Spartaaaaa

 

 

 

 

 

δείτε στο youtube την τηλεοπτική μετάδοση
http://youtu.be/Auy5c3Sw7NY

 

 

 

 

 

διαβάστε τι διηγήθηκε 7 χρόνια μετά ο διαιτητής*

και απαντήστε τις ερωτήσεις που ακολουθούν 

 

Όλα έγιναν από το ακουστικό. Όταν ο Ματεράτσι έπεσε στο έδαφος, η μπάλα ήταν στην άλλη πλευρά του γηπέδου και φυσικά εγώ παρακολουθούσα το παιχνίδι. Σφύριξα για χέρι κι έδωσα φάουλ. Τότε το παιχνίδι αλλάζει και πηγαίνει πίσω, στο μισό γήπεδο όπου ήταν πεσμένος ο Ματεράτσι, αλλά στην άλλη πτέρυγα και θυμάμαι ότι τότε τον είδα ξαπλωμένο στον αγωνιστικό χώρο. Περίμενα να δω εάν θα σηκωθεί. Δεν σηκώνεται, δεν σηκώνεται, δεν σηκώνεται και σταματάω το ματς. Από εκεί που ήμουν εγώ μέχρι εκεί που ήταν ο Ματεράτσι ήταν μία απόσταση 25-30 μέτρων. Οπότε αμέσως ρωτάω τον βοηθό μου, Νταρίο Γκαρσία «Νταρίο, είδες τίποτα; Τι συνέβη; Γιατί είναι στο έδαφος;» Μου λέει «δεν ξέρω, τον βλέπω κάτω, αλλά δεν είδα τι έγινε». Μετά ρωτάω τον Ροδόλφο (σ.σ. Οτέρο, τον έτερο βοηθό), ο οποίος ήταν στην άλλη γραμμή, στο άλλο μισό του γηπέδου, χωρίς μεγάλες ελπίδες επειδή ήταν πολύ μακριά, και μου λέει «όχι, ούτε κι εγώ». Και τότε άρχισα να σκέφτομαι... Είχα πολλές αμφιβολίες. Ξεκάθαρα κάτι συνέβη, αλλά εάν κανείς δεν το είδε... Και τότε η φωνή του Λουίς Μεδίνα Κανταλέχο (σ.σ. ο 4ος διαιτητής) εμφανίζεται στο ακουστικό μου και λέει «Οράσιο, Οράσιο, το είδα». Και μου λέει «μία πραγματικά βίαιη κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι, δεξιά στο στήθος». 

Οπότε προφανώς, όταν φτάνω στο σημείο, ήξερα ήδη ότι ο Ζιντάν ήταν στον δρόμο. Έφτασα εκεί που ήταν ο Ματεράτσι και ο Ισπανός (σ.σ. Κανταλέχο) μου είχε πει ήδη όλα όσα έπρεπε να γνωρίζω για να πάρω την απόφαση ότι ο Ζιντάν έπρεπε να φύγει από το γήπεδο. Αυτό που ρώτησα μετά ήταν «γιατί τον χτύπησε με κεφαλιά;». Εάν, δηλαδή, είχε δει τον Ματεράτσι να κάνει κάτι προηγουμένως. Και μου απάντησε «όχι, ειλικρινά δεν γνωρίζω. Απλώς είδα την κεφαλιά». Και όταν έφτασα εκεί, αντιλήφθηκα ότι ούτε οι παίκτες γνώριζαν τι συνέβη, εκτός από τον Μπουφόν που διαμαρτυρόταν στον βοηθό, πιέζοντάς τον, και τον Γκατούζο. Οι υπόλοιποι δεν είχαν δει σχεδόν τίποτα, όπως κι εγώ. Και ο θόρυβος στο γήπεδο... Το κοινό είχε σιωπήσει σαν να έλεγε «τι έγινε; Γιατί ο παίκτης είναι ξαπλωμένος;» Κι εγώ στη μέση να σκέφτομαι «εντάξει λοιπόν... Πώς να πάρω μία ξεκάθαρη απόφαση; Ο Ζιντάν θα φύγει, αλλά στέκεται ψύχραιμος εκεί». 

Δεν μου φάνηκε πολύ σωστό απλά να «χτυπήσω» και να βγάλω έτσι μία κόκκινη κάρτα από το πουθενά, την ώρα που το κοινό κι οι παίκτες είχαν δει ότι ήμουν στο άλλο μισό του γηπέδου και δεν είχα δει τίποτα. Οπότε, αφού τα ακουστικά ήταν μία καινοτομία ακόμα, μπορείτε να δείτε και στο βίντεο ότι πήγα στον Νταρίο Γκαρσία. Πήγα στον Νταρίο, αλλά ήξερα ότι ο Νταρίο δεν γνώριζε τίποτα! Οπότε, γιατί; Λοιπόν, επειδή αυτό ήταν κατανοητό. Όλοι κατανοούν ότι εάν πας στον βοηθό σου, είναι επειδή ο βοηθός θα σου πει κάτι για να σε βοηθήσει να πάρεις μία απόφαση. Οπότε πήγα στον Νταρίο και του είπα 'συγκεντρώσου'. Το είπα σε αυτόν και σε εμένα για να θυμηθούμε κι οι δύο «υπάρχουν ακόμα 10 λεπτά για να τελειώσουμε. Ας μείνουμε συγκεντρωμένοι». Γύρισα και πήγα στον Ζιντάν, βγάζοντάς του την κόκκινη κάρτα. 

 

1. Τι είδε ο διαιτητής;

2. Ποιος τελικά είναι αυτός που καθόρισε την απόφαση του διαιτητή;

3. Ποιο ερώτημα παραμένει αναπάντητο;

4. Αφηγηθείτε την ιστορία από την οπτική του Ζιντάν (προσπαθήστε να δώσετε μία δική σας υποθετική απάντηση στο ερώτημα «γιατί τον χτύπησε;»).

5. Αφηγηθείτε την ιστορία από την οπτική του Ματεράτσι (προσπαθήστε να δώσετε μία δική σας υποθετική απάντηση στο ερώτημα «γιατί τον χτύπησε;»).

 

 

 * http://www.contra.gr/Soccer/World/WorldCup/kosmos/oi-apokalupseis-toy-diaithth-gia-thn-kefalia-zintan-ston-materatsi.2527986.html 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.