ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

έκθεση γ΄ λυκείου

Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ πιο ζοφερός...

      Ο κόσμος είναι ανήσυχος, ταραγμένος, πολύ πιο σκοτεινός σήμερα, έναν χρόνο μετά την τραγική ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Φόβος. Μίσος. Πάθος εκδίκησης. Τύμπανα πολέμου. Πλανάται η αίσθηση, ότι βρισκόμαστε στις παραμονές δυσοίωνων παγκόσμιων εξελίξεων. Καταρρέουν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις οποίες βασίστηκε ο κόσμος που ζήσαμε τον 20ό αιώνα. Απειλείται με ακρωτηριασμό το πλαίσιο των ατομικών ελευθεριών, το οποίο χαρακτήρισε τις δυτικές κοινωνίες τουλάχιστον τον τελευταίο μισό αιώνα.

       Χειροτερεύουν διαρκώς οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ. Προσλαμβάνει σταδιακά εκρηκτικές διαστάσεις το πρόβλημα του πετρελαίου, καθώς μεταβλήθηκαν σε απέραντη έρημο οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Άραβες και ίσως με όλους τους μουσουλμάνους. Οι ΗΠΑ έκαναν ήδη έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν, ετοιμάζουν έναν δεύτερο στο Ιράκ και οι ηγέτες τους μας προειδοποιούν ότι «βρισκόμαστε ακόμη, πιο κοντά στην αρχή του πολυετούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας παρά στη λήξη του», όπως τόνισαν ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Nτικ Tσένι και ο υπουργός Άμυνας Nτόναλντ Pάμσφελντ. «Έπειτα από το Ιράκ, θα έρθει η σειρά του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου», δηλώνει απελπισμένος ο πρόεδρος της Υεμένης Aλί Aμπντάλα Σαλέχ.

       Ο βρετανικός «Eκόνομιστ» –και μαζί του οι πολίτες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και όχι μόνο– θρηνεί για τα συρρικνούμενα δημοκρατικά δικαιώματα: «Για ποιον χτυπάει πένθιμα η καμπάνα της Ελευθερίας – Σχεδόν παντού οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την 11η Σεπτεμβρίου ως ευκαιρία για να περιορίσουν την ελευθερία των πολιτών τους», γράφει στους τίτλους μιας εξαιρετικής ανάλυσής του.

       Οι Αμερικανοί αισθάνονται «προδομένοι» από τη στάση των Ευρωπαίων, από την άρνησή τους να συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ σε όλους τους πολεμικούς στόχους που βάζει το Πεντάγωνο. H πίκρα που κυριαρχεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αποτυπώνεται έντονα σε άρθρο του καθηγητή του Χάρβαρντ, Mάικλ Iγκνατίεφ, στους «Φαϊνάνσιαλ Tάιμς» του Λονδίνου. «Μια επίθεση που φαινόταν να κατευθύνεται εναντίον του ίδιου του δυτικού πολιτισμού, εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και των αξιών του, αργά αργά μετασχηματίσθηκε, τουλάχιστον στην Ευρώπη, σε επίθεση εναντίον μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Την πρώτη επέτειο μιας ημέρας ντροπής, οι Αμερικανοί μπορεί να περίμεναν, ότι θα είχαν περισσότερους φίλους παρά ποτέ. Η έκπληξη είναι ότι έχουν λιγότερους».       

  

Προφορική και ουσιαστική άσκηση: να χαρακτηρίσετε τη γλώσσα του κειμένου (λεξιλόγιο, συντακτικό, σχήματα λόγου, γραμματικοί τύποι). εντοπίστε στοιχεία που σας αρέσουν και στοιχεία που δε σας αρέσουν.

 

1. Περίληψη περίπου εξήντα (60) λέξεων.

25/100

Πριν γράψεις την περίληψη φρόντισε να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
α) ποιο είναι το θέμα του κειμένου;
β) ποια είναι η άποψη της συγγραφέα;
γ) για ποιο λόγο γράφει το κείμενο;
δ) τι είδος κείμενο είναι
 

     2.  Με  ποια  συλλογιστική  πορεία (επαγωγική,  παραγωγική) αναπτύσσεται  η πρώτη παράγραφος.  Δικαιολογείστε  την  απάντησή  σας.

10/100

     3.  Να βρείτε  τη μεταφορική έκφραση που  υπάρχει στη δεύτερη παράγραφο και να ερμηνεύσετε τη σημασία της.

10/100

     4.  Να  βρεθούν  συνώνυμες  λέξεις  που  μπορούν  να αντικαταστήσουν  τις  παρακάτω  στη  τελευταία  παράγραφο του κειμένου: άρνηση, αποτυπώνεται, μετασχηματίσθηκε, περίμεναν, φίλους.

5/100

     5. «Σχεδόν παντού οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την 11η Σεπτεμβρίου ως ευκαιρία για να περιορίσουν την ελευθερία των πολιτών τους»

Γράφετε  ένα  κείμενο –επιστολή σε εφημερίδα-  διακοσίων  (200)  περίπου λέξεων όπου  εξηγείτε:  Πώς καταλαβαίνετε την  διαπίστωση  του  κειμένου.  Πόση  σημασία  έχει  για  τους πολίτες η προάσπιση των ατομικών  ελευθεριών  που περιορίζονται.

50/100

έκθεση γ΄ λυκείου

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.