ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Σκάνδαλο στη Βοημία, απόσπασμα 2

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς (διηγήματα), μτφρ Γ. Μπαρουξής, το Ποντίκι, 2013

 

 

…κι έτρεξε στο καθιστικό, με τον Βασιλιά και μένα πίσω του. Τα έπιπλα ήταν σκορπισμένα προς κάθε κατεύθυνση, με διαλυμένα ράφια και ανοιχτά συρτάρια, λες και η κυρία τα είχε λεηλατήσει βιαστικά πριν από την αναχώρηση της. Ο Χολμς έτρεξε στο κορδόνι του κουδουνιού, τράβηξε ένα μικρό συρόμενο πορτάκι, και βάζοντας μέσα το χέρι του έβγαλε μια φωτογραφία και μια επιστολή. Η φωτογραφία έδειχνε την Αϊρίν Άντλερ με βραδινό φόρεμα, και πάνω στην επιστολή έγραφε «Προς τον κύριο Σέρλοκ Χολμς. Να παραμείνει εδώ μέχρι να ζητηθεί». Ο φίλος μου έσκισε τον φάκελο και διαβάσαμε μαζί το κείμενο. Είχε ημερομηνία τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας και έγραφε τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Σέρλοκ Χολμς, - Τα καταφέρατε πραγματικά τιολύ καλά. Με ξεγελάσατε τελείως. Δεν μου δημιουργήθηκε η παραμικρή υποψία, παρά μόνο αφού δόθηκε ο συναγερμός της φωτιάς. Μετά όμως, όταν συνειδητοποίησα ότι είχα προδοθεί, άρχισα να σκέφτομαι. Με είχαν προειδοποιήσει για σας πριν από μήνες. Μου είχαν πει ότι αν ο Βασιλιάς προσλάμβανε κάποιον, αυτός θα ήσαστε σίγουρα εσείς. Και μου είχαν δώσει τη διεύθυνση σας. Όμως, παρ’ όλα αυτά, με κάνατε να αποκαλύψω αυτό που θέλατε να μάθετε. Ακόμη και αφού άρχισα να έχω υποψίες, μου ήταν δύσκολο να βάλω κακό στον νου μου για έναν τόσο αξιαγάπητο και καλοσυνάτο γέρο κληρικό. Όμως, ξέρετε, έχω σπουδάσει ηθοποιός. Η αντρική ενδυμασία δεν είναι κάτι καινούριο για μένα. Συχνά εκμεταλλεύομαι την ελευθερία που μου δίνει. Έστειλα τον Τζον, τον αμαξά, να σας παρακολουθεί, ανέβηκα τρέχοντας τη σκάλα, και φόρεσα τα ρούχα περιπάτου, όπως αποκαλώ τα αντρικά, και κατέβηκα τη στιγμή που φεύγατε.

Σας ακολούθησα μέχρι την πόρτα σας, και έτσι βεβαιώθηκα πως όντως είχα γίνει το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του περίφημου κυρίου Σέρλοκ Χολμς. Μετά, μάλλον ασύνετα, σας ευχήθηκα καληνύχτα και ξεκίνησα για τον Τεμπλ, για να δω τον σύζυγο μου.

Αποφασίσαμε και οι δύο ότι η καλύτερη λύση για μας ήταν η φυγή, εφόσον μας καταδίωκε ένας τόσο τρομερός αντίπαλος. Έτσι θα βρείτε τη φωλιά άδεια όταν έλθετε αύριο. Όσο για τη φωτογραφία, ο πελάτης σας μπορεί να ησυχάσει. Αγαπώ και αγαπιέμαι από έναν άντρα καλύτερο από αυτόν. Ο Βασιλιάς μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανένα εμπόδιο από μια γυναίκα που αδίκησε απάνθρωπα. Κρατώ τη φωτογραφία μόνο για προσωπική μου εξασφάλιση, και για να διατηρήσω ένα όπλο που θα με προστατεύει πάντα από όποια τυχόν ενέργεια μπορεί να κάνει στο μέλλον. Άφησα μια φωτογραφία που μπορεί να θέλει να έχει.

Και παραμένω, αγαπητέ κύριε Σέρλοκ Χολμς,

Ειλικρινά δική σας,

Αϊρίν Νόρτον, το γένος Άντλερ».

 

«Τι γυναίκα - ω, τι γυναίκα!» αναφώνησε ο Βασιλιάς της Βοημίας, όταν είχαμε διαβάσει όλοι την επιστολή. «Δεν σας είπα πόσο γρήγορη και αποφασιστική είναι; Δεν θα γινόταν αξιοθαύμαστη βασίλισσα; Δεν είναι κρίμα που δεν ήταν στο επίπεδο μου;»

«Από ό,τι έχω δει από την κυρία, φαίνεται όντως να βρίσκεται σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο από τη Μεγαλειότητα σας», είπε ψυχρά ο Χολμς. «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω με μεγαλύτερη επιτυχία την αποστολή που μου αναθέσατε».

«Αντιθέτως, αγαπητέ μου κύριε», είπε ο Βασιλιάς, «δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία. Γνωρίζω ότι ο λόγος της είναι απαραβίαστος. Η φωτογραφία είναι τώρα τόσο ασφαλής όσο και αν ήταν καμένη». «Χαίρομαι που το ακούω αυτό».

«Σας είμαι βαθιά υποχρεωμένος. Παρακαλώ πείτε μου πώς μπορώ να σας ανταμείψω. Αυτό το δαχτυλίδι...»Έβγαλε ένα δακτυλίδι με σμαράγδι από το δάχτυλο του και το έδειξε βάζοντας το στην παλάμη του.

«Η Μεγαλειότητα σας έχει κάτι που θα το ήθελα πολύ περισσότερο», είπε ο Χολμς.

«Πείτε τι είναι και θα γίνει δικό σας».

«Αυτή τη φωτογραφία!»

Ο Βασιλιάς τον κοίταξε κατάπληκτος. «Τη φωτογραφία της Αϊρίν!» είπε. «Βεβαίως, αν τη θέλετε».

Σας ευχαριστώ, Μεγαλειότατε. Τότε λοιπόν δεν απομένει τίποτε άλλο. Έχω την τιμή να σας ευχηθώ καλημέρα». Υποκλίθηκε, και γυρίζοντας χωρίς να προσέξει το χέρι που είχε απλώσει ο Βασιλιάς για χειραψία, ξεκίνησε μαζί μου για το διαμέρισμα του.

Έτσι συνέβη λοιπόν και ένα μεγάλο σκάνδαλο απείλησε το βασίλειο της Βοημίας, και τα σχέδια του Σέρλοκ Χολμς ανατράπηκαν από την εξυπνάδα μιας γυναίκας. Συνήθιζε να ειρωνεύεται τις νοητικές ικανότητες των γυναικών, αλλά δεν τον έχω ακούσει να το κάνει αυτό τελευταία. Και όταν μιλά για την Αϊρίν Άντλερ ή για τη φωτογραφία της, αναφέρεται πάντα σε αυτή με τον τιμητικό τίτλο «η γυναίκα».

σελ. 39-41

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.