ΔΑΔ

 

Τι είναι Αυτισμός;

 autism

Ο αυτισμός είναι μια εφόρου ζωής αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει τους ανθρώπους να κατανοούν αυτά που βλέπουν, ακούν ή αντιλαμβάνονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Αυτό συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, στην επικοινωνία και στην συμπεριφορά.

Ο αυτισμός ορίζεται κατά DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, American Psychiatric Association, 1994) ως μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από:

  • δυσκολίες στην επικοινωνία και στην κοινωνική αλληλεπίδραση
  • περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα και στερεοτυπικά μοτίβα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

 

Είναι μια περίπλοκη νευρολογική διαταραχή η οποία επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Τα συμπτώματα του αυτισμού μπορεί να υπάρχουν σε διάφορους συνδυασμούς και μπορεί να συνοδεύουν άλλες αναπηρίες. Κάποιοι άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να έχουν φυσιολογική νοημοσύνη, ενώ οι περισσότεροι αυτιστικοί έχουν χαμηλό νοητικό δυναμικό το οποίο κυμαίνεται από ελαφρά μέχρι βαριά νοητική καθυστέρηση.

 

Μπορεί να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών στον εκφραστικό και προσληπτικό λόγο, καθώς και στην επικοινωνία. Εκτιμάται ότι το 50% σχεδόν των αυτιστικών δεν αναπτύσσουν λειτουργικό λόγο. Αυτοί που αναπτύσσουν, εμφανίζουν ασυνήθιστες ιδιότητες στον λόγο τους και έχουν περιορισμένες επικοινωνιακές λειτουργίες.

 

Όλοι οι αυτιστικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην συμπεριφορά, αλλά η έκταση και ο τύπος δυσκολίας μπορεί να ποικίλει. Κάποιοι μπορεί να είναι πάρα πολύ εσωστρεφείς, ενώ άλλοι μπορεί να είναι υπερβολικά ενεργητικοί και να προσεγγίζουν τους άλλους με περίεργους τρόπους. Αντιμετωπίζουν προβλήματα προσοχής (έλλειψη) και αντίστασης σε αλλαγές. Συχνά αντιδρούν σε αισθητηριακά ερεθίσματα με ασυνήθιστο τρόπο και μπορεί να εκδηλώνουν περίεργες συμπεριφορές όπως «φτερούγισμα» των χεριών», στριφογύρισμα ή κούνημα μπρος πίσω. Μπορεί επίσης να κάνουν ασυνήθιστη χρήση αντικειμένων, καθώς και προσκόλληση σε αντικείμενα.

 

Αν και οι αυτιστικοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, ποτέ δύο άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Επιπλέον, τα μοτίβα και η έκταση των δυσκολιών μπορεί να αλλάξουν κατά την ανάπτυξη. Τα κοινά χαρακτηριστικά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις γενικές ανάγκες σε σχέση με τον αυτισμό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζουμε αυτές τις πληροφορίες με την γνώση των συγκεκριμένων ενδιαφερόντων, ικανοτήτων και προσωπικότητας του κάθε μαθητή.

 

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

 

Ο όρος Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές είναι ένας όρος «ομπρέλα» για διαταραχές οι οποίες περιλαμβάνουν βλάβες σε δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συναισθηματικής αμοιβαιότητας και επικοινωνίας και ύπαρξη στερεοτυπικών συμπεριφορών, περιορισμένο ρεπερτόριο ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές κατά DSM-IV είναι:

 

  • Αυτισμός
  • Σύνδρομο Asperger
  • Σύνδρομο Rett
  • Αποδιοργανωτική διαταραχή της παιδικής ηλικίας
  • Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, μη προσδιοριζόμενη αλλιώς

 

Ο όρος «Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές» χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες για να δηλώσει ένα παιδί με αυτισμό και συναφείς διαταραχές. Το σημείο κλειδί που διαφοροποιεί τον αυτισμό από άλλα σύνδρομα ή καταστάσεις είναι το ουσιαστικό έλλειμμα στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Επίσης, μπορεί να ακούσετε τον όρο «διαταραχές του φάσματος του αυτισμού». Οι επιστήμονες με τον όρο αυτό εννοούν ένα ολόκληρο φάσμα το οποίο περιλαμβάνει όλες τις διαταραχές του αυτισμού από βαρύ αυτισμό μέχρι το σύνδρομο Asperger ή τον «ευρύτερο φαινότυπο» (άτομα που πιθανόν να μην έχουν ποτέ διαγνωσθεί, είναι αρκετά καλά ενταγμένα στην κοινωνία και παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες). Όποια κι αν είναι η διάγνωση, αυτισμός ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις είναι ίδιες.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

http://www.autismthessaly.gr/doc/Q_A_autism.pdf

http://repository.edulll.gr/edulll/bitstream/10795/786/25/786_04_02_autism_karadanos_francis.pdf

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>