Κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι που καλό θα ήταν να προσέχει ο χρήστης. Η πρώτη είναι να προστατευτεί από πιθανόν κακόβουλο λογισμικό, όπως τα διάφορα προγράμματα με ιούς και η δεύτερη παράμετρος είναι η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για προώθηση διαφημίσεων είτε για υποκλοπή και παραποίηση στοιχείων.

Αρχικά υπάρχουν κάποια αντικειμενικά εργαλεία που είναι απαραίτητα σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το πρώτο είναι να γίνονται συχνά updates ώστε να αντιμετωπίζονται κενά ασφαλείας του λογισμικού, το δεύτερο να υπάρχει ενημερωμένο και ενεργό antivirus, antispam και antispyware πρόγραμμα στον υπολογιστή και το τρίτο να απενεργοποιούνται πρόσθετα του φυλλομετρητή που έχουν αποδειχτεί επιρρεπή σε επιθέσεις, για παράδειγμα java, flash και κατά περίπτωση javascript.

Εκτός όμως από τα εργαλεία που χρειάζεται να έχει ο υπολογιστής πολύ σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει η κοινή λογική και η προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στην πληροφορία που διαχειρίζεται και μοιράζεται κανείς στο internet. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές σελίδες που προωθούν προϊόντα που υπόσχονται «θαύματα», κάτι δηλαδή που είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.  Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε site με παράνομο περιεχόμενο, για παράδειγμα site με ταινίες ή μουσική που υπόκεινται σε νόμους για πνευματικά δικαιώματα. Μια ακόμη πολύ επικίνδυνη κατηγορία σελίδων είναι εκείνες που διαχειρίζονται πορνογραφικό υλικό, σοφό θα ήταν να μένει κάποιος μακριά από αυτές. Κάτι άλλο που απαιτεί προσοχή είναι τα κλικ bates που σε προκαλούν να πατήσεις γιατί ήσουν ο χιλιοστός επισκέπτης σε κάποιο site και κέρδισες κάποιο φοβερό δώρο ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Τέλος κινδύνους κρύβουν και συνημμένα αρχεία που προέρχονται από άγνωστες πηγές και τα οποία βρίσκονται σε e mail, facebook, messenger, viber, skype ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω την σοβαρότητα που πρέπει να δείχνει ο χρήστης όταν δημοσιοποιεί προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς είναι γνωστό πως ό,τι ανεβάσει στο internet παραμένει εκεί ακόμη και αν θεωρήσει ότι το κατέβασε.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ? ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ