Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια. Προκαλείται από το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού και καθώς εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του διαδικτύου έχει μπει στην καθημερινότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον θεωρείται απαραίτητη, ειδικά από τα παιδιά και τους νέους που μεγαλώνουν έχοντας σαν δεδομένο το τεράστιο εύρος δυνατοτήτων που προσφέρει. Είναι πλέον γνωστό πως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση εθισμού. Αρχικά εκδηλώνεται συμπεριφορά εμμονής με στοιχεία παρορμητισμού και έντονη ανάγκη για χρήση όλο και μεγαλύτερης διάρκειας. Αν για οποιοδήποτε λόγο η δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης περιοριστεί ή, ακόμη χειρότερα, διακοπεί, τότε ενεργοποιείται το στερητικό σύνδρομο: εμφανίζονται διάφορες ψυχοσωματικές αντιδράσεις και συμπτώματα, όπως εκνευρισμός, άγχος, εμμονή, αγωνία ή φαντασιώσεις για το τι συμβαίνει στο διαδικτυακό κόσμο, καθώς και ηθελημένες ή ασυνείδητες κινήσεις δακτυλογράφησης. Ένα άτομο που έχει εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου, καταλήγει να ασχολείται με αυτό πολύ περισσότερο χρόνο απ? ό,τι συνειδητοποιεί. Λόγω αυτού, αργά ή γρήγορα προκαλούνται προβλήματα σε άλλα επίπεδα, όπως είναι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, η ατομική υγιεινή, οι συνήθειες διατροφής και ύπνου, η ψυχοκοινωνική ένταξη και οι σχέσεις με τους άλλους.

Τεράστιο είναι το ποσοστό των φανατικών παικτών διαδικτυακών παιχνιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιρροή μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να υιοθετηθούν συμπεριφορές ή ακόμη και τρόποι ντυσίματος που να ταιριάζουν με το στυλ του παιχνιδιού, κάτι που φυσικά δεν είναι πρωτόγνωρο καθώς  έχει σημειωθεί και στο παρελθόν από μουσικά γκρούπ ή κινηματογραφικές ταινίες. Παίζοντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία μιας δεύτερης ζωής, second life, κάτι που για άλλους δρα ψυχαγωγικά, για άλλους είναι ένα μέσο μετάβασης σε μια εικονική πραγματικότητα που τους ικανοποιεί περισσότερο από την πραγματική τους ζωή και καταλήγει τελικά να τους εθίσει ενώ τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που κερδίζουν χρήματα από αυτό.

Το διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος ωκεανός γνώσης και πληροφορίας, η ύπαρξή του είναι ανεκτίμητη για τον σύγχρονο άνθρωπο σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, είναι ένα εργαλείο που ανάλογα με την χρήση του μπορεί να γίνει εφόδιο για την πρόοδο και την ευημερία ή να «τραυματίσει» και να καταστρέψει τον χρήστη.

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ