Γαλλική Βασιλόπιτα

Κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό του παραδοσιακού αυτού επιδορπίου: πίτα στρογγυλή, επίπεδη με χρυσίζων χρώμα, με ζύμη από σφολιάτα και γεμιστή με κρέμα από αλεσμένα αμύγδαλα, που μέσα της κρύβει ένα ‘φλουρί’.

Προσφέρεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, στην γιορτή των Θεοφανίων ή αλλιώς στην Γαλλία την ‘Γιορτή των Βασιλιάδων’, παραπέμποντας στους Βασιλιάδες Μάγους. Η παράδοση θέλει εκείνος που βρίσκει το φλουρί να επιλέγει τον «Βασιλιά» ή την «Βασίλισσά» του.
Στη Γαλλία, οι υπέροχες αυτές βασιλόπιτες κάνουν την εμφάνισή τους στα αρτοπωλεία όλο και νωρίτερα. Πωλούνται σε όλα αρτοπωλεία, μερικές φορές ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, με κρέμα σοκολάτας, με ή χωρίς κρέμα αμυγδάλου.

 

Γαλλική Βασιλόπιτα - με κρέμα πορτοκάλι μαρμελάδα

Υλικά


  • 400γρ. έτοιμη σφολιάτα
  • 3-4κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι  (την έκανα και με μαρμελάδα μήλου)
  • 100γρ. βούτυρο
  • 100γρ.ζάχαρηάχνη
  • 1αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 2κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χωρίζουμε το φύλλο σφολιάτας στη μέση, ανοίγουμε τα δύο πλέον φύλλα και κόβουμε το καθένα ένα στρογγυλό κομμάτι περίπου 25 εκατοστών. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε ένα ταψί και απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα πορτοκάλι, αφήνοντας 2 εκατοστά από τις άκρες.

Σε μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, ρίχνουμε στο μείγμα τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από τη μαρμελάδα.

Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης, χρησιμοποιώντας πινέλο, και σκεπάζουμε με το δεύτερο στρογγυλό κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τις άκρες για να ενωθούν καλά. Χαράζουμε τη βασιλόπιτα στην κορυφή με γραμμές που να θυμίζουν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

 

Γαλλική Βασιλόπιτα - με κρέμα ζαχαροπλαστικής

Ο Jean-Marie Hoffmann, αρχιμάγειρας της πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, μας δίνει την δικιά του συνταγή για την γαλλική βασιλόπιτα.

Για 8 άτομα.
Χρόνος προετοιμασίας : 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 45 λεπτά

Υλικά :

  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ ζάχαρη άχνης + 50 γρ για το πασπάλισμα
  • 100 γρ αμύγδαλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊζένα (κορν φλάουρ)
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1 σταγόνα εσάνς πικραμύγδαλου
  • 125 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής (βλ παρακάτω την συνταγή της)
  • 2 φύλλα ζύμης σφολιάτα
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

Κρέμα ζαχαροπλαστικής :

  • 125 ml γάλα
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ αλεύρι
  • 1 κρόκο αυγού
  • ½ σκελίδα βανίλια

Εκτέλεση

Πρώτο μέρος : η κρέμα ζαχαροπλαστικής

Ετοιμάστε από πριν την κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφήστε την να κρυώσει.

Βράστε το γάλα με την βανίλια.

Σε άλλη λεκάνη ανακατέψτε καλά με το σύρμα τον κρόκο αυγού και τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι στο άσπρο μείγμα.

Ανακατέψτε καλά και βάλτε το παραπάνω μείγμα μαζί με το γάλα και την βανίλια σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 λεπτό (να βράσει ελαφρώς). Μετά, τοποθετείστε το μείγμα σε λεκάνη και σκεπάστε την με πλαστική μεμβράνη*, για να αποφύγετε τη δημιουργία κρούστας.
Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο.

Δεύτερο μέρος : η κρέμα αμυγδάλου

Μαλακώστε το βούτυρο με σπάτουλα**. Ανακατέψτε τα υλικά με το σύρμα ή στο μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα με τη ακόλουθη σειρά : τη ζάχαρη, τη σκόνη αμυγδάλου, τη μαϊζένα, τα αυγά, την εσάνς πικραμύγδαλου (μια σταγόνα αρκεί!) και μόνο 125 γρ από την κρέμα ζαχαροπλαστικής που έχετε ήδη ετοιμάσει.
Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Τρίτο μέρος : ετοιμασία της πίτας

Παίρνουμε δύο στρογγυλά φύλλα σφολιάτας. Καλό θα ήταν τα δύο φύλλα να έχουν περίπου 2 εκατοστά διαφορά μεταξύ τους (28 εκ για το κάτω φύλλο και 30 εκατοστά για το πάνω φύλλο).    

      Στο μικρότερο φύλλο (28 εκ) απλώστε την κρέμα αμυγδάλου περιστροφικά με την βοήθεια κορνέ ζαχαροπλαστικής (εάν δεν έχετε κορνέ μπορείτε να την απλώσετε με το κουτάλι), κυρίως στην μέση του φύλλου και αφήνοντας κενό στις άκρες.

Βάζετε το φλουρί.

Αλείψτε προσεκτικά με τον κρόκο αυγού, τον οποίο έχετε διαλύσει με λίγο νερό, το μέρος του φύλλου που δεν έχετε βάλει κρέμα (για να κολλήσετε το άλλο φύλλο από πάνω).

Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο των 30 εκ. Κλείστε καλά την πίτα, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα ή με το μαχαίρι κάνοντας ελαφρές χαρακιές.


  Αφήστε την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αλείψτε με τον κρόκο αυγού, τον οποίο έχετε διαλύσει με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό, το πάνω μέρος της πίτας. Κάντε μια μικρή τρυπούλα με το μαχαίρι στο κέντρο της πίτας για να φεύγει ο ατμός.

Διακοσμήστε την πίτα χαράζοντάς την ελαφρά με το μαχαίρι, φτιάχνοντας μια ροζέτα ή ρόμβους. 


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 210° C. Βάζετε την πίτα, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180° και την ψήνεται για περίπου 45 λεπτά.

5 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε την πίτα και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και την ξαναβάζετε στον φούρνο για μερικά λεπτά ακόμα (για να της δώσετε γυαλιστερή όψη).

Την αφήνετε να κρυώσει λίγο. Σερβίρεται χλιαρή.

Τα μυστικά του σεφ :

* σκεπάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με πλαστική μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
 ** Μην χτυπήσετε πολύ το βούτυρο και αφρατέψει γιατί ενδέχεται να φουσκώσει πολύ η πίτα.
 μπορείτε να ετοιμάσετε την πίτα από πριν και να την καταψύξετε (πριν το ψήσιμο).

Δε βρίσκετε σκόνη αμυγδάλου ;

Παίρνετε ολόκληρα αμύγδαλα. Τα βράζετε για 2 λεπτά και τα ξεφλουδίζετε. Τα βάζετε σε τηγάνι και τα ψήνετε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια τα περνάτε στο μίξερ, αλλά όχι πολύ (γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να γίνουν ζύμη!) Ξαναβάζετε για λίγο την σκόνη στο τηγάνι και στη φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.

               

Joomla templates by a4joomla