ΣΕΛΙΔΑ 1 ΣΕΛΙΔΑ  2  
   

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΣΤΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ www.aristoteleio.gr/europanixi.htm

ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Η Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ), στην οποία τα Έθνη στήριζαν τις ελπίδες τους για διαρκή ειρήνη, έχασε κάθε ουσιαστικό κύρος με την αποχώρηση των ΗΠΑ, που επέλεξαν πολιτική απομονωτικών τάσεων, της Γερμανίας το 1939, της Ιταλίας το 1935, αλλά και του συναγωνισμού επιδείξεως "αρχών ειρηνοφιλίας" από τα λοιπά Δημοκρατικά κράτη της Δύσεως και κυρίως την Αγγλία και Γαλλία, που δεν μπόρεσαν έγκαιρα να προβλέψουν τον επερχόμενο κίνδυνο.

 

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν που εκφωνήθηκε από το ραδιόφωνο και δημοσιεύθηκε σε έκτακτες εκδόσεις των εφημερίδων της εποχής έδινε με λιτή αξιοπρέπεια τον τόνο της όλης υπόθεσης:
"Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από τις 5.30 σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους".

 

"ομπρός, κ' η Ελλάδα σηκώθηκε
και διασκορπάει τα σκότη!
Ανάστα, η Ανθρωπότης,
κι ακολούθα την...Ομπρός!"

Α. Σικελιανός

 

"Πίνδος" Οι δύο ελληνικές συλλαβές που περικλείουν το ωραιότερο νόημα: Την ακαταμάχητη πίστη στην ελευθερία.
(Έκθεση πολέμου Ελλάδος και θυσιών 1940-1941)

 Αυτό το λόγο θα σας πω
δεν έχω άλλο κανένα
μεθύστε με το αθάνατο
κρασί του εικοσιένα.

Κ. Παλαμάς

 

Η πρόθυμος και αβίαστος συμμετοχή του αμάχου πληθυσμού της Πίνδου -γερόντων, γυναικών, κοριτσιών και παιδιών- εις την υπερτάτην προσπάθειαν εφοδιασμού των μαχομένων είναι μία από τάς ωραιοτέρας εκδηλώσεις της εθνικής ανατάσεως κατά τάς δραματικάς αυτάς ημέρας.

Θ. Παπακωνσταντίνου
"Η μάχη της Ελλάδος"

 

Κείνοι που πράξαν το κακό
τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Μα κείνος που τ' αντίκρυσε
στους δρόμους τ' ουρανού
Ανεβαίνει τώρα μόνος
και ολόλαμπρος.

Οδυσσέας Ελύτης
Απόσπασμα ποιήματος

 

Με μιας σκορπάει ο ουρανός ζαφείρια και τοπάζια.
Γελά η ματιά, αστραποβολούν στα στήθια τα τσαπράζια.
Κι η Κορυτσά η ελληνική φοράει με μιας γαλάζια.

Στ. Σπεράντζας

 

Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες επολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες επολέμησαν σαν Έλληνες.

Εφημ. "Manchester Guardian", 19-4-41

 

Η αύρα των γύρω του ναού ορέων ας συγκεντρώνει πάντοτε εις μίαν ατελείωτον παρέλασιν ολόκληρον την θεωρίαν των απανταχού ηρώων Άγγλων, Αμερικανών, Πολωνών, Ρώσων, ελευθέρων Γάλλων, Ολλανδών, Βέλγων, Νορβηγών και εις την κεφαλήν της παρατάξεως ας τεθή ένας Έλλην πολεμιστής, το γνησιότερον τέκνον της ελευθερίας, του οποίου η κραυγή "ΑΕΡΑ" θ' αντηχή πάντοτε υπεράνω των θαλασσών και των ορέων.

Άνεμος Ελευθερίας.
Κόμπτον Μάκενζυ.

 

"Οι Γερμανοί μιλάν με απορία για την ελληνική άμυνα, που την χαρακτηρίζουν ως μεγαλειώδη. Πριν δουν από κοντά τα φρούρια, φαντάζονται πως είναι ανώτερα από τα γαλλικά της Μαζινό. Μόλις όμως τα επισκέπτονται σαστίζουν. Πόσο λίγο προσωπικό τα υπηρετούσε! Με τι ελάχιστα κανόνια και πυρομαχικά, έδωσαν εντύπωση μεγίστης ισχύος και αφθονίας μέσων! Η πενιχρότητα των όπλων που διέθεταν οι Έλληνες κάνει τον εχθρό να καταλάβει το ρόλο που έπαιξε η παλικαριά σ' αυτόν τον αγώνα. Ο στρατηγός Μπαίμε, ο ίδιος που διεύθυνε τον κατά μέτωπο αγώνα, δεν πιστεύει στα μάτια του όταν βλέπει το Περιθώρι με 120 μόνο φαντάρους φρουρά να έχει πιάσει 300 Γερμανούς αιχμαλώτους.

(Απόσπασμα από το βιβλίο
του Χρ.Ζαλοκώστα "Ρούπελ