Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΛΥΣΣΑΡΕΩΤΙΚΕΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ»
ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Μέ τόν ἐρχομό τοῦ Καλοκαιριοῦ, οἱ Λυσσαρεώτισσες νοικοκυρές, πλάθουν χυλοπίτες τίς ὁποῖες ἀποθηκεύουν γιά  παραδοσιακά Γορτυνιακά έδέσματα.

Συνήθως χρησιμοποιοῦν γιδίσιο γάλα. Ὅμως πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιοῦν καί πρόβειο. Ἀπαραίτητα εἶναι τά φρέσκα αὐγά ἀπ' το κοτέτσι που διατηρούν. Τότε πού οἱ Λυσσαρεῶτες καλλιεργοῦσαν σιτάρι ἔβαζαν ἀπ' τό ἀλεῦρι δικῆς τους παραγωγῆς. (συνήθως τό ἄλεθαν στίς μυλόπετρες στήν αὐλή τοῦ Λυσσαρεώτικου σπιτιοῦ, ἤ στόν μύλο τοῦ χωριοῦ). Σήμερα τό ἀγοράζουν.
Προσέχουν ὥστε τό γάλα νά εἶναι ἴσο στήν ποσότητα μέ τά αὐγά. Ἡ "δόση" αύτή δέν ἄλλαξε μέχρι σήμερα. Γι' αὐτό ἄλλωστε, ἡ ποιότητα τῆς Λυσσαρεώτικης χυλοπίτας παραμένει ὑψηλή.

Κάθε νοικοκυρά, ὅταν συγκεντρώσει τά ὑλικά, καλεῖ τίς γειτόνισσες, πού πρόθυμα ἔρχοντ αι νά βοηθήσουν στό πλάσιμο. Ἀφοῦ κοσκινίσουν τό ἀλεῦρι στήν κρισάρα, τό ρίχνουν στό σκαφίδι.  Προσθέτουν σιγά - σιγά τό γάλα μαζί μέ τά αὐγά ζυμώνοντας συγχρόνως τό μίγμα. Ὅταν τελειώσει τό ζύμωμα, κόβουν μικρά κομμάτια ζύμης καί τά πλάθουν σέ σχῆμα σφαίρας. Τά τοποθετοῦν στόν σοφρά (μικρό τραπεζάκι) καί "ἁνοίγουν φύλλο" μέ τόν πλάστη. Ἀφήνουν λίγο νά στεγνώσει και τό κόβουν σέ ἴσες λωρίδες (μακρυές χυλοπίτες). Ἕνα μέρος τῆς ζύμης τό κόβουν μέ μαχαίρι σε μικρά τετράγωνα κομματάκια(κοντές χυλοπίτες). Τίς ἁπλώνουν σέ εὐάερο χώρο. Ἀφήνουν ἀρκετές ἡμέρες ώστε νά ξεραθούν - νά φύγει καί ἡ παραμικρή υγρασία.

Οι Λυσσαρεώτικες χυλοπίτες είναι
έτοιμες. Τις αποθηκεύουν σε πάνινα σακούλια.



ΓΕΥΜΑΤΑ  ΜΕ  ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ


ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμάρια μακριές χυλοπίτες
  λίγο αλάτι
  Μυτζήθρα από γιδίσιο γάλα
  Ελαιόλαδο Λυσσαρεώτικο για το τσιγάρισμα
   Λο


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
Όταν το νερό πάρει την πρώτη βράση ρίχνουμε τις μακριές χυλοπίτες ολόκληρες. Δεν τις τεμμαχίζουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι και τις αφήνουμε να βράσουν.
Τις σουρώνουμε και τις σερβίρουμε στα πιάτα. 
Ρίχνουμε μπόλικη τριμμένη μυτζήθρα.
Στο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο - λίγο το "καμένο" λάδι και περιχύνουμε με αυτό τις χυλοπίτες.

Προσοχή !  Το ελαιόλαδο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες - όμως άλλα λάδια δεν αντέχουν.
Ακόμη όμως και το ελαιόλαδο που θα περισσέψει δεν πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.