Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΔΙΠΛΕΣ» ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΕΣ


ΥΛΙΚΑ

 4  φρέσκα αυγά
   1  φλιτζάνι του καφέ, ρακί
   2  κουταλιές ελαιόλαδο
   2 κουταλιές σούπα ζάχαρη
   1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  1/2 ποτηράκι αλισίβα
   2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια
   Κανέλλα
 Αλεύρι  (όσο πάρει)
  Για το σιρόπι
  Μέλι,  Ζάχαρη, 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κτυπάμε τα αυγά μαζί με την ρακή, τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι την αλισίβα και την ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά για πέντε λεπτά περίπου (να γίνει η ζύμη αρκετά σφικτή). Αφήνουμε να 'ξεκουραστεί' η ζύμη για 3/4 της ώρας.

Ετοιμάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με ελαιόλαδο Λυσσαρέας. Ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι. πιέζοντας με δύο πιρούνια για να διπλώσουν. Μόλις ροδίσουν κι απ' τις δυο πλευρές, τις απλώνουμε σε πιατέλα, πάνω σε απορροφητικό χαρτί (κουζίνας).

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με νερό, μέλι και ζάχαρη. Όταν 'δέσει' περιχύνουμε τις δίπλες και τις πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι και την κανέλα.


ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΜΕ ΛΑΔΙ


ΥΛΙΚΑ

 2  ποτήρια νερό
 ελαιόλαδο Λυσσαρέας
μισό κιλό καβουρντισμένα αμύγδαλα από τις μυγδαλιές της Λυσσαρέας
   1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (οι Λυσσαρεώτισσες συνήθως μετρούν δυο πλατελάκια του γλυκού)
   1 ποτήρι αλισίβα από το τζάκι ή από τον φούρνο
  3 βανίλιες
   1 ποτηράκι ούζο ή κονιάκ
   Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κτυπάμε το ελαιόλαδο μέχρι να πήξει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθεί η ζάχαρη με το λάδι.

Ρίχνουμε την  αλισίβα, το κονιάκ και το αλεύρι και ζυμώνουμε συνεχώς μέχρι το μίγμα (η ζύμη) να σφίξει.
Στη ζύμη προσθέτουμε και τα καβουρντισμέτα αμύγδαλα (ολόκληρα ή κομμένα σε χοντρά κομμάτια).

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και στο μέγεθος που μας αρέσει. Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή σε αλουμινένιο ταψί ελαφρώς λαδωμένο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο  στους 180 - 200 βαθμούς και ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 20 λεπτά.
Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με ούζο και τους βουτάμε στο δοχείο με τη ζάχαρη άχνη - όσο είναι ζεστοί για να "πιάσει" η ζάχαρη.

Κάθε φορά που μας επισκέπτονται τα παιδιά της γειτονιάς να ψάλουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, είναι ωραίο να τους προσφέρουμε από έναν παραδοσιακό κουραμπιέ. 



 ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ


ΥΛΙΚΑ

 27 - 8 φλιτζάνια αραποσιτάλευρο από την Γορτυνία
 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο Λυσσαρέας
1 φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη ψιλή
   2 φλιτζάνια τσαγιού μαύρη σταφίδα
   1 χυμός δύο στυμμένων πορτοκαλιών
ξύσματα από τον φλοιό των πορτοκαλιών
   5 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν Πάουντερ ή σόδα
   Νερό
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αραποσιτάλευρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τις σταφίδες, τον χυμό των δύο πορτοκαλιών και τα ξύσματα από το φλοιό των πορτοκαλιών.

Ανακατεύουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό "όσο να δέχεται το χέρι" (περίπου 35 βαθμούς).Όταν η μάζα  γίνει χυλός (κουρκούτι)  προσθέτουμε το μπέϊκιν Πάουντερ (ή την σόδα).

Ετοιμάζουμε αλείφοντας με λάδι ένα πλατύ και χαμηλό ταψί (λίγα σπίτια διαθέτουν εκείνα τα τεράστια - ρηχά ταψιά). Δεν πρέπει να αφήσουμε την μπομπότα να φουσκώσει πάνω από δύο δάκτυλα. Ρίχνουμε το μίγμα που πλάσαμε και το στρώνουμε .

Προθερμαίνουμε μέτρια τον φούρνο και ψήνουμε μέχρι η μπομπότα να πάρει το ωραίο εκείνο καστανό χρώμα.
 



 ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ


ΥΛΙΚΑ

 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 



ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


ΥΛΙΚΑ

 

ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ