Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΓΑΛΟΠΙΤΑ»


ΥΛΙΚΑ

 φλιτζάνια τσαγιού
        γιδίσιο γάλα  από
        Λυσσαρεώτικη στάνη
   5  φρέσκα αυγά
   2  φλιτζ τσαγιού  ζάχαρη
   1  φλιτζάνι  βούτυρο
   Ξύσμα ενός λεμονιού
   Αλεύρι

 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τοποθετούμε το γάλα σε κατσαρόλα στην φωτιά. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο, την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει το μίγμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα απ την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Σπάζουμε 5 αυγά. Τα κτυπάμε . Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα.

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε προσέχουμε να έχει διάμετρο περίπου 35 εκ. ώστε η πίτα να μην φουσκώσει πολύ.
Αλείφουμε το ταψί με λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε περίπου 45 - 50' λεπτά (μέχρι η γαλόπιτα να ροδίσει).