Διδασκαλία της ενότητας με έμφαση στα ακόλουθα σημεία:
α) Οι ανθρώπινες απώλειες και οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών (απλή αναφορά), σ. 135
β) Οι υλικές καταστροφές (απλή αναφορά), σ. 135
γ) Η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου σ. 135
δ) Η ηθική καταρράκωση, σσ. 135 – 136
ε) Η εξασθένηση του διεθνούς ρόλου της Ευρώπης (απλή αναφορά), σ. 136
στ) Ο.Η.Ε, σ. 136
Λέξεις-κλειδιά: γενοκτονία, Ο.Η.Ε.
Υποστηρικτικό υλικό:
-«Τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι κρατούμενοι», Φωτόδενδρο: εδώ
-«Οι απώλειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», Φωτόδενδρο: εδώ
-«Πίνακας δολοφονηθέντων Εβραίων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ», Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: εδώ
Προτεινόμενες δραστηριότητες:
-Συζήτηση για τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις νεαρές ηλικίες.
-Συζήτηση για το τραυματικό γεγονός του ολοκαυτώματος. (ποικίλο χρήσιμο ψηφιακό υλικό στις Ψηφιακές Εκθέσεις του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος: εδώ
1 ώρα
I. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Ειδικοί διδακτικοί στόχοι
Οι μαθήτριες και οι μαθητές επιδιώκεται:
Να πληροφορηθούν το μέγεθος των απωλειών, σε ανθρώπους και υλικά, που υπέστη η ανθρωπότητα, ιδίως η Ευρώπη, εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου πολέμου.
Να γνωρίσουν τις επιπτώσεις του Β' Παγκόσμιου πολέμου στο ηθικό επίπεδο.
Να κατανοήσουν ότι ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος άλλαξε τους διεθνείς συσχετισμούς, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης.
Να μάθουν για την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του.
Κύριες διδακτικές επισημάνσεις
Σχολιασμός γραπτών πηγών
1. Ο Γιουγκοσλάβος συγγραφέας Ίβο Άντριτς (1892-1975), βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1961, περιγράφει με μεγάλη γλαφυρότητα μια εικόνα που ήταν συχνή, όπως λέει, στη μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία: νεαρές γυναίκες που εξαιτίας των τραυματικών βιωμάτων του πολέμου είχαν πλέον γκρίζα ή ακόμη και κάτασπρα μαλλιά.
2. Καλό θα ήταν οι μαθητές να μελετήσουν προσεκτικά την πηγή 2 και στη συνέχεια να συζητήσουν μεταξύ τους για την αναγκαιότητα και τη σημασία ύπαρξης στις μέρες μας μιας διεθνούς οργάνωσης όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Σχολιασμός εικονιστικού υλικού
2. Η ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε μετά τη ρίψη ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ. Την ίδια τύχη είχε λίγο αργότερα και μια άλλη ιαπωνική πόλη, το Ναγκασάκι.
II. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
1. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και οι ΗΠΑ
[...] Οι πόλεμοι ήταν λίαν επωφελείς για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπληκτικοί ήταν οι ρυθμοί οικονομικής αύξησης που πέτυχαν και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, ιδιαίτερα δε στο δεύτερο, όταν η οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό περίπου 10%, τον ταχύτερο ρυθμό που είχε ποτέ πετύχει ή πέτυχε εφεξής η χώρα. Και στους δύο πολέμους, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι γεωγραφικά ήταν μακριά από τα θέατρα του πολέμου, όντας ταυτόχρονα και το κυριότερο οπλοστάσιο των συμμάχων τους, καθώς και από το γεγονός ότι η οικονομία τους είχε την ικανότητα να οργανώσει την επέκταση της παραγωγής πιο αποτελεσματικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Πιθανότατα, η πιο διαρκής οικονομική επίπτωση και των δύο παγκοσμίων πολέμων ήταν ότι έδωσε στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών μια παγκόσμια πρωτοκαθεδρία καθ' όλη τη διάρκεια του Σύντομου Εικοστού Αιώνα, η οποία άρχισε βραδέως να εξασθενίζει μόνο προς τα τέλη του αιώνα. Το 1914 ήταν ήδη η μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία, όχι όμως ακόμα η κυρίαρχη.
Οι πόλεμοι που την ενίσχυσαν ενώ εξασθένισαν σχετικά ή απόλυτα τους ανταγωνιστές της, μετέβαλαν την οικονομική τους κατάσταση.
E.J. Hobsbawm, Η
εποχή των άκρων. Ο σύντομος εικοστός αιώνας, 1914-1991,
Θεμέλιο, Αθήνα 1995, σ. 71-72.
2. Μια ερμηνεία του Β' Παγκόσμιου πολέμου
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στην πραγματικότητα πολλοί πόλεμοι μέσα σ' έναν. Πρώτα και κύρια ήταν μια στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα σε ένοπλες δυνάμεις [...]. Ήταν όμως κι ένας πόλεμος μεταξύ φυλών, θρησκειών και εθνοτικών ομάδων - ένα αιματηρό ξαναάνοιγμα λογαριασμών από ακραίους εθνικιστές, οι οποίοι ήθελαν να αναθεωρήσουν με βία το διακανονισμό των Βερσαλλιών. Τρίτον, σε πολλές περιοχές [...] ήταν ένας ταξικός πόλεμος με την ευρύτατη έννοια, είτε των ακτημόνων braccianti ενάντια στους φιλοφασίστες γαιοκτήμονες στη βόρεια Ιταλία, είτε των φτωχών αγροτών των ημιορεινών περιοχών ενάντια στους κατοίκους των πόλεων. Τέλος, με τα αντιστασιακά κινήματα να ανθούν το 1943-44, προκαλώντας τα σκληρά αντίποινα από σώματα δωσίλογων, ο πόλεμος έγινε ένας εμφύλιος πόλεμος φοβερής αγριότητας [...].
M. Mazower,
Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας,
μτφρ. Κ. Κουρεμένος, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2001, σ. 210.
Σχολιασμός
Ο σύγχρονος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ υποστηρίζει τη θέση ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στην πραγματικότητα πολλοί πόλεμοι μέσα σ' έναν». Η προσέγγιση αυτή, διαδεδομένη μεταξύ των Ευρωπαίων ιστορικών τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα γόνιμη, γιατί βοηθά να έρθουν στην πρώτη γραμμή της ιστορικής έρευνας και κατ' επέκταση της συζήτησης μεταξύ των ιστορικών αλλά και μεταξύ των πολιτών πτυχές του Β' Παγκόσμιου πολέμου, όπως η ταξική του διάσταση, οι οποίες παρέμεναν για πολλά χρόνια υποφωτισμένες.
Οι επιπτώσεις του Β‘ Παγκόσμιου πολέμου έγιναν πιο αισθητές στην Ευρώπη.
Μετά τον πόλεμο (Εκπαίδευση Μουσουλμανόπαιδων, Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, προτεινόμενες σελίδες 200-214)
Ο μεταπολεμικός κόσμος (Ιστορία Γ΄ Λυκείου)
Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν θεαματικά περισσότερες από κάθε άλλο πόλεμο. Από τα περίπου 50.000.000 νεκρών και αγνοουμένων, τα 35.000.000 ήταν Ευρωπαίοι· τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ όσους χάθηκαν στον Α‘ Παγκόσμιο πόλεμο! Τεράστιος ήταν ο αριθμός των αμάχων θυμάτων. Μόνο η Σοβιετική Ένωση έχασε πάνω 20.000.000 ανθρώπους (το 10% του πληθυσμού της!), από τους οποίους σχεδόν το 60% ήταν άμαχοι. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε συνολικά περίπου 500.000 ανθρώπους (ενόπλους και αμάχους).
1. Τα αποτελέσματα του Β‘ Παγκόσμιου πολέμου σε μια εικόνα:
Νέες γυναίκες με γκρίζα ή κάτασπρα μαλλιά
(Σεράγεβο, Γιουγκοσλαβία, 1946). Εδώ, όπως και στο Βελιγράδι, βλέπω στους δρόμους πολλές νέες γυναίκες με γκρίζα ή κάτασπρα μαλλιά. Τα πρόσωπά τους βασανισμένα αλλά ακόμα νεανικά, ενώ το σχήμα του σώματός τους προδίδει σαφέστατα τη νεανικότητά τους. Μου φαίνεται ότι καταλαβαίνω ποιες επιπτώσεις είχε ο τελευταίος πόλεμος σε αυτές τις ασθενικές και εύθραυστες υπάρξεις [...]. Είναι κρίμα. Τίποτε δεν θα μπορούσε να μιλήσει πιο καθαρά στις μελλοντικές γενιές από αυτά τα νεανικά γκρίζα μαλλιά, από τα οποία έκλεψαν την αμεριμνησία της νιότης. Ας έχουν τουλάχιστον σαν μνημείο τη σύντομη αυτή σημείωση.
Ivo Andric, Conversation with Goya: Bridges, Signs, Λονδίνο 1990, σ. 50.
Πηγή: E. Hobsbawn, Η εποχή των άκρων, μτφρ. Β. Καπετανγιάννης, Θεμέλιο, Αθήνα 1995, σ. 37.
1. Μικρό κορίτσι ακρωτηριασμένο από βόμβα στη Νάπολη της Ιταλίας στα τέλη του πολέμου.
Επίσης, ο πόλεμος προκάλεσε μετακινήσεις περίπου 30.000.000 ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φοβούμενοι την έλευση ξένων στρατευμάτων. Οι περισσότεροι, όμως, εξαναγκάστηκαν από τους εμπόλεμους να μετακινηθούν για διάφορους λόγους. Στα 1945 αυτοί οι πληθυσμοί συγκροτούσαν ένα τεράστιο, διάσπαρτο ανθρώπινο πλήθος χωρίς κανένα μέσο διαβίωσης.
Οι απώλειες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ)
Η Ευρώπη ήταν ένας σωρός από ερείπια. Στη Σοβιετική Ένωση είχαν καταστραφεί 6.000.000 σπίτια, στην Πολωνία το 80% της βιομηχανίας, στη Γαλλία είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές σχεδόν όλα τα λιμάνια και μεγάλο μέρος του συγκοινωνιακού και σιδηροδρομικού δικτύου, στην Ελλάδα είχαν καεί περίπου 160.000 κτίρια και είχαν πυρποληθεί 1.700 χωριά. Πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), η Δρέσδη, η Χιροσίμα, το Ναγκασάκι και εκατοντάδες άλλες είχαν ισοπεδωθεί. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης έφτανε στα τέλη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου μόλις το 50% της προπολεμικής. Η Ελλάδα είχε χάσει σχεδόν το 75% της εμπορικής της ναυτιλίας. Τα περισσότερα κράτη είχαν δανειστεί για να προετοιμαστούν για τον πόλεμο και τώρα υποχρεώνονταν να το ξανακάνουν για να αρχίσουν την ανοικοδόμηση. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προερχόταν από τις ΗΠΑ.
Το βιοτικό επίπεδο είχε καταρρεύσει, αν και με σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Η Βρετανία, αν και δέχτηκε σκληρές επιθέσεις από τους ναζί, κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και του εμπορικού της στόλου, ενώ ο ενεργός πληθυσμός της αυξήθηκε χάρη στη μαζική είσοδο γυναικών στην αγορά εργασίας. Η χειρότερη κατάσταση επικράτησε στη Γερμανία και στην Αυστρία, που μαστίζονταν από την πείνα, τη μαύρη αγορά και τον κίνδυνο επιδημιών.
Ο ηθικός απολογισμός της σύγκρουσης ήταν, επίσης, τραγικός. Οι εμπόλεμοι βομβάρδισαν μαζικά όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους αλλά και μεγάλες πόλεις, με σκοπό να καταρρακώσουν το ηθικό των αμάχων και να εξαναγκάσουν τον εχθρό να συνθηκολογήσει. Ο πόλεμος συνοδεύτηκε από ανήκουστες θηριωδίες, μαζικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες, που έγιναν από όλες τις πλευρές. Αναμφίβολα, όμως, τα πρωτεία της φρίκης πρέπει να αποδοθούν στη ναζιστική Γερμανία: τα στρατόπεδα εξόντωσης, οι θάλαμοι αερίων, τα φρικιαστικά πειράματα των ναζί «γιατρών του θανάτου» σε αιχμαλώτους, τα βασανιστήρια και οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα και η γενοκτονία των Εβραίων θα αποτελούν για πάντα σύμβολα του απόλυτου εγκλήματος σε βάρος του ανθρώπου.
135
2. Η ιαπωνική πόλη Χιροσίμα μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας. 2. Οι σκοποί των Ηνωμένων Εθνών Οι σκοποί των Ηνωμένων Εθνών είναι:
|
Η εξασθένηση του διεθνούς ρόλου της Ευρώπης Η αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της Ευρώπης, που είχε ξεκινήσει με τον Α‘ Παγκόσμιο πόλεμο, επισφραγίστηκε μετά τον Β‘ Παγκόσμιο πόλεμο. Η κατεστραμμένη Ευρώπη του 1945 ήταν, πλέον, αντικείμενο ανταγωνισμού των δύο νέων υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, φούντωνε το κίνημα ανεξαρτητοποίησης των αποικιών.
Η ίδρυση του ΟΗΕ το 1945 (Η Καθημερινή)
Τα Ηνωμένα Έθνη, Μια εισαγωγή για μαθητές (Περιφερειακό Κέντρο Ενημέρωσης ΟΗΕ)
Η ιστορία των Ηνωμένων Εθνών (Περιφερειακό Κέντρο Ενημέρωσης ΟΗΕ)
Η θηριωδία του πολέμου επανέφερε την ιδέα δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού που θα ρύθμιζε τις διαφορές μεταξύ των κρατών αποτρέποντας νέες συγκρούσεις. Το 1945, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τη συμμετοχή πενήντα κρατών. Η έδρα του αποφασίστηκε να είναι στη Νέα Yόρκη, σύμπτωμα και αυτό της ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ.
Το κυριότερο όργανο αποφάσεων του ΟΗΕ είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αποτελείται από μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο [ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση (σήμερα Ρωσία), Μ. Βρετανία, Γαλλία και Κίνα] και από μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Άλλα σημαντικά όργανα του ΟΗΕ είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη, και η Γενική Γραμματεία.
Σκοποί του ΟΗΕ αποφασίστηκε να είναι:
η διαφύλαξη της ειρήνης,
η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων,
η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς,
η φροντίδα για τους πρόσφυγες,
η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ΟΗΕ, ωστόσο, έγινε από νωρίς πεδίο ανταγωνισμού των ισχυρών, κυρίως των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις (1947: ιταλο-γιουγκοσλαβική διένεξη για την Τεργέστη) πέτυχε τους στόχους του. Δεν ήταν λίγες, όμως, οι φορές που αποδείχθηκε αδύναμος να επιβάλει το διεθνές δίκαιο (1974: τουρκική εισβολή στην Κύπρο). Τέλος, σημαντικό υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το έργο του ΟΗΕ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
136
1. Αφού μελετήσετε την πηγή 2 και λάβετε υπόψη σας όλα όσα γνωρίζετε για τα Ηνωμένα Έθνη, να κάνετε άσκηση (σε σχήμα) άστρου θέτοντας στο κέντρο τον όρο «Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών».
2. Διαθεματική δραστηριότητα: Να διαβάσετε το βιβλίο του Πρίμο Λέβι Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος, να δείτε την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι Η ζωή είναι ωραία, να συγκεντρώσετε όποια άλλα στοιχεία κρίνετε εσείς ενδιαφέροντα για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη συνέχεια να παρουσιάσετε το θέμα αυτό στην τάξη σας.
Ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο θυμόμαστε ότι…
Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ)
ο Β‘ Παγκόσμιος πόλεμος άρχισε το 1939 στην Ευρώπη, εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του πλανήτη και έληξε, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με ήττα του Άξονα (Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία)
η Ελλάδα δέχτηκε αρχικά επίθεση από την Ιταλία, που αναχαιτίστηκε αποτελεσματικά, αλλά στη συνέχεια η επίθεση από τη Γερμανία οδήγησε στην κατάληψη της χώρας
κατά την Κατοχή, η έλλειψη βασικών αγαθών και ο αυταρχισμός των κατακτητών είχαν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Ελλάδας
οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την ισχυρή θέληση των Ελλήνων να απαλλαγούν από τον κατακτητή, γέννησαν ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης που κατάφερε να ελέγξει σημαντικό τμήμα της χώρας
οι επιπτώσεις του Β’ Παγκόσμιου πολέμου υπήρξαν βαριές για ολόκληρη την ανθρωπότητα
μεταπολεμικά, ιδρύθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, με κύριο στόχο την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Η εποχή του β' παγκόσμιου πόλεμου, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, Πηγή: σαν σήμερα
Η σφαγή του Διστόμου, Πηγή: σαν σήμερα
Η Σφαγή του Δοξάτου, Πηγή: σαν σήμερα
Διάφορες ταινίες από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων, Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος
Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος
Η ρίψη της ατομικής βόμβας
Πηγή 2. Οι σκοποί των Ηνωμένων Εθνών
Οι σκοποί των Ηνωμένων Εθνών είναι:
1. Να διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια [...].
2. Να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των εθνών [...].
3. Να επιτύχουν τη συνεργασία όλων των κρατών στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και στην προώθηση και την ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με το φύλο, τη γλώσσα ή τη θρησκεία.
Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, άρθρο 1. Πηγή: www.un.int (η ιστοσελίδα του ΟΗΕ).