Οδηγίες Εργασίας
Στο δεύτερο τετράμηνο, στο μάθημα της Πληροφορικής του Γυμνασίου, δε γίνεται ωριαία εξέταση (Διαγώνισμα) αλλά υλοποιείται μια εργασία.
Φέτος στο μάθημά μας θα υλοποιήσουμε μια ερευνητική εργασία ελεύθερου θέματος χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό κειμενογράφο σε μια υπηρεσία Νέφους. Είναι το περιβάλλον των εγγράφων της Google (Google Docs) στο οποίο η κάθε ομάδα θα “συναντάται” διαδικτυακά και θα συνεργάζεται για τη δημιουργία της τελικής εργασίας.
Τι χρειάζεστε
Για τη πρόσβαση στο κοινό έγγραφο της κάθε ομάδας παρέχονται στο σχολικό εργαστήριο λογαριασμοί της Google αλλά αν κάποιος μαθητής το επιθυμεί μπορεί να εργαστεί και από το σπίτι χρησιμοποιώντας ένα δικό του λογαριασμό.
Οργάνωση και Παραδοτέα
Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 2 έως 3 άτομα. Επιτρέπονται 4 άτομα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από συνεννόηση.
Η εργασία θα πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον τρεις σελίδες (με τις εικόνες που πιθανόν θα βρείτε).
Στο τέλος του κυρίως κειμένου θα πρέπει να αναφέρετε τις πηγές σας, δηλαδή τις ιστοσελίδες ή τα βιβλία από τα οποία αντλήσατε τα δεδομένα (βιβλιογραφία).
Το θέμα
Το θέμα της εργασίας είναι ελεύθερο αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο μάθημα για να εξετάσουμε κατά πόσο προσφέρεται για μια τέτοια εργασία. Θα με ενδιέρερε να δω και θέματα σχετικά με την Πληροφορική γι’ αυτό θα προτείνω κάποια και εγώ,
Προτεινόμενα θέματα
- Οι ιοί των υπολογιστών
- Τα κοινωνικά δίκτυα (χρήση και επιπτώσεις)
- Η τεχνητή νοημοσύνη
- Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (Cyber Bullying)
- Η ρομποτική στη σύγχρονη ζωή
- Εθισμός στο internet και στις ηλεκτρονικές συσκευές
Τα στάδια υλοποίησης
- Επιλογή θέματος
- Συζήτηση και ανάλυση του θέματος
- Διαχωρισμός ρόλων
- Συγκέντρωση υλικού (κείμενο, εικόνες, links)
- Τροποποίηση υλικού
- Μορφοποίηση