Κεντρική σελίδα

Το  Χωριό Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

 Θέματα Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                    Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτισμικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Περιβαλλοντικός κανιβαλισμός  σε βάρος τού Καρδαμά !  (*)

 

                             

                                                                                                                                        

 Στην Συνεδρίασή του, το βρἀδυ τής Τρίτης, 1ης Απριλίου 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος απεφάσισε, με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου(!), να κινήσει την διαδικασία γιά εγκατάσταση ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ολόκληρης τής Ηλείας (!) στην ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, με το ψευδώνυμο ΧΥΤΥ ( Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων) καί εργοστασίου " ενεργειακής αξιοποίησης"!
Με μία ψήφο διαφορά! Λές καί επρόκειτο να αποφασίσουν γιά το όνομα κάποιου δρόμου, καί όχι γιά το μέλλον καί την υγεία χιλιάδων ανθρώπων!
Λές καί δεν επρόκειτο γιά ένα θέμα, το οποίο ήτανε λυμένο από 15ετίας στην συνείδηση όλης τής Κοινωνίας τής Αμαλιάδος καί τού Καρδαμά, θέμα γιά το οποίο τότε ο λαός είχε εκφράσει την ριζικήν αντίθεσήν του!

Πρόκειται περί απαράδεκτης αποφάσεως, που πλήττει όχι μόνον την Αμαλιάδα, αλλά κυρίως τον Καρδαμά, δεδομένου, ότι το Καρδαμαίϊκο Ποτάμι πηγάζει πλησίον τής Τριανταφυλλιάς, και επομένως η δημιουργία οιωνδήποτε εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων εκεί ισοδυναμεί με ΒΟΜΒΑ σε ολόκληρον τον ΥΔΡΟΦΟΡΟΝ ορίζοντα κατά μήκος τού ποταμού αυτού μέχρι την παραλία ΠΑΛΟΥΚΙ!
Δεν γνωρίζουμε τα "ανταλλάγματα", που ενδεχομένως προσδοκούν κάποιοι να καρπωθούν από αυτήν την επονείδιστη απόφαση, αλλά είναι βέβαιον, ότι, εάν το "έργο" αυτό υλοποιηθεί, θα αποτελεί εσαεί όνειδος για τους εμπνευστές του, για τούς νέους υποστηρικτές του καί για εκείνους, που, "ελαφρά τή καρδία", χθές το εψήφισαν, λές καί απεφάσιζαν για το μέρος, όπου θα δέσουν τήν γίδα τους!

Αυτός ο Περιβαλλοντικός Κανιβαλισμός τής ισχνής πλειοψηφίας τού Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδος σε βάρος ολόκληρης τής περιοχής τού Καρδαμαίϊκου Ποταμού καί τής περιφέρειας Καρδαμά αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ καί ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ! Καί είναι χρέος όλων τών πολιτών τής Αμαλιάδος, κυρίως δέ τού Καρδαμά, να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, γιά να ακυρωθεί!
Είναι το ελάχιστο, που μπορούμε να πράξουμε για την υγεία όλων μας καί κυρίως γιά την υγεία τών παιδιών μας καί τών επομένων γενεών!

Όλοι αυτοί οι κύριοι , που χθές το βράδυ, σε μία απροκάλυπτη επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, περιφρονώντας ολόκληρην την κοινωνία, καί με μίαν ψήφο διαφορά (!), ασἐλγησαν σε βάρος μίας ολόκληρης περιοχής, στο όνομα τού "να εισπράξουμε κάποια κονδύλια" (!), φαίνεται ότι δεν κατόρθωσαν ακόμη να κατανοήσουν, πως με την "απόφασήν" τους αυτήν επιχειρούν να μετατρέψουν την περιφέρεια Καρδαμά σε έναν απέραντον ΒΟΘΡΟ ολόκληρου τού Νομού Ηλείας!
Είμεθα, όμως, βέβαιοι, ότι στο μέλλον, όταν θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος τού περιβαλλοντικού εγκλήματος που δρομολογούν, θα προσπαθούν να βρούν δικαιολογίες, για την επαίσχυντη αυτήν απόφασήν τους! Τότε, όμως, μπορεί να είναι αργά γιά την κοινωνία καί γιά τον λαό, που τώρα περιφρονούν βάναυσα αυτοί οι περισπούδαστοι "δημοκράτες"! Να τούς χαίρονται όλοι αυτοί, που τούς εψήφισαν!

Εμείς πιστεύουμε, ότι οφείλουν να ανακαλέσουν τώρα τήν επονείδιστην "απόφασήν" τους! Καί να αναζητήσουν αλλού λύσεις. Διότι άλλοι χώροι στην Ηλεία, κατάλληλοι γιά τέτοιες εγκαταστάσεις , υπάρχουν αρκετοί!
Διαφορετικά, να είναι βέβαιοι, ότι θα βρίσκουν μπροστά τους καί απέναντί τους τον λαό, σε κάθε "βήμα" τους, που θα στοχεύει στην υλοποίηση αυτής τής "απόφασης"- αίσχος!

Αλήθεια, πόση νοημοσύνη πρέπει να διαθέτει κάποιος γιά να να γνωρίζει, ότι αποφάσεις εις βάρος τής ποιότητας ζωής καί τής υγείας τών ανθρώπων είναι ανεπίτρεπτο καί βάναυσο να λαμβάνονται με την επίκληση τής "πλειοψηφίας", καί μάλιστα τής "πλειοψηφίας τής μίας ψήφου"!
Θα επανέλθουμε, όμως, καί μάλιστα αυτό θα το πράξουμε γιά όσες φορές χρειασθεί!
Ωστόσο, ο λαός καί οι κοινωνικές οργανώσεις τής περιοχής άς οργανώσουν την αντίστασήν τους στο επιχειρούμενο έγκλημα! Ιδιαιτέρως, ο λαός τού Καρδαμά, που πλήττεται βαναύσως από ένα τέτοιο σχεδιαζόμενο έγκλημα εις βάρος του, έχει τον πρώτον λόγο!
 -

 ----------------------------------------

 Άγγελος  Λιβαθινός 

Καθηγ. τών Μαθηματικών-Λυκειάρχης,

καί  Πρόεδρος τού Μορφωτικού Συλλόγου

 Καρδαμά  «Κωστής  Παλαμάς»

( kardamas.blogspot.com,  www.kardamas.gr)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  (*) Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε: στην τριμηνιαία εφημερίδα "Καρδαμάς" ( Φύλλο 26,  Ιανουάριος- Μάρτιος  2008)

 

 

Επάνω

Επιλογή άλλου Άρθρου

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο και Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763, efkardamas@in.gr