Κεντρική σελίδα

Το Χωριό

Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

Επιλογή άλλου κειμένου

 

ΟΧΙ  ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ  ΣΤΗΝ "ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ" !

ΆΡΘΡΑ  ΚΑΙ  ΚΕΙΜΕΝΑ

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

 Περί «Τριανταφυλλιάς»! (*)

 

  Πολλά αναπάντητα ερωτήματα βασανίζουν τις σκέψεις κάθε Αμαλιαδίτη και Ηλείου πολίτη όσον αφορά τις κινήσεις του πρώην δραστήριου και ενεργητικότα­του μέλους της Κίνησης Πολιτών και νυν Δημάρχου Αμαλιάδας, αναφορικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών στο Νομό Ηλείας.
Να υπενθυμίσουμε για ιστορικούς λόγους, ότι ο κύριος Λυμπέρης ήταν από τους πρωτεργάτες του λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον της (και τότε, όπως και τώρα φαντάζει) ειλημμένης απόφασης της εξουσίας για δημιουργία ΧΥΤ Α ή ΧΥΤΥ (όπως εσχάτως εβαπτίσθη) στην πανέμορφη περιοχή της Τριανταφuλλιάς.
Μιας περιοχής που, σημειωτέον, είναι ήδη επιβαρυμένη από την εναπόθεση, εδώ και τριάντα χρόνια, σκουπιδιών στην χωματερή των Κονιδαιΐκων, μόλις 200 μέτρα από την Αγία Ξένη Τριανταφυλλιάς!
Τι άλλαξε ξαφνικά και ο κύριος Δήμαρχος που, ενώ εμφαντικά ξιφουλκούσε εναντίον αυτών που υποστήριζαν την Τριανταφυλλιά για σκουπιδότοπο, είναι τώρα υπέρμαχος και πρωτοστατεί για το αντίθετο;

Ποιό είναι τελικά το πραγματικό πρόσωπο του κ. Λυμπέρη, αυτό που έδειχνε πριν χρόνια με τους αγώ­νες του ή το σημερινό της υπονόμευσης της ίδιας του της πορείας.
Γιατί άραγε πριν τις εκλογές δεν είχαμε ακούσει τίποτα στις προεκλογικές εξαγγελίες και μετά όλως αιφνιδίως το σοβαρότατο θέμα του ΧΥΤΥ στηνΤριανταφυλλιά τέθηκε προς ψήφιση;
Τόσο πολλά είναι πιά τα αντισταθμιστικά οφέλη που έταξαν οι κατέχοντες την εξουσία, στο Δήμαρχο Αμαλιάδας, ο οποίος πριν λίγα χρόνια εκφωνούσε πύρινους λόγους τονίζοντας με πάθος και θέρμη ότι το θέμα της Τριανταφυλλιάς έχει κλείσει οριστικά;
Είναι χαρακτηριστική η έκφρασή του: «πάνω απ' το πτώμα μου θα περάσουν όσοι θέλουν τα σκουπίδια του Πύργου στην Τρια­νταφυλλιά».
Πραγματικά, κύριοι της Δημοτικής Αρχής έχετε εξετάσει κατά πόσο τα αντισταθμιστικά, που τόσο έντονα διατυμπανίζετε ότι θα έχει η Αμαλιάδα, ευνόησαν περιοχές όπως τα Λιόσια στην Αθήνα;
Το παράδειγμα του Δήμου αυτού είναι χαρακτηριστικότατο, γιατί από την στιγμή που δέχθηκε τα σκoυπίδια οι κάτοικοί του το μόνο που θελοuν είναι να μεταναστεύσουν και όχι να "καρπωθούν" τα ανταποδοτικά οφέλη!

Γιατί κ.κ. Δήμαρχοι, όψιμοι και παλαιοί υποστηρικτές της λύσης Τριανταφυλλιάς, δεν φτιάχνετε το νέο ΧΥΤΥ μέσα στην πόλη, στο κέντρο όπως δηλώνετε ότι είναι στην Βιέννη, στο Παρίσι και αλλού; Ή καλλίτερα στις ακτές του χελωνίτη κόλπου, στην Κουρούτα όπως είναι και στο Ισραήλ, δηλαδή δίπλα στο κύμα;
Μήπως, αναρωτιόμαστε, θέλετε να το κρύψετε όσο το δυνατόν καλλίτερα σε μια περιοχή που θα είναι σε βουνό και όχι σε ένα εμφανές σημείο, ώστε να μην ελέγχεται από κανέναν; Ειδικά ο κ. Αριστειδόπουλος, του οποίου ο Δήμος συνορεύει με την Τριανταφυλλιά, σε όλες του τις παραπομπές αναφέρει ότι έχοντας ιδίοις όμασοι επισκεφθεί ΧΥΤΥ του εξωτερικού, όλοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλεως.
Γιατί κ.κ. Δήμαρχοι θέλετε να γίνει ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά στο "μπαλκόνι της Αμαλιάδας" σύμφωνα με παλαιότερη καλά ξεχασμένη φράση του κ. Λυμπέρη- χώρο στον οποίο η οδική πρόσβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η δαπάνη βελτίωσής του θα επιβαρύνει την τσέπη όλων μας;
Είναι αλήθεια ότι από την Αμαλιάδα καθημερινά θα διέρχονται δεκάδες ογκώδη απορριμματοφόρα από δρόμους-αρτηρίες της πόλης (όπως Α. Πετραλιά. Ευαγγελιστρίας, Φραγκαβίλλας κ.α.) εντείνοντας το μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα της πό­λεώς μας;

Γιατί άραγε ούτε ο Δήμαρχος Πύργου αλλά ούτε και κανείς άλλος Δήμαρχος της Ηλείας δεν κόπτεται να εξοργυοώσει τα αντισταθμιστικά οφέλη οπό τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Δήμο του;
Ειδικά ο Δήμαρχος Πύργου θα μπορούσε άκοπα να προτείνει τα παλιά σφαγεία, το μέρος πίσω από το νοσοκομείο Πύργου, το Μεσολογγάκι, αλλά και άλλους χώρους, που είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμοι απ' όλο το Νομό.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πώς ακόμα δεν έχουν "επαναστατήσει" οι Ηλείοι πολίτες και οι Δήμαρχοι αυτών καθώς χάνουν τα αντισταθμιστικά αλλά και τις θέ­σεις εργασίας που υπόσχεται η Δημοτική Αρχή της Αμαλιάδας στους κατοίκους της.
 Ένα άλλο ερώτημα που παραμένει ανεξήγητα αναπάντητο και αξίζει να αναφερθεί είναι το γιατί η πρωτοβουλία Αδαού-Λούρμπα πριν λίγα χρόνια για δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή της Γαστούνης δεν ευδοκίμησε.
Ποιά ήταν τα πραγματικά αίτια της ματαίωσης ποτέ δεν θα μάθουμε. Μόνο να υποψιαστούμε μπορούμε, ότι τελικά στο βάθος του μυαλού τους, οι πολιτικοί άρχοντες είχαν αποκλειστικά την "άλωση" της Τριανταφυλλιάς.

Η περιοχή της Τριανταφυλλιάς ανέκαθεν αποτελούσε πνεύμονα ζωής αλλά και μέρος αναμνήσεων για τους κατοίκους της Αμαλιάδας αλλά και του Καρδαμά, Δοuναιίκων κ.α., καθώς πολλές σχολικές εκδρομές παλαιοτέρων χρόνων την είχαν προορισμό.
Σήμερα οι παιδικές αναμνήσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με το τοπίο έχουν δώσει τη θέση τους στο σκουπιδότοπο των Κονιδαιΐκων, στις θεόρατες κεραίες που υψώνονται στην κορυφογραμμή, στα "μεγαλεπήβολα" σχέδια για νέο σκουπιδότοπο και ό, τι άλλο προκύψει στο μέλλον.
Αν οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής θέλουν αξιοποίηση της περιοχής μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις. Ο θρησκευ­τικός τουρισμός μέσω του μοναστηριού του Φραγκοπηδήματος και η περιήγηση στο κάστρο της Κορυφής (ένα από τα παλαιότερα Μυκηνααϊκά κάστρα) και γύρω από αυτό με μονοπάτια, παιδικές χαρές θα μπορούσαν να είναι η απαρχή αυτής της αξιοποίησης.

 
Είναι η ώρα λοιπόν Αμαλιαδίτες και Αμαλιαδίτισσες να πάρουμε πάλι την πρωτοβουλία και να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση, ώστε τα σχέδια για ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά να σβήσουν οριστικά.
Είναι ώρα λοιπόν Αμαλιαδίτες και Αμαλιαδίτισσες να μην μείνουμε αδρανείς και απαθείς στο προμελετημένο ανο­σιούργημα.
Είναι η ώρα λοιπόν Αμαλιαδίτες και Αμαλιαδίτισσες να αγωνιστούμε ξανά για το καλό και το ηθικό.
Για να μην είμαστε συναίτιοι, για να νιώθουμε υπερήφανοι! Και κυρίως για να μην γίνουμε από οραματιστές διαχειρι­στές!
----------------------------
(*) Ανώνυμο Άρθρο στην Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ( 25 Ιουλίου 2008)
( To άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο  ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ  kardamas.blogspot.com, την 31.08.2008)

 

  

Επάνω

Κεντρική Σελίδα

(C): Περιεχόμενο και Κατασκευή Ιστοσελίδας:    Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763,    efkardamas@in.gr