Νόμος Hook

φυσικο μηκος - επιμηκυνση ελατηριου            Το μήκος του ελατηρίου όταν σ” αυτό δεν ασκείται δύναμη ονομάζεται φυσικό μήκος του ελατηρίου και συμβολίζεται ως lo (ελ-μηδέν). Όταν ασκηθεί σ” αυτό δύναμη (π.χ. κρεμάσουμε ένα σώμα) το ελατήριο επιμηκύνεται και το μήκος του είναι τώρα l (ελ).  Την επιμήκυνση του ελατηρίου Δl υπολογίζουμε με τη βοήθεια της σχέσης Δl=l-lo.

              Διπλασιάζοντας, τριπλασιάζοντας τη δύναμη που ασκείται στο ελατήριο (διπλασιάζουμε, τριπλασιάζουμε τη μάζα του σώματος που κρέμεται αντίστοιχα) παρατηρούμε ότι διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται αντίστοιχα και η επιμήκυνση του ελατηρίου.

Έτσι καταλήγουμε στην πρόταση η οποία είναι γνωστή ως νόμος του Hook σύμφωνα με την οποία «η επιμήκυνση ενός ιδανικού ελατηρίου είναι ανάλογη της δύναμης που ασκείται σε αυτό». Ο νόμος αυτός εκφράζεται μαθηματικά με τη σχέση F=k?Δl, όπου F η δύναμη που ασκείται στο ελατήριο, k η σταθερά του ελατηρίου που χρησιμοποιούμε και Δl η επιμήκυνση του ελατηρίου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>